Κορονοϊός: Τέλος στις υποχρεωτικότητες – Σήμερα η συζήτηση για τα σχολεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τέλος στις υποχρεωτικότητες – Σήμερα η συζήτηση για τα σχολεία
Κατά το τελευταίο κύμα η πίεση μετακινήθηκε από τις ΜΕΘ στις απλές κλίνες, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Χωρίς υποχρεωτικότητες και περιορισμούς πρόσβασης σε δημόσιους χώρους αναμένεται να κυλήσει η φθινοπωρινή – χειμερινή σεζόν, εφόσον δεν σημειωθούν σοβαρές ανατροπές στην πορεία της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Αυτή είναι τουλάχιστον η πρόθεση της πολιτείας, η οποία -με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα- απομακρύνεται από μέτρα υποχρεωτικότητας και απαγορεύσεων και προσανατολίζεται προς τις συστάσεις, κυρίως στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πρώτη φάση, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας φαίνεται ότι δεν θα επεκταθεί σε άλλους τομείς πέρα από αυτούς στους οποίους ισχύει σήμερα, όπως στις δομές υγείας και τα ΜΜΜ, ενώ εκτιμάται ότι -εκτός απροόπτου- από το «κάδρο» φεύγει η χρήση των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ο βασικός δείκτης που παρακολουθείται είναι η πίεση στο ΕΣΥ, και κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η οποία και καθορίζει τις αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα. Κατά το τελευταίο πανδημικό κύμα η πίεση μετακινήθηκε από τις ΜΕΘ στις απλές κλίνες, διαμορφώνοντας νέα δεδομένα στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, «στο βαθμό που δεν υπάρχουν βαριές νοσηλείες, δεν θα χρειάζεται η λήψη μέτρων, καθώς οι απλές κλίνες είναι πιο διαχειρίσιμες».

Παρόλα αυτά, ο κορονοϊός έχει φέρει πολλές φορές επιστήμονες και υγειονομικές αρχές προ εκπλήξεων, γι’ αυτό και το ενδεχόμενο για προσαρμοστικές κινήσεις σε περίπτωση που το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμένει ανοιχτό.

Χωρίς μάσκες στα σχολεία

Σήμερα Τρίτη (30/8), συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού με τα οποία θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες, στις 12 Σεπτεμβρίου.

Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η λειτουργία των σχολικών μονάδων να είναι πολύ κοντά στην κανονικότητα και να μην επιβληθούν νέα μέτρα . «Η λογική, η οποία έχουμε είναι ότι στα πλαίσια που προσπαθούμε να μην έχουμε μέτρα τα οποία δεν χρειάζονται ή μέτρα υποχρεωτικότητας, αυτό να είναι και το μοντέλο στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά των επιστημόνων, δεδομένου ότι η χώρα έχει περάσει ένα καλοκαίρι ελεύθερο μέτρων και η επιδημία παραμένει προς το παρόν σε ύφεση, θεωρείται ότι μπορούν να αποφευχθούν οι αυστηροί περιορισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως όλα δείχνουν, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί σύσταση για τη χρήση μάσκας από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και όχι υποχρεωτική χρήση.

Επίσης, ο τακτικός έλεγχος με self test των προηγούμενων ετών δεν αναμένεται να ισχύσει τη νέα σχολική χρονιά. Το πιθανότερο είναι πάντως, η επιστροφή των μαθητών στο σχολείο να γίνει με ένα self test πριν τον Αγιασμό, ούτως ώστε να απομονωθούν τα πιθανά κρούσματα πριν από την έναρξη των μαθημάτων.

Τέλος, φαίνεται πως δεν θα ισχύσουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους εκπαιδευτικούς και ο διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μαθητές. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στην επιτήρηση των μαθητών, με στοχευμένο έλεγχο σε όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Ωστόσο, πιθανότατα να μην ισχύσει το πρωτόκολλο της καραντίνας για όλους τους μαθητές που κάθονται σε κοντινά θρανία, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα στην τάξη.

Photo: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πλεύρης: Θα εξετάσουμε υποχρεωτικότητα της μάσκας αν χρειαστεί

Κορονοϊός: Το αντιιικό χάπι Paxlovid μείωσε κατά 79% τους θανάτους σε άτομα άνω των 65 ετών

Κεραμέως: Τα σχολεία θα ανοίξουν με τα ηπιότερα δυνατά μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider