Βασιλακόπουλος: «Τα νέα στελέχη του ιού δεν προκαλούν βαριά νόσηση» – Επαρκείς λόγοι για την 4η δόση

Newsroom
Μοιράσου το
Βασιλακόπουλος: «Τα νέα στελέχη του ιού δεν προκαλούν βαριά νόσηση» – Επαρκείς λόγοι για την 4η δόση
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη νέα υποπαραλλαγή με το όνομα  «Κένταυρος» τόνισε μιλώντας στο ΜΕGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη νέα υποπαραλλαγή με το όνομα «Κένταυρος» τόνισε μιλώντας στο ΜΕGA ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προτρέποντας μάλιστα να ασχοληθούμε με τις μεταλλάξεις Ο4 και Ο5 που κυριαρχούν στην Ευρώπη και ταλανίζουν και την χώρα μας.

«Αυτή είναι μία παραλλαγή που δεν είναι φυσική μετεξέλιξη του Ο4 και του Ο5 που αυτή τη στιγμή ταλανίζει τη χώρα μας αλλά και άλλες χώρες. Είναι μία μετεξέλιξη του Ο2 που μας είχε απασχολήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μία παραλλαγή, που έχει 8 διαφορετικές μεταλλάξεις παραπάνω απ΄ την Ο2, έχει εντοπιστεί κυρίως στην Ινδία αλλά και σε άλλες χώρες. Το μεγάλο ζήτημα δεν είναι τα συμπτώματα, αλλά το εάν είναι μεταδοτική και αν κάνει βαριά νόσο. Δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για να το πούμε, ας ασχοληθούμε με την αντιμετώπιση του Ο4 και του Ο5 που κυριαρχεί στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο. Εάν επικρατήσει ο «Κένταυρος», τότε θα ασχοληθούμε και με αυτόν εκτενώς. Ο ιός εξελίσσεται πιο γρήγορα από όσο περιμέναμε. Για την κάθε μία μετάλλαξη, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι συμπτώματα θα μας φέρει, παίζουμε με τις πιθανότητες», σχολίασε.

«Η μέχρι τώρα πορεία του ιού δείχνει ότι, ανεξαρτήτως των συμπτωμάτων που περιγράφετε, γιατί το να έχω πυρετό με προβληματίζει, αλλά εάν αυτός πυρετός δεν με οδηγεί στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ, είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Προς το παρόν τα στελέχη που έχουν προκύψει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν είναι στελέχη που κάνουν πιο βαριά νόσηση και προκαλούν θάνατο. Ελπίζουμε και αυτό, δεν θα είναι ένα τέτοιο στέλεχος. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ένα στέλεχος μπορεί να γίνει επιθετικό με την έννοια της βαρύτερης νόσου, αλλά είναι κάτι σπάνιο να συμβεί. Ακόμα και τον ίδιο τον ιό δεν τον «συμφέρει», γιατί προσπαθεί πρακτικά να επιβιώσει, διότι βρίσκει μεγαλύτερο τείχος ανοσίας, και από τα εμβόλια και από την νόσηση. Εάν όμως επιβιώνοντας σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους, τότε ο ίδιος θα τείνει να εξαφανιστεί», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για την θέση Τσιόδρα σχετικά με την ανάγκη «νέας γενιάς εμβολίων», ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως, «είναι βέβαιο ότι τα εμβόλια θα μείνουν τη ζωή μας. Αυτό είναι μόνο καλό και καθόλου κακό, μακάρι να είχαμε εμβόλια για κάθε μεταδοτική νόσο. Ξεκινήσαμε με ένα εμβόλιο που το φτιάξαμε για έναν αρχικό ιό, και βγήκε στις αρχές του 2020. Προφανώς καταλάβαμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουμε τη μόλυνση, λιγότερο αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουν την ήπια νόσηση, και πολύ αποτελεσματικά για την βαριά νόσηση και τον θάνατο. Οι επιστήμονες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Ήδη τα εμβόλια που θα φτιαχτούν από εδώ και πέρα, είναι εμβόλια που περιλαμβάνουν περισσότερα στελέχη του ιού, αλλά και για τα στελέχη 4 και 5. Η σύσταση είναι να πάμε σε εμβόλια, που να έχουν όλα τα τρέχοντα στελέχη που θα επικρατούν. Το καλύτερο θα είναι να έχουμε εμβόλια που δε θα απευθύνονται στα τμήματα του ιού που θα αλλάζουν, άρα θα χρειάζονται και επικαιροποίηση, στα τμήματα του ιού που παραμένουν σταθερά, άρα δεν θα χρειάζονται επικαιροποίηση και δεν θα πηγαίνουμε σε τόσο συχνούς εμβολιασμούς».

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι, «η υποχρεωτικότητα είναι πολιτική υπόθεση δεν είναι ιατρική υπόθεση. Το να λέει κάποιος ότι “δεν θέλω να εμβολιαστώ γιατί έτσι”, είναι μία λογική που με ξεπερνάει. Εάν μία κοινωνία αποδέχεται την επιστήμη, το να κάνεις ένα εμβόλιο είναι κοινή λογική. Όσοι ταξιδιώτες πηγαίνουν σε εξωτικές χώρες τους δίνουν μία λίστα από εμβόλια που πρέπει να κάνουν, και δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να τα κάνουν, για να πάνε το ταξίδι τους».

Η αύξηση των κρουσμάτων και η 4η δόση

«Ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το παρόν πρόβλημα και το τι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο θα το δούμε τότε. Έχουμε πάνω από 300 εισαγωγές, εκεί που είχαμε 80. Χάνουμε πάνω από 20 ανθρώπους κάθε μέρα, και έχουμε πάνω από 100 διασωληνωμένους. Άρα τώρα υπάρχει ένα ενεργό πρόβλημα που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε σχετικά με την 4η δόση ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Πρώτον πρέπει να εμβολιαστούν όσο πιο γρήγορα γίνεται με 4η δόση οι άνθρωποι, όσο περισσότεροι τόσο καλύτερα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρέπει να εμβολιαστούν, στις ΗΠΑ προτείνεται στους άνω των 50 ετών, για τα νεαρότερα άτομα δεν υπάρχει καμία μελέτη που να λέει ότι το εμβόλιο είναι αναποτελεσματικό, απλά δεν έχει γίνει μελέτη και γι’ αυτό δεν είμαστε σίγουροι. Δεύτερον πάνω των 50 ετών που έχει κάνει και τις 4 δόσεις, έχει 4 φορές μικρότερο κίνδυνο να πεθάνει από κορωνοϊό, από αυτόν που έχει κάνει 3. Άρα αυτό και μόνο είναι επαρκής λόγος για να κάνουμε την 4η δόση. Το ότι δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, δεν σημαίνει ότι μου απαγορεύει κάποιος – όπου χρειάζεται – να βάλω τη μάσκα μου. Πρέπει να γίνουμε απολύτως ειλικρινείς. Εάν έχουμε μία επαφή με κάποιο κρούσμα ή συμπτώματα, πρέπει να κάνουμε ένα σελφ τεστ και μετά ένα ραπιντ τεστ και μετά να το δηλώσουμε. Δεν πρέπει να το αποκρύπτουμε και να κυκλοφορούμε ελεύθεροι, διασπείροντας τη νόσο, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε σε αυτό», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολλανδία: Εντοπίστηκε σε ασθενή η υποπαραλλαγή ΒΑ.2.75 «κένταυρος» του κορονοϊού

Εμβόλια: Σύσταση της Κομισιόν για 4η δόση κατά του κορονοϊού σε πολίτες άνω των 60

Όλες οι ειδήσεις

09:50

Binance: Χάκερς απέσπασαν 100 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα

09:50

Tesla: Τον Δεκέμβριο οι παραδόσεις των πρώτων ηλεκτρικών φορτηγών Semi στην Pepsi

09:47

Τεχνολογία: Καρδιογράφημα και μέτρηση οξυγόνου στο αίμα σε έξυπνο κινητό ρολόι

09:38

Δημόσιο: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για πρόωρη συνταξιοδότηση - Τέλος στην επιβάρυνση υπέρ ΤΠΔΥ

09:31

Γερμανία: Συρρίκνωση στις λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο - Κάμψη και στη βιομηχανική παραγωγή

09:11

Εξαγορά Twitter: Έως 28/10 η διορία στον Μασκ για να αποφύγει τη δίκη

09:09

Μελέτη: Το αντιικό χάπι της Merck δεν μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας λόγω Covid-19

09:07

ΥΠΟΙΚ: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων

08:58

ΕΕ: Πολιτική αποστολή στην Αρμενία για την οροθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

08:58

Credit Suisse: Προς επαναγορά χρέους της αξίας έως 3 δισ. ελβετικών φράγκων

08:48

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές λόγω ισχυρών ανέμων

08:31

Έρχονται νέες επενδύσεις σε Data Center από την Lamda Hellix: a Digital Realty Company

08:29

Δίκη Χρυσής Αυγής: Καταθέτει σήμερα η Μάγδα Φύσσα

08:28

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

08:13

ΟΑΣΑ: Αύξηση συγκοινωνιακού έργου στο 6μηνο – Στο +10% η Γραμμή 3 του Μετρό

08:11

Κυβερνητικές πηγές: Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν θα άφηνε αναπάντητα όσα είπε ο Ερντογάν

08:10

Φορο-έλεγχοι: Από κόσκινο οι πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις - Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται στο στόχαστρο

08:01

«Έκλεισε θέση» στο Ταμείο Ανάκαμψης το ΣΔΙΤ κατασκευής Πρωτοδικείου - Εισαγγελίας Αθηνών

07:57

Μπάιντεν: Κίνδυνο «πυρηνικού Αρμαγεδδώνα» εγείρουν οι απειλές της Ρωσίας

07:57

Αυξάνεται στους 9 μήνες η ειδική άδεια μητρότητας - Δικαιούχος της παροχής και ο πατέρας

07:53

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος ΒΑ.4.6

07:43

Eurobank: Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ το 2022 μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης – Παίρνει πρώτη την 2η δόση 

07:34

Lamda – Ελληνικό: ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, INTRAKAT – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ «χτυπάνε» τον διαγωνισμό για το «Sports Center»

07:30

Αέριο: Οι αστερίσκοι της Ελλάδας στα προτεινόμενα μέτρα της Κομισιόν

07:27

Πώς θα πάτε όπου πήγε ο Τζέιμς Μποντ και θα ζήσετε όπως εκείνος

07:26

Βρείτε δουλειά σε όποιο κράτος της ΕΕ θελετε μέσω του EURES

07:25

Ο ενοχλητικός Ερντογάν - Πούτιν και Λουκασένκο ψάχνουν γι’ αυγά - Η αλαζονεία της Νορβηγίας

07:07

Tο καμπανάκι του ιστορικού ρεκόρ αβεβαιότητας σε βιομηχανία - λιανεμπόριο

07:02

Ως προς το μέρισμα, πιο κοντά είναι η Eurobank - Μπάζει από παντού ο εξωδικαστικός - Τα ωραία της Μπλε Κέδρος

23:58

Ιταλία: Υπεγράφη απόφαση περιορισμού της χρήσης των καλοριφέρ