Κορονοϊός: Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Το σχέδιο διαχείρισης κρούσματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κορονοϊός: Νέα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία – Το σχέδιο διαχείρισης κρούσματος
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, δεν ορίζονται πλέον «ξενοδοχεία καραντίνας», αλλά «δωμάτια καραντίνας», όπου θα απομονώνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο συνεργαζόμενος γιατρός.  

Με καθυστέρηση και εν μέσω της τουριστικής περιόδου δημοσιοποιήθηκαν τελικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (δείτε εδώ) που θα εφαρμόζονται στα τουριστικά καταλύματα, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού Sars-Cov-2.

Τα πρωτόκολλα περιγράφουν τις υποχρεώσεις των καταλυμάτων, τα μέτρα που πρέπει να τηρούν εργαζόμενοι και επισκέπτες καθώς και το σχέδιο διαχείρισης των ύποπτων και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, δεν ορίζονται πλέον «ξενοδοχεία καραντίνας», αλλά «δωμάτια καραντίνας», όπου θα απομονώνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εφόσον το κρίνει απαραίτητο ο συνεργαζόμενος γιατρός.

Το σχέδιο δράσης

Για τη διασφάλιση της εφαρμογής του σχεδίου διαχείρισης ύποπτου κρούσματος από το κατάλυμα είναι απαραίτητο να οριστεί υπεύθυνος. Η θέση του υπευθύνου εφαρμογής του σχεδίου, ανάλογα με το μέγεθος του καταλύματος, μπορεί να καλύπτεται από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης, από υπάρχουσα θέση Γενικού Διευθυντή / Διευθυντή Ποιότητας κ.λπ. ή από νέα θέση στο οργανόγραμμα. Επίσης, μπορεί να ορισθεί σε επίπεδο Ομάδας Διαχείρισης.

Εάν ένας επισκέπτης παρουσιάσει συμπτώματα συμβατά με την λοίμωξη COVID-19, προβλέπονται τα εξής:

1. Άμεση ενημέρωση του υγειονομικού υπεύθυνου του καταλύματος ο οποίος φροντίζει να εφαρμοσθούν τα μέτρα για την απομόνωση του ασθενή στο δωμάτιό του. Στον ασθενή χορηγείται χειρουργική μάσκα. Επιπλέον ενημερώνεται ο ιατρός με τον οποίο συνεργάζεται το τουριστικό κατάλυμα ή στην περίπτωση που δεν υπάρχει, καλείται ιατρός από δομή υγείας με την οποία έχει διασυνδεθεί το κατάλυμα, για αξιολόγηση του περιστατικού. Ο ιατρός εισέρχεται στο δωμάτιο του ύποπτου κρούσματος εφαρμόζοντας τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας (μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας, προστατευτικά γυαλιά, αδιάβροχες ρόμπες, γάντια).

2. Αν ο ασθενής έχει ανάγκη νοσηλείας, διακομίζεται μέσω ΕΚΑΒ (απλό/πλωτό ασθενοφόρο, αεροδιακομιδή) προς την μονάδα υγείας που έχει τις προδιαγραφές να νοσηλεύει ασθενείς με COVID-19 λοίμωξη.

3. Άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ από τον υγειονομικό υπεύθυνο του ξενοδοχείου (210 5212054 ή 1135, 24ωρη λειτουργία), αναφορικά με το ύποπτο/επιβεβαιωμένο κρούσμα.

4. Να γίνεται χρήση των δωματίων καραντίνας από θετικά κρούσματα που χρήζουν απομόνωσης με τη σύμφωνη γνώμη του συνεργαζόμενου με το κατάλυμα ιατρού.

5. Σε ασυμπτωματικά θετικά άτομα ή όταν έχουν ήπια συμπτωματολογία που δεν χρειάζεται νοσηλεία συστήνεται απομόνωση του κρούσματος για 5 ημέρες η οποία λήγει χωρίς επιπλέον διαγνωστικό έλεγχο. Αν για οποιοδήποτε λόγω υπάρξει ανάγκη μετακίνησης με μεταφορικό μέσο αυτή γίνεται υποχρεωτικά με τη χρήση μάσκας προσώπου υψηλής προστασίας ( FFP2, KN 95).»

Υπενθυμίζεται ότι για την παραμονή τους στα τουριστικά καταλύματα όλων των κατηγοριών σε όλη τη χώρα, οι διαμένοντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν χρειάζεται να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβoλιασμού ή νόσησης ή αρνητικό PCR test ή rapid test.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπ. Παιδείας: Το υγειονομικό πρωτόκολλο για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022

ΙΣΘ: Τα μέτρα προστασίας συνεχίζουν να υφίστανται σε όλους τους χώρους υγειονομικής φροντίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider