Σπουδές κορυφαίου επιπέδου στο νέο πρόγραμμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Μοιράσου το
Σπουδές κορυφαίου επιπέδου στο νέο πρόγραμμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Το πρώτο πρόγραμμα κτηνιατρικής στην Κύπρο ξεκινάει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και δημιουργήθηκε για να καλύψει ένα μεγάλο επαγγελματικό κενό στην ευρύτερη περιοχή.

Σε μια άκρως ανταγωνιστική εποχή µε ιδιαίτερες προκλήσεις για εργασιακή αποκατάσταση, η απόφαση για το επόμενο βήμα στις σπουδές μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Οι νέοι καλούνται να επιλέξουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως οι ανάγκες της αγοράς, η επιθυμία τους για κάποιο συγκεκριμένο τμήμα και μετέπειτα επάγγελμα, το πρόγραμμα σπουδών που προσφέρει ένα πανεπιστήμιο και πολλά άλλα.

Αυτό που έχει σημασία, όμως, εκτός από τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εφόδια που θα πάρουν, είναι να μπουν άμεσα και στο κομμάτι της πρακτικής εξάσκησης, λαμβάνοντας την εμπειρία και τις γνώσεις, προκειμένου να είναι έτοιμοι από τη στιγμή που θα πάρουν το πτυχίο τους. Με αυτή τη λογική δημιουργήθηκε φέτος το νέο πρόγραμμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο θα προσφέρεται από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Πρόκειται για το πρώτο ακαδημαϊκό πρόγραμμα Κτηνιατρικής (Doctor of Veterinary Medicine - DVM) στην Κύπρο, το οποίο θα έχει διάρκεια πέντε ετών (300 ECTS) και θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα. Έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου (ΔΙΠΑΕ) και εξασφαλίζει την αναγνώριση του τίτλου από την Ελλάδα, όλες τις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως.

Γιατί να σπουδάσετε στο πρόγραμμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Προσφέρει περισσότερα από 100 προγράμματα σπουδών προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου. Στοχεύοντας σε ένα διεθνές κοινό, οι φοιτητές του ξεπερνούν τους 14.000 και προέρχονται από 100 και πλέον χώρες. Το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου αντανακλάται στις σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων. Σύμφωνα με το Times Higher Εducation (THE) World University Rankings 2022, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τοποθετείται στο 3% των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου, στη θέση 601-800. Κατ’ αναλογία, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται στην 6η θέση, ανάμεσα σε κυπριακά και ελληνικά πανεπιστήμια.

Η φιλοσοφία του προγράμματος Κτηνιατρικής, το οποίο ξεκίνησε να σχεδιάζεται από το 2017 από τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Ανδρέα Χαραλάμπους, βασίστηκε στο επιτυχημένο μοντέλο της Ιατρικής Σχολής. Η δομή του στηρίζεται στην έννοια της «Ενιαίας Υγείας – One Health», η οποία καθορίζει ότι η υγεία των ανθρώπων είναι στενά συνδεδεμένη με την υγεία των ζώων σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Φίλιππο Πουγιούτα, η σημασία της νέας Σχολής είναι τεράστια για τον ακαδημαϊκό ίδρυμα, τονίζοντας ότι «από το 2011 το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας καθιέρωσε ένα εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχίας στον τομέα της ιατρικής εκπαίδευσης, μέσα από τη δημιουργία της πρώτης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο. Κτίζοντας πάνω σε αυτό το υψηλό επίπεδο εκπαιδευτικής αριστείας, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας πρωτοπορεί και πάλι, ιδρύοντας την πρώτη Σχολή Κτηνιατρικής της Κύπρου και προσφέροντας για πρώτη φορά πτυχίο Κτηνιατρικής στη χώρα μας».

Η δομή και οι στόχοι του προγράμματος Κτηνιατρικής

Ο πρωταρχικός εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος Κτηνιατρικής είναι να προετοιμάσει τους αποφοίτους για μια παραγωγική σταδιοδρομία στο κτηνιατρικό επάγγελμα, ενώ ταυτόχρονα να τους δώσει μια ισχυρή ακαδημαϊκή βάση για να ακολουθήσουν μια ερευνητική σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα DVM του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι πενταετές και διαμορφωμένο στα πρότυπα αγγλικών προγραμμάτων. Έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διασυνοριακή αναγνώριση επαγγελματικών πτυχίων και αποτελείται από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλα τα θεμελιώδη θέματα της κτηνιατρικής, συμπεριλαμβανομένης της ανατομίας, της κτηνοτροφίας, των κυττάρων και των γονιδίων, της έννοιας του επαγγελματισμού, της επιδημιολογίας, των μολυσματικών ασθενειών και της παθολογίας. Οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν θεμελιώδεις θεωρητικές γνώσεις και να αναπτύξουν κλινικές δεξιότητες, που θα τους βοηθήσουν να αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες για να ασκήσουν από την πρώτη μέρα το κτηνιατρικό επάγγελμα είτε επιλέξουν να εργαστούν με ζώα συντροφιάς, παραγωγής ή ιπποειδή.

Το πρόγραμμα Κτηνιατρικής «ξεκλειδώνει» την παγκόσμια αγορά

Σύμφωνα με τον Κοσμήτορα της νεοσύστατης Κτηνιατρικής Σχολής του UNIC, Σταύρο Μαλά: «Οι στενές συνέργειες μεταξύ του προγράμματος Κτηνιατρικής, της Ιατρικής Σχολής, αλλά και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας που σχετίζονται με τον τομέα της υγείας, δημιουργούν ένα ιδανικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, στο πλαίσιο του οποίου μπορούμε να προσφέρουμε στους φοιτητές μας μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στην κτηνιατρική, η οποία να ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου».

Με την αποφοίτηση από το πρόγραμμα οι σπουδαστές θα έχουν βαθιά γνώση της κτηνιατρικής επιστήμης, καθώς και ικανότητα κριτικής σκέψης, πράγμα που θα τους κάνει περιζήτητους στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Όπως υπογραμμίζει και ο Michael Herrtage, πρόεδρος του Τμήματος Κτηνιατρικής και ακαδημαϊκός υπεύθυνος του προγράμματος: «Tο πρόγραμμα είναι βασισμένο στα διεθνή πρότυπα της κτηνιατρικής εκπαίδευσης και παρέχει στους απόφοιτους όλα τα ακαδημαϊκά και κλινικά εχέγγυα που απαιτεί η κλινική κτηνιατρική. Παράλληλα, οι απόφοιτοι θα αποκτήσουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες οι οποίες θα τους προσφέρουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την επαγγελματική τους πορεία σε οποιαδήποτε ειδικότητα της Κτηνιατρικής επιλέξουν να ακολουθήσουν».

Το πρώτο πρόγραμμα κτηνιατρικής στην Κύπρο, το οποίο φέρνει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καλύπτει μια τεράστια ανάγκη στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε νέους από κάθε γωνιά του πλανήτη να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους και να ασχοληθούν με έναν βασικό τομέα της υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες του ακαδημαϊκού προγράμματος Κτηνιατρικής, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Σχολής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:34

Λίβανος: Δεν θα ασκηθεί δίωξη στον 42χρονο που εισέβαλε σε τράπεζα ζητώντας τα χρήματά του

22:19

Σε χαμηλά έξι μηνών το πετρέλαιο με απώλειες 3%

22:08

Ουκρανία: Ρωσική κυβερνοεπίθεση «άνευ προηγουμένου» καταγγέλλει η Energoatom

21:55

Η ΙΚΕΑ ολοκληρώνει την αποχώρησή της από τη ρωσική αγορά - Προς εκκαθάριση η θυγατρική IKEA Dom

21:34

Θάσος: Συνελήφθη 65χρονος για τη μεγάλη φωτιά - Κατηγορείται για εμπρησμό από πρόθεση

21:15

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας συντάσσεται με αλλότριες δυνάμεις αδιαφορώντας για την αλήθεια

21:02

Χρυσός: Απώλειες για δεύτερη διαδοχική ημέρα

20:57

Carnival: Αίρεται η υποχρέωση τεστ σε ανεμβολίαστους επισκέπτες - Διπλασιάστηκαν οι κρατήσεις

20:44

Στην Ουκρανία ο γγ του ΟΗΕ - Τριμερής συνάντηση με Ζελένσκι, Ερντογάν

20:30

Συνολικά 23 δασικές πυρκαγιές την Τρίτη - Οριοθετήθηκαν τα μέτωπα σε Τρίπολη, Πρέβεζα

20:22

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ κοντά στην Πάργα

20:19

Alpha Trust Ανδρομέδα: Oι μεταβολές στα ποσοστά μετόχων μετά την ΑΜΚ

20:05

Τσίπρας: Κυβερνούν με ψέματα, ελεγχόμενη ενημέρωση και παράνομες παρακολουθήσεις

19:57

Εσθονία: Απομακρύνονται όλα τα σοβιετικά μνημεία από την ρωσόφωνη πόλη Νάρβα

19:40

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

19:37

Ισπανία: Υπέρ της δημιουργίας αγωγού αερίου προς την Κεντρική Ευρώπη ο Σάντσεθ

19:26

Επιστρεπτέα: Πώς έγινε «υπερόπλο» για νέα μέτρα στήριξης - «Μαξιλάρι» 870 εκατ. ευρώ σε έναν μόνο μήνα

19:21

Νέο τουρκικό χτύπημα στη βόρεια Συρία - 11 νεκροί

19:02

ΥΠΕΝ: Στους Δήμους της Λάρυμνας το 20% των μισθωμάτων από την μεταλλευτική δραστηριότητα

18:50

Οριακά κέρδη στις ευρωαγορές - Εκτοξεύτηκε η μετοχή της BHP

18:40

Μετανάστες - Έβρος: Τι αναφέρουν για το συμβάν κύκλοι του υπ. Προστασίας του Πολίτη

18:34

Attica Bank: Στις 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την εξαγορά των warrants

18:33

North Evia-Samos Pass: Στις 25/8 ξεκινάει η τρίτη φάση για τα voucher

18:20

Συμφωνία American Airlines - Boom για την αγορά 20 υπερηχητικών αεροπλάνων

18:12

Γαλλία: Ενισχύσεις από την Πολυνησία και τις υπερπόντιες κτήσεις στη μάχη με τις πυρκαγιές

18:01

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικοί βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

17:49

Προφυλακιστέος ο 34χρονος που εισέβαλε στο πάρκινγκ του Εφετείου

17:42

Διακοπές στην Πελοπόννησο; Το φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσετε!

17:40

Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις 900 μονάδες - «Κλειδί» οι τράπεζες

17:30

Θετική στον κορονοϊό η σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν