Προσωπικός ιατρός: Με κίνητρα και συνέπειες η εγγραφή των πολιτών σε πρώτη φάση

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωπικός ιατρός: Με κίνητρα και συνέπειες η εγγραφή των πολιτών σε πρώτη φάση
Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος η εγγραφή κάθε πολίτη στον προσωπικό του ιατρό θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, αρχικά καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής και συνεπειών για όσους δεν το κάνουν.

Κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης (3/5) το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Π.Φ.Υ.) και τον ΕΟΠΥΥ.

Με το άρθρο 27, καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών Π.Φ.Υ., ο οποίος αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου. Παράλληλα, καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας (άρθρο 28).

Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος παραπομπών η εγγραφή κάθε πολίτη στον προσωπικό του ιατρό θα είναι υποχρεωτική. Ωστόσο, αρχικά καθιερώνεται σύστημα εφαρμογής κινήτρων για την ενθάρρυνση εγγραφής και την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών, αλλά και συνεπειών («αντικινήτρων») για όσους επιλέγουν να μην το κάνουν.

Όπως ορίζει σχετική διάταξη, τα κίνητρα και τα «αντικίνητρα» καθορίζονται και εξειδικεύονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και του κατά περίπτωση, συναρμόδιου Υπουργού.

Πάντως, αφορούν, ιδίως, στις υπηρεσίες που αποζημιώνονται από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), στους όρους πρόσβασης στις δημόσιες δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας, στο ύψος ή στην έκπτωση της συμμετοχής του πολίτη σε πράξεις που αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ή στη φαρμακευτική δαπάνη, στην κατά προτεραιότητα πρόσβαση του πολίτη σε αυτές τις υπηρεσίες και, γενικώς, στην επιβράβευση των πολιτών που επιλέγουν να εγγραφούν σε προσωπικό ιατρό.

Ελεύθερη η επιλογή

Ο προσωπικός ιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και μπορεί να είναι:

  • ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,
  • ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό
  • ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
  • ιδιώτης ιατρός

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Οι ανασφάλιστοι, καθώς και άλλοι δικαιούχοι [ παρ. 2 του άρθρου 33 του ν. 4368/2016 (Α΄ 21)], θα έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό συμβεβλημένο του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εφόσον δεν δύναται να καλυφθούν από προσωπικό ιατρό των δημόσιων μονάδων Π.Φ.Υ.. Κάθε άτομο θα έχει το δικαίωμα εγγραφής μόνο σε έναν προσωπικό ιατρό. Μετεγγραφή σε άλλο προσωπικό ιατρό θα επιτρέπεται μια φορά ανά έτος.

Οι χρονίως πάσχοντες θα εγγράφονται σε προσωπικό ιατρό, ο οποίος θα έχει την ευθύνη τήρησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) και θα παραπέμπονται τουλάχιστον άπαξ ανά έτος σε εξειδικευμένους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι μπορούν να υπηρετούν σε δημόσιες μονάδες υγείας είτε να είναι συμβεβλημένοι με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., είτε να εργάζονται σε συμβεβλημένους παρόχους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.. Ο προσωπικός ιατρός θα διατηρεί την υποχρέωση ενημέρωσης του Α.Η.Φ.Υ. και της τακτικής συνταγογράφησης του χρονίως πάσχοντα σε διασύνδεση με τον θεράποντα ιατρό του.

Το σύστημα παραπομπών

Με το σχέδιο νόμου καθιερώνεται σύστημα παραπομπών των πολιτών από τον προσωπικό ιατρό για την πρόσβαση στις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας υγείας, δηλαδή στα νοσοκομεία.

Ο προσωπικός ιατρός θα καθοδηγεί τον πολίτη και θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και στις υπηρεσίες υγείας. Δικαίωμα παραπομπής θα έχουν και οι ειδικοί ιατροί για τα θέματά της ειδικότητάς τους, μετά από ενημέρωση του προσωπικού ιατρού. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό δεν θα ισχύει για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά.

Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει τον προσωπικό του ιατρό, ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής του, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους, καταλόγους προσωπικών ιατρών. Οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως προβληματικές και άγονες (σύμφωνα με το π.δ. 131/1987 (Α’ 73), σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 2 του παρόντος), θα δύνανται να εγγράφονται, για την υπηρεσία του προσωπικού ιατρού και για τη λειτουργία του συστήματος παραπομπών, στην υγειονομική μονάδα της περιοχής κατοικίας τους ή σε όποια άλλη δημόσια δομή Π.Φ.Υ. επιλέξουν.

Σε περίπτωση κατά την οποία στην υγειονομική μονάδα δεν υπηρετεί ειδικευμένος ιατρός που μπορεί να αναλάβει τον ρόλο του προσωπικού ιατρού και η μονάδα καλύπτεται από ιατρό υπόχρεο υπηρεσίας υπαίθρου, η παραπομπή του ασθενούς θα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας στο οποίο υπάγεται το Περιφερειακό Ιατρείο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας - Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δισ. ευρώ και 6.000 προσλήψεις

Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ: Πού τα «βρήκαν» παθολόγοι - Πλεύρης

gazzetta
gazzetta reader insider insider