Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ: Να ανακληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου «Γιατρός για όλους» - Διαβούλευση σε μηδενική βάση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ: Να ανακληθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου «Γιατρός για όλους» - Διαβούλευση σε μηδενική βάση
Καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως ανεξάρτητη αρχή και συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τριμελής επιτροπή ελέγχων.

Tη διαφωνία του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ / ΕΟΠΥΥ, που κατατέθηκε προς διαβούλευση έως τις 18 Απριλίου, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ, ζητώντας διαβούλευση σε μηδενική βάση και ανάκληση της διαδικασίας ψήφισής του.

Ειδικότερα, όπως τονίζει, το νομοσχέδιο εισάγει ένα είδος «διαρκούς πολιτικής επιστράτευσης», σε ιδιώτες ιατρούς που είναι είτε συμβεβλημένοι, είτε πιστοποιημένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είτε εργάζονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια, χωρίς να έχουν με οιανδήποτε τρόπο σχέση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το σχέδιο νόμου:

• Δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε προϋπολογισμό ή αμοιβές των ιδιωτών γιατρών που θα συμβάλουν στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζει σύστημα αμοιβής των ιατρών «κατά κεφαλήν» (capitation) και όχι ανά πράξη και περίπτωση.

• Θεσπίζει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών (gatekeeping) αποκλειστικά από τον προσωπικό ιατρό όσον αφορά την πρόσβαση στα νοσοκομεία.

• Θεσπίζεται εκτός από το βασικό rebate και δεύτερη έκπτωση βάσει ποιοτικών και πληθυσμιακών κριτηρίων με ακαθόριστο και ασαφή τρόπο τη στιγμή που οι ήδη υπάρχουσες περικοπές λόγω rebate και claw back είναι δυσβάσταχτες για τον κλάδο.

• Καταργεί την εκπροσώπηση του ΠΙΣ και όλων των επιστημονικών και κοινωνικών εταίρων, στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και τους αντικαθιστά με μέλη που θα ορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας.

Τέλος, όπως τονίζει, καταργείται η ΥΠΕΔΥΦΚΑ ως ανεξάρτητη αρχή και συστήνεται στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. τριμελής επιτροπή ελέγχων. Η ίδια επιτροπή επιλαμβάνεται και επί των ενστάσεων που ασκούνται κατά των πορισμάτων των ελέγχων της, χωρίς δυνατότητα ουσιαστικής ένστασης από τους ιατρούς και δίχως δικαίωμα αναστολής των ποινών.

Το Συντονιστικό Όργανο καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με τους φορείς που υπηρετούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σημειώνοντας ότι παράλληλα συνεχίζει τον ενδελεχή έλεγχο και εκτίμηση των διατάξεων του νομοσχεδίου κατ’ άρθρο, καθώς -όπως αναφέρει- είναι πολλά τα σημεία που έχει καταγράψει ως «προβληματικά» και «δυσοίωνα» για την μελλοντική συνεργασία των ιατρικών μονάδων υγείας με τον ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Υγεία και Δικαιοσύνη οι δύο επόμενες ψηφιακές «εκκρεμότητες»

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Η κλιματική κρίση εξελίσσεται και σε κρίση υγείας

gazzetta
gazzetta reader insider insider