Αντιικό χάπι: Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις – Σήμερα παραλαμβάνουν τις θεραπείες τους οι ασθενείς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιικό χάπι: Εγκρίθηκαν οι πρώτες αιτήσεις – Σήμερα παραλαμβάνουν τις θεραπείες τους οι ασθενείς
Το φάρμακο παραδίδεται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύεται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες

Εγκρίθηκα από την αρμόδια Επιτροπή οι πρώτες αιτήσεις για τη χορήγηση του αντιικού χαπιού molnupiravir, με ένδειξη την πρόληψη της σοβαρής νόσου Covid -19, σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Μόνο μέχρι το απόγευμα της Τρίτης είχαν πάρει "πράσινο φως" περί τις 50 αιτήσεις και σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται οι ασθενείς να παραλάβουν τις θεραπείες τους κατ’ οίκον. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα οι αιτήσεις θα υπερβαίνουν τις 100, ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 5.700 θεραπείες και εντός του μήνα αναμένεται να προμηθευτεί άλλες 25.000.

Προτεραιότητα η εμπρόθεσμη χορήγηση

Κύριο μέλημα της Επιτροπής αυτή τη στιγμή είναι η όσο τον δυνατόν μεγαλύτερη επιτάχυνση της διαδικασίας έγκρισης των αιτήσεων. Δεδομένου ότι τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στα οποία είναι διαθέσιμες οι θεραπείες, είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, στόχος είναι να γίνονται δεκτές οι αιτήσεις με ταχείς ρυθμούς, έτσι ώστε το φαρμακείο να επικοινωνεί με τους δικαιούχους αυθημερόν και να έχουν τη θεραπεία στα χέρια τους την επόμενη ημέρα. Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που επεξεργάστηκε η Επιτροπή σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης καθώς, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η θεραπεία, πρέπει να χορηγείται μέσα στις πρώτες 3-5 ημέρες μετά τη διάγνωση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το χάπι -το οποίο μέχρι στιγμής έχει λάβει θετική γνωμοδότηση αλλά όχι έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ)- μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου σε ενήλικες με ήπια έως μέτρια Covid-19 κατά 30%, ενώ όπως ανακοίνωσαν οι παρασκευάστριες εταιρείες (Merck/MSD και Ridgeback Biotherapeutics), έξι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν πως διατηρεί την αποτελεσματικότητά του και απέναντι στην υπερμεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Κατά τη διάρκεια της χορήγησής του στην Ελλάδα θα συγκεντρωθούν και τα δεδομένα από τη χώρα μας. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί που κάνουν τη συνταγογράφηση θα πρέπει να καταχωρούν στο σύστημα την πορεία της νόσου, κατά την 7η και την 24η ημέρα από την έναρξη της θεραπείας.

Αμισθί τα μέλη της Επιτροπής

Το έργο της εξέτασης και της έγκρισης των αιτήσεων έχει επιφορτιστεί πενταμελής Επιτροπή η οποία, με απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα, απαρτίζεται από τους:

1. Αντωνιάδου Αναστασία, MD, PhD Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμώξεων Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).
2. Θηραίο Ελευθέριο, Γενικό Ιατρό, Διευθυντή ΕΣΥ – Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικό Γραμματέα Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.
3. Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.
4. Λουκίδη Συλιανό, MD FCCP FERS Καθηγητή Πνευμονολογίας στο Ε.Κ.Π.Α., Πρόεδρο Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
5. Σκουτέλη Αθανάσιο, Παθολόγο-Λοιμωξιολόγο, Διευθυντής Β’ Παθολογικής – Λοιμωξιολογικής Κλινικής.

Πρόεδρος έχει οριστεί η Αντωνιάδου Αναστασία, ενώ η Επιτροπή θα λειτουργεί υπό την παρακολούθηση της κ. Γκάγκα. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στα μέλη της -τα οποία είναι τα ίδια με αυτά της Επιτροπής για τα μονοκλωνικά αντισώματα- δεν καταβάλλεται αμοιβή ή αποζημίωση και η θητεία τους λήγει στις 31.12.2022.

Διαδικασία αίτησης

Τις πρώτες ημέρες μετά τη διάγνωση της νόσου, ο θεράπων ιατρός υποβάλει την αίτηση συμπληρώνοντας τα στοιχεία του ασθενούς. Αυτόματα ο ασθενής και ο γιατρός λαμβάνουν SMS στο κινητό τους για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης.

Τα αιτήματα αξιολογούνται από πενταμελή επιστημονική επιτροπή η οποία απαντά εντός 24 ωρών από την καταχώριση του αιτήματος. Τόσο ο γιατρός, όσο και ο ασθενής θα ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική, είτε αρνητική.

Διαδικασία παραλαβής των φαρμάκων

Εφόσον εγκριθεί η αίτηση, ο ασθενής καλείται να συμπληρώσει την ειδική φόρμα για τη συναίνεση στη θεραπεία και την εξουσιοδότηση του ταχυμεταφορέα, η οποία βρίσκεται στο fay.eopyy.gov.gr. Για την είσοδο στην πλατφόρμα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί Taxisnet. Αφού ο ασθενής ταυτοποιηθεί, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή για την επιβεβαίωση των στοιχείων του και τον προγραμματισμό της παράδοσης του φαρμάκου.

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιικά φάρμακα παραδίδονται το αργότερο εντός 48 ωρών από την έγκριση της αίτησης και συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών στο οποίο αναφέρονται αναλυτικές πληροφορίες. Ταυτόχρονα, στο SMS που λαμβάνει ο ασθενής για την έγκριση της αίτησής του θα υπάρχει σύνδεσμος που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Merck (MSD): Αποτελεσματικό και κατά της Όμικρον το χάπι για τον κορονοϊό

Αντιιικό χάπι: Γιατί δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εμβολιασμό - Τι ελέγχει η επιτροπή

gazzetta
gazzetta reader insider insider