Υγεία
09-12-2021 | 17:39

Κορονοϊός - ΕΟΦ: Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον

Newsroom
Μοιράσου το
Κορονοϊός - ΕΟΦ: Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, σε αυτό το στάδιο, για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον στην αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων εμβολίων Covid-19, αλλά σαρώνουμε συνεχώς τον ορίζοντα για να συγκεντρώσουμε στοιχεία». Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ - ΕΜΑ) για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τα εμβόλια είπε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες που εμπορεύονται τα εμβόλια κατά της Covid-19 υποχρεούνται να υποβάλουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών μελετών τους για τον προσδιορισμό του επιπέδου εξουδετέρωσης της παραλλαγής Όμικρον. «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η σύνθεση του εμβολίου θα χρειαστεί να αλλάξει. Ο χρόνος θα το δείξει», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ είναι έτοιμος να αναλάβει γρήγορα μέτρα αν χρειαστεί. Πρόσθεσε, πάντως, ότι παραμένει ακόμα ασαφές αν η παραλλαγή Όμικρον θα επικρατήσει της Δέλτα.

Εξάλλου, ο Μ. Καβαλέρι ανέφερε o EMA ενδέχεται να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο της Novavax κατά του κορονοϊού, πριν από το τέλος του έτους. Όταν εγκριθεί, θα είναι το πέμπτο εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της covid-19 στην ΕΕ και θα παρέχει μια νέα επιλογή στους πολίτες για τον εμβολιασμό.

Τέλος, ο Μ. Καβαλέρι επανέλαβε το κάλεσμα προς όλους τους πολίτες να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού και προς όσους πληρούν τις προϋποθέσεις να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα για κορονοϊό: Η Όμικρον είναι 4,2 φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα

Μπουρλά για Όμικρον: Μπορεί να χρειασθεί και τέταρτη δόση του εμβολίου

MUST READ

ΠΟΥ για παραλλαγή Όμικρον: Αύξηση των κρουσμάτων στην Αφρική αλλά όχι και των νοσηλειών στις ΜΕΘ