Υγεία
07-12-2021 | 18:25

Μπουρλά: Ηπιότερη αλλά και ταχύτερη η Όμικρον - Κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις

Newsroom
Μοιράσου το
Μπουρλά: Ηπιότερη αλλά και ταχύτερη η Όμικρον - Κίνδυνος για νέες μεταλλάξεις
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τρίτη ότι η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι πιο ήπια από τα προηγούμενα στελέχη, αλλά φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται ταχύτερα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες μεταλλάξεις στο μέλλον.

«Δεν νομίζω ότι είναι καλά νέα να έχουμε κάτι που διαδίδεται γρήγορα», είπε ο Μπουρλά στη Wall Street Journal. «Απλώνεται γρήγορα σημαίνει ότι θα είναι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να προκύψει άλλη μετάλλαξη. Δεν το θέλεις αυτό».

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι είπε ότι οι αναφορές το Σαββατοκύριακο από τη Νότια Αφρική υποδηλώνουν ότι η Όμικρον δεν είναι τόσο σοβαρή όσο αρχικά φοβόταν, ενώ σημείωσε ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για την πλήρη αξιολόγηση του κινδύνου που ενέχει η μετάλλαξη.

Το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής, σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε το Σάββατο, είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο νοσοκομείο Steve Biko/Tshwane District Hospital Complex στην επαρχία Gauteng, το επίκεντρο της επιδημίας της Όμικρον της χώρας, δεν χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο. Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι πολλοί ασθενείς εισήχθησαν για άλλους ιατρικούς λόγους και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι είχαν Covid.

Ο Μπουρλά προειδοποίησε ότι είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από το κύμα κρουσμάτων στη Νότια Αφρική αυτή τη στιγμή. Μόλις το 5% των Νοτιοαφρικανών είναι άνω των 60 ετών και οι νεότεροι έχουν συνήθως ηπιότερα συμπτώματα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι στη Νότια Αφρική είναι επίσης θετικοί στον ιό HIV, κάτι που πιθανώς θα οδηγούσε σε πιο σοβαρή νόσηση από την Covid, είπε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι αναμένει ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Όμικρον να αυξηθεί από δεκάδες σε εκατομμύρια τις επόμενες εβδομάδες.

«Θα έχουμε μια καλή κατανόηση, ας πούμε πριν από το τέλος του έτους, για το τι ακριβώς αυτό θα σημαίνει για τις κλινικές ενδείξεις», είπε ο Μπουρλά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.