Μελέτη J&J: Πώς η αναμνηστική δόση επιδρά θετικά μετά τις 2 δόσεις του BNT162b2

Newsroom
Μοιράσου το
Μελέτη J&J: Πώς η αναμνηστική δόση επιδρά θετικά μετά τις 2 δόσεις του BNT162b2
Johnson
Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού (δηλ. μιας μικτής προσέγγισης).

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε προκαταρκτικά αποτελέσματα από μια μελέτη, η οποία συμπεριέλαβε ένα υποσύνολο των συμμετεχόντων της μελέτης COV2008 με χορηγό τη Janssen που διεξήχθη από τον Dan Barouch, M.D., Ph.D. και συνεργάτες του από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC), τα οποία έδειξαν ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (Ad26.COV2.S), όταν χορηγείται έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα δύο δόσεων με το BNT162b2, αύξησε τόσο την αντισωματική όσο και την T-κυτταρική απόκριση. Τα αποτελέσματα αυτά καταδεικνύουν τα πιθανά οφέλη του ετερόλογου αναμνηστικού εμβολιασμού (δηλ. μιας μικτής προσέγγισης). Το άρθρο που περιγράφει αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκε στο medRxiv.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, «υπάρχουν πρώιμα στοιχεία που δείχνουν ότι μια μικτή προσέγγιση όσον αφορά τον αναμνηστικό εμβολιασμό μπορεί να παράσχει στους εμβολιαζόμενους διαφορετική ανοσολογική απόκριση κατά της COVID-19 από ό,τι μια ομόλογη προσέγγιση», εξήγησε ο Dan Barouch, M.D., Ph.D., Διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο BIDMC. «Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, όταν χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες αναμνηστική δόση του Ad26.COV2.S έξι μήνες μετά από ένα αρχικό σχήμα με το εμβόλιο BNT162b2, υπήρξε συγκρίσιμη αύξηση των αντισωματικών αποκρίσεων την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση και μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων με το Ad26.COV2.S συγκριτικά με το BNT162b2».

«Τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν πολύτιμες επιστημονικές γνώσεις για το εμβόλιό μας όταν χρησιμοποιείται στο πλαίσιο μιας μικτής προσέγγισης για τον αναμνηστικό εμβολιασμό και μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση των στρατηγικών αναμνηστικού εμβολιασμού με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας», ανέφερε ο Mathai Mammen, M.D., Ph.D., Παγκόσμιος Επικεφαλής της Janssen Research & Development, Johnson & Johnson. «Τα δεδομένα αυτά ενισχύουν τις ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις που δείχνουν ότι η υιοθέτηση της μικτής προσέγγισης στη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αυξάνει με επιτυχία τις χυμικές και κυτταρικές αποκρίσεις κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Βήτα και Δέλτα». , ,

Αυτά τα δεδομένα Φάσης 2, αναφέρει το δελτίο Τύπου, ενισχύονται από προκαταρκτικά αποτελέσματα από την κλινική μελέτη UK COV-BOOST που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet, τα οποία έδειξαν ότι μετά τον αρχικό εμβολιασμό με δύο δόσεις είτε του BNT162b2 (n=106) είτε του ChAdOx1 nCov-19 (n=108), μια αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αύξησε τις αντισωματικές και T-κυτταρικές αποκρίσεις.

Κυτταρικές (T-κυτταρικές) αποκρίσεις

Σε αυτή την προκαταρκτική μελέτη, συνεχίζει το ΔΤ, η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 μετά από ένα αρχικό εμβολιαστικό σχήμα με το BNT162b2 φαίνεται ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη αύξηση των CD8+ T-κυτταρικών αποκρίσεων από ό,τι η χορήγηση ενισχυτικής δόσης με το BNT162b2.2 Αυτά τα δεδομένα T-κυτταρικής απόκρισης δείχνουν διαφορές ανάμεσα στις ανοσολογικές αποκρίσεις μετά από ομόλογη και μετά από μικτή χορήγηση.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 αξιοποιεί την τεχνολογία AdVac® της Janssen και την κυτταρικά επαγόμενη ανοσία, συμπεριλαμβανομένων των CD4+ και CD8+ αποκρίσεων. Τα T-κύτταρα μπορούν να στοχεύουν και να καταστρέφουν κύτταρα τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό που προκαλεί την COVID-19. Πιο συγκεκριμένα, τα CD8+ T-κύτταρα μπορούν να καταστρέφουν απευθείας τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί, ενώ υποβοηθούνται σε αυτό από τα CD4+ T-κύτταρα.

Χυμικές (αντισωματικές) αποκρίσεις

Η εταιρεία ακόμα επισημαίνει πως τόσο το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 όσο και το BNT162b2, όταν χορηγήθηκαν ως αναμνηστικές δόσεις, οδήγησαν σε παρόμοια επίπεδα εξουδετερωτικών και δεσμευτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους του SARS-CoV-2, καθώς και κατά των παραλλαγών Δέλτα και Βήτα, τέσσερις εβδομάδες μετά την αναμνηστική δόση.2 Ωστόσο, μετά τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 με τη μικτή προσέγγιση, τα αντισώματα συνέχισαν να αυξάνονται για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες, ενώ στα άτομα που έλαβαν αναμνηστική δόση του εμβολίου BNT162b2 με την ομόλογη προσέγγιση, τα αντισώματα μειώνονταν από την εβδομάδα 2 έως την εβδομάδα 4 μετά την αναμνηστική δόση.2

Τα εξουδετερωτικά αντισώματα είναι ικανά να προσδένονται στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού με τρόπο που εξουδετερώνει τον ιό.

Σχεδιασμός μελέτης

Για τη μελέτη αυτή, σε βιοαποθετήριο δειγμάτων του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) συλλέχθηκαν δείγματα από άτομα που έλαβαν το εμβόλιο BNT162b2.2 Οι συμμετέχοντες είτε συνέχισαν την παρακολούθηση στο βιοαποθετήριο και έλαβαν ενισχυτική δόση με 30 ug του BNT162b2 είτε εντάχθηκαν στη μελέτη COV2008 (NCT04999111) και έλαβαν ενισχυτική δόση με 5, 2,5, ή 1x1010 vp του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 (n=41).2 Η μελέτη COV2008 είναι μια εν εξελίξει, τυφλοποιημένη κλινική δοκιμή Φάσης 2 με χορηγό την Johnson & Johnson (VAC31518COV2008), για την αξιολόγηση του εμβολίου της Εταιρείας κατά της COVID-19 όταν χορηγείται ως αναμνηστική δόση σε ενηλίκους ηλικίας 18 ετών και άνω.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πολύπλευρη προσέγγιση και τη συμβολή της Εταιρείας στην καταπολέμηση της πανδημίας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.janssen.com/emea/our-focus/infectious-diseases-vaccines/res…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:29

Μελέτη: Ένας πυρηνικός πόλεμος, ακόμη και μικρός, θα απειλήσει δισεκατομμύρια ανθρώπους με πείνα και θάνατο

18:04

Ο hedge fund manager Daniel Loeb αποκτά νέο μερίδιο στην Disney και πιέζει για απόσχιση του ESPN

17:38

Αίθριος ο καιρός αύριο με λίγες νεφώσεις στα ηπειρωτικά

17:28

Με... «φρένο» στη νέα εβδομάδα η Wall Street

17:15

Ο πρόεδρος Πούτιν καυχάται για την υπεροχή των ρωσικών όπλων

16:57

Σκηνές πανικού σε ΙΚΕΑ της Σαγκάης - Τους κλείδωσαν στο κατάστημα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος

16:42

Κομισιόν: Δημοσιονομικό «βαρίδι» από τις φυσικές καταστροφές – Στα 10 δισ. ο απολογισμός για την Ελλάδα

16:38

Υποκύπτουν οι ευρωαγορές στα αδύναμα στοιχεία από Κίνα και Ιαπωνία

16:20

Θετικός στον κορονοϊό ο Άλμπερτ Μπουρλά

16:12

Ολλανδία: Στις 17/11 η ετυμηγορία για τη συντριβή του αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην Ουκρανία το 2014

16:06

Φωτιά στα Πυργιώτικα της Αργολίδας

16:01

Κάτω από τα 1.800 δολάρια ο χρυσός -Η πτώση αποδίδεται σε δολάριο, Κίνα

15:31

Βρετανία: Εγκρίθηκε προσαρμοσμένο στις παραλλαγές του κορονοϊού εμβόλιο

15:12

Τεχνολογικοί κολοσσοί της Κίνας μοιράζονται με το κράτος μυστικά για τους αλγόριθμούς τους

14:50

Οι νέοι επιλέγουν... πράσινα ταξίδια

14:17

Γερμανία: Οι λογαριασμοί ρεύματος θα αυξηθούν κατά επιπλέον 480 ευρώ ετησίως

13:59

Ιράν: Θα απαντήσει στο κείμενο της ΕΕ για το πυρηνικό πρόγραμμα μέχρι απόψε τα μεσάνυχτα

13:34

Αυστραλία: Η χώρα συγκλονίζεται από το σκάνδαλο μιας «κυβέρνησης φάντασμα»

13:16

Δισεκατομμυριούχος του νικελίου ετοιμάζεται να πουλήσει μονάδες χάλυβα

13:10

Το Πεκίνο προχωρεί σε νέα στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν

12:41

Σακελλαροπούλου: Έχουμε συνδέσει την Παναγία με τη φροντίδα για τον αδύναμο - Μήνυμα ενότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

12:27

Καύσιμα: Χαμηλότερο το κόστος μετακίνησης – Σαρωτικοί οι έλεγχοι στην αγορά

12:17

Προκαλεί η Τουρκία με υπερπτήσεις ανήμερα της Παναγίας

12:13

Συνολικά 23.055 τροχονομικές παραβάσεις από 7 έως 13 Αυγούστου

12:09

Πόσο κοστίζει ένα ταξίδι με το σύγχρονο Orient Express

11:42

Πετρέλαιο: Πτώση 4% καθώς τα στοιχεία από την Κίνα απογοητεύουν

11:32

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν ένα χρόνο εξουσίας

11:26

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την περιφέρεια του Ντονέτσκ

11:22

Μηχανική βλάβη στο Fast Ferries Andros -Επιστρέφει στη Ραφήνα

11:20

Ιράν για επίθεση σε Σάλμαν Ρούσντι: Ευθύνονται ο ίδιος και οι υποστηρικτές του