Novavax: Στοχεύει σε εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Novavax: Στοχεύει σε εμβόλιο ειδικά για την Όμικρον
Η Novavax Inc. δήλωσε την Παρασκευή ότι άρχισε να εργάζεται σε μια έκδοση του εμβολίου της για τον COVID-19 για να στοχεύσει την μετάλλαξη Όμικρον

Η Novavax Inc. δήλωσε την Παρασκευή ότι άρχισε να εργάζεται σε μια έκδοση του εμβολίου της για τον COVID-19 για να στοχεύσει την μετάλλαξη Όμικρον, που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική και θα έχει το εμβόλιο έτοιμο για δοκιμή και παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες.

Το υπάρχον εμβόλιο COVID-19 της εταιρείας περιέχει μια πραγματική έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας του ιού που δεν μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο κατασκευαστής του εμβολίου είπε ότι είχε αρχίσει να αναπτύσσει μια πρωτεΐνη ακίδας που βασίζεται ειδικά στη γενετική αλληλουχία της μετάλλαξης B.1.1.529.

«Η αρχική εργασία θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν με άνοδο σχεδόν 9% την Παρασκευή.

Το εμβόλιο της Novavax έλαβε την πρώτη του έγκριση για χρήσης έκτακτη ανάγκης νωρίτερα αυτό το μήνα στην Ινδονησία, και ακολούθησαν οι Φιλιππίνες.

Η εταιρεία είπε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο να υποβάλει αίτηση για έγκριση από τις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Έχει επίσης υποβάλει αίτηση για εγκρίσεις στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων καθώς και στον Καναδά.

Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων, συμπεριλαμβανομένης της γερμανικής BioNTech και της Johnson & Johnson, δήλωσαν ότι δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους έναντι της νέας μετάλλαξης Όμικρον.

Η Inovio Pharmaceuticals Inc. δήλωσε ότι είχε αρχίσει να δοκιμάζει το δικό της υποψήφιο εμβόλιο, το INO-4800, για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητά του έναντι των υπαρχουσών μεταλλάξεων του ιού. Η εταιρεία αναμένει ότι η δοκιμή θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες.

Η Inovio είπε επίσης ότι σχεδιάζει ταυτόχρονα ένα νέο υποψήφιο εμβόλιο που στόχευε ειδικά τη μετάλλαξη Όμικρον.

"Το καλύτερο σενάριο είναι το INO-4800 να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην Όμικρον, αλλά αν δεν συμβαίνει αυτό, τότε θα έχουμε ένα νέο σχεδιασμένο εμβόλιο έτοιμο για χρήση εάν χρειαστεί", δήλωσε η Kate Broderick, ανώτερη αντιπρόεδρος του τμήματος R&D της Inovio.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Inovio επανέλαβε το τελευταίο στάδιο κλινικών δοκιμών του εμβολίου της στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από 14 μήνες αναμονής.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider