emvolio.gov.gr: Ενεργή από σήμερα η επιλογή εμβολίου για την ενισχυτική δόση

Έφη Τσιβίκα
Μοιράσου το
emvolio.gov.gr: Ενεργή από σήμερα η επιλογή εμβολίου για την ενισχυτική δόση
Εμβόλια κορονοϊού
Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση περισσότεροι από 300.000 πολίτες, ενώ πάνω από 35.000 έχουν κλείσει ραντεβού, για ενισχυτική δόση.

Μια νέα λειτουργία ενεργοποιείται από σήμερα, Παρασκευή 29/10, στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) Μάριος Θεμιστκλέους, δίπλα από κάθε εμβολιαστικό κέντρο θα εμφανίζεται στο εξής το είδος του εμβολίου που διενεργείται, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να επιλέγουν ποιο επιθυμούν να τους χορηγηθεί ως επαναληπτική δόση, ανεξάρτητα από το ποιο έλαβαν κατά το βασικό εμβολιασμό τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια των νέων επιστημονικών στοιχείων σχετικά με το συνδυασμό διαφορετικών εμβολίων αλλά και ακολουθεί την έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές για μικτό ή ετερόλογο σχήμα εμβολιασμού ή αλλιώς mix’n’match.

Σύμφωνα με τις συστάσεις η επαναληπτική δόση χορηγείται αφού έχει περάσει ένα εξάμηνο από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού, σε πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έλαβαν το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι οποίοι, λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα - είναι της τάξης του 74%- συστήνεται να επανεμβολιάζονται δυο μήνες μετά την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού τους.

Στην Ευρώπη για ενισχυτική δόση σε άτομα 18 και άνω ήταν εγκεκριμένο μέχρι πρότινος μόνο το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ωστόσο, προ ημερών εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ και η χορήγηση του εμβολίου της Moderna με μισή δόση. Υπενθυμίζεται ότι η δοσολογία του συγκεκριμένου εμβολίου ήταν γύρω στα 100 μικρογραμμάρια στο αρχικό σχήμα, ενώ για τον επανεμβολιασμό συστήνονται 50 μικρογραμμάρια.

Μέχρι στιγμής στη χώρα μας έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση περισσότεροι από 300.000 πολίτες, ενώ πάνω από 35.000 έχουν κλείσει το ραντεβού τους.

Για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με Johnson & Johnson η πλατφόρμα των ραντεβού για επαναληπτική δόση αναμένεται να ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Αμερική

Πρόσφατα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την πρακτική συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων για την ενισχυτική δόση -όχι μόνο ως επιτρεπτή αλλά και ως ιδιαίτερα αποτελεσματική- δίνοντας το «πράσινο» φως σε ενήλικες που πληρούν τα κριτήρια να επιλέξουν ένα διαφορετικό εμβόλιο από αυτό που τους χορηγήθηκε κατά τον βασικό εμβολιασμό τους.

Οι συνδυασμοί που δοκιμάστηκαν στις κλινικές μελέτες και έλαβαν την τελική έγκριση για mix n’ match χορήγηση ήταν μεταξύ των εμβολίων των Pfizer-BioNTech, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Προδημοσιευμένα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στον FDA από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ καταδεικνύουν πως όλες οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων διέγειραν την ανοσιακή απόκριση στον οργανισμό των εθελοντών και ευνοούσαν την παραγωγή αντισωμάτων. Εντούτοις, υπήρχαν και διαφορές στα αποτελέσματα μεταξύ των συνδυασμών.

Όσοι έλαβαν τρεις δόσεις του εμβολίου Moderna, εμφάνιζαν τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων από όλους τους συνδυασμούς. Ακολούθησαν όσοι έλαβαν δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer και επαναληπτική με Moderna.

Οι μεγαλύτερες διαφορές, ωστόσο, παρατηρήθηκαν στους λήπτες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Ενώ μετά τη χορήγηση της επαναληπτικής δόσης με το ίδιο εμβόλιο εμφάνισαν τετραπλάσια αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, όταν χορηγήθηκε ενισχυτική δόση με Pfizer, τα αντισώματα παρουσίασαν άνοδο κατά 35 φορές και κατά 76 φορές μετά από ενισχυτική δόση με Moderna.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, ότι τα αντισώματα είναι μόνο μια πτυχή της ανοσολογικής προστασίας που προσφέρει ο εμβολιασμός. Οι αποκρίσεις των Β και Τ κυττάρων μνήμης παίζουν επίσης ρόλο στην προστασία από λοιμώξεις και σοβαρές ασθένειες.

Σε δεύτερη μελέτη αποδείχθηκε ότι η ενισχυτική δόση σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο αυτό προσφέρει προστασία από ήπια έως σοβαρή νόσηση από Covid-19, της τάξεως του 94%.

Το πιο ενδιαφέρον εύρημα, ωστόσο, είναι ότι η ενισχυτική δόση με mRNA εμβόλιο φαίνεται να ενεργοποιεί ένα διαφορετικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, διεγείροντας όχι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα αλλά και τα Τ κύτταρα (κυτταρική ανοσία), με πιθανό αποτέλεσμα την ακόμα πιο ανθεκτική και ευρεία προστασία από την Covid-19.

Τι δείχνουν τα στοιχεία από την Ευρώπη

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα από την Ευρώπη, σχετικά με την mix’n’match προσέγγιση, παρουσίασαν τις προηγούμενες ημέρες οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Οι περισσότερες σχετικές μελέτες έχουν διεξαχθεί με πρώτο σχήμα το εμβόλιο της AstraZeneca. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε κάποιες χώρες διακόπηκε η χορήγησή του συγκεκριμένου εμβολίου με αποτέλεσμα όσοι είχαν κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca να έπρεπε να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους με ετερόλογο mRNA εμβόλιο.

Οι πρώτες μελέτες που υποστήριξαν την σχετική αποτελεσματικότητα των συνδυαστικών σχημάτων είχαν δείξει ότι η παραγωγή αντισωμάτων ήταν τουλάχιστον τόσο καλή, ή και καλύτερη, σε σύγκριση με άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό με ένα σχήμα. Με την πάροδο του χρόνου έχουν συλλεχθεί πλέον δεδομένα για την κλινική αποτελεσματικότητα των συνδυασμών, δηλαδή για το ποσοστό προστασίας από σοβαρή νόσο.

Μία τέτοια κλινική μελέτη έρχεται από τη Σουηδία όπου περίπου 100.000 λήπτες πρώτης δόσης AstraZeneca ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους με μία δόση Moderna ή Pfizer. Η μελέτη βρίσκει ότι οι λήπτες του συνδυασμού των εμβολίων είχαν αρκετά υψηλότερη προστασία (68%) για συμπτωματική λοίμωξη από τον κορωονοϊό από τους λήπτες 2 δόσεων εμβολίου της AstraZeneca.

Παρόμοια αποτελέσματα έρχονται και από τη Δανία όπου η αποτελεσματικότητα 1 δόσης Pfizer μετά από 1 δόση AstraZeneca αγγίζει το 88%.

Μία ακόμα ανάλυση από τη Γαλλία, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, έδειξε ότι οι λοιμώξεις σε άτομα που έλαβαν 1 δόση AstraZeneca και 1 δόση Pfizer ήταν μισές από αυτούς που έλαβαν 2 δόσεις Pfizer. Η υψηλότερη αυτή αποτελεσματικότητα μπορεί ωστόσο να οφείλεται και στο γεγονός ότι η δεύτερη δόση μετά από AstraZeneca κατά κόρον γινόταν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την πρώτη με αποτέλεσμα να γίνεται πιο αποτελεσματική επέκταση των β-κυττάρων μνήμης.

Τα στοιχεία ωστόσο της μελέτης δείχνουν ότι η αρχική δόση με AstraZeneca δημιουργεί ισχυρότερη απόκριση από τα T-κύτταρα σε σύγκριση με το Pfizer ενώ το Pfizer κτίζει ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο οι συγγραφείς προτείνουν ότι τα 2 εμβόλια λειτουργούν συμπληρωματικά δημιουργώντας πιο ολοκληρωμένη ανοσολογική απόκριση.

«Το μεγάλο κέρδος από τη συνδυαστική χρήση των εμβολίων πιθανολογείται ότι θα είναι για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και κυρίως για τις ομάδες των ανοσοκατεσταλμένων, όπου η ανάπτυξη επαρκούς ανοσίας είναι μία πρόκληση. Καθώς τα δεδομένα θα συνεχίσουν να συλλέγονται είναι σημαντικό να μελετηθούν τα πλεονεκτήματα από τις στρατηγικές συνδυασμού εμβολίων με σκοπό να βελτιωθεί η ανοσολογική απόκριση στις ομάδες υψηλού κινδύνου», συμπεραίνουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

FDA: «Πράσινο φως» για τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johnson

CDC: H αύξηση των αντισωμάτων είναι μεγαλύτερη όταν η τρίτη δόση γίνεται με Moderna ή Pfizer

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγουν σήμερα τα ραντεβού για τους άνω των 50 και για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου

Όλες οι ειδήσεις

23:54

FBI: Ένοπλος επιχείρησε να εισβάλλει στις εγκαταστάσεις του στο Σινσινάτι

23:39

ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κατηγορίας 3 την Παρασκευή

23:33

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Ντονμπάς - Συνάντηση με την ηγεσία των αυτονομιστών

23:26

Ρωσία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιάνικοβα

23:14

Ιταλία: Η Corriere della Sera δημοσιεύει τα κύρια σημεία του εκλογικού προγράμματος της συντηρητικής παράταξης

23:09

Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση στην Wall Street

22:57

Ουκρανία: Το Κίεβο αναμένει βοήθεια 3 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ τον Αύγουστο

22:46

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Κρήτη

22:21

Ουκρανία: Προσπάθειες απομάκρυνσης χιλιάδων κατοίκων από την περιοχή Ντονέτσκ πριν τον χειμώνα

21:57

Θεσσαλονίκη: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το αλιευτικό καταφύγιο Νέας Κρήνης

21:45

Πετρέλαιο: Άνοδος στη τιμή καθώς προβλέπεται αύξηση της ζήτησης

21:25

Εξάρχεια: Σε επιφυλακή η ΕΛΑΣ - Ανησυχία για κλιμάκωση

21:04

Χρυσός: Πτώση μετά από περίπου μια εβδομάδα κερδών

20:59

Παράπονα Τσαβούσογλου για «lobbying» της Ελλάδας κατά της Τουρκίας

20:29

Η Ουκρανία θα αποστείλει φορτίο σιτηρών στην Αιθιοπία

20:06

ΗΠΑ: Στηρίζουμε μια αποστρατικοποιημένη ζώνη γύρω από τη Ζαπορίζια - Να ετοιμαστούμε για τραγωδία, λέει ο Ουκρανός ΥΠΕΣ

19:55

Γερμανία: 34 τραυματίες σε ατύχημα με τρενάκια του λούνα παρκ

19:29

Πυροσβεστική: 61 φωτιές σε ένα 24ωρο - Σε ύφεση το μέτωπο στη Θάσο - Οριοθετήθηκε στην Μεσσηνία

19:28

ΝΔ για δηλώσεις Τέλλογλου: Δεν θα μπούμε σε συμψηφισμούς - Να καταθέσει τα στοιχεία στον εισαγγελέα

19:05

Ευρωαγορές: Ήπια κέρδη ο Stoxx μετά το χθεσινό ράλι

19:00

Τι δείχνει η «ψηφιακή ακτινογραφία» των Ελλήνων 

18:49

BriQ Properties: Πώληση εμπορικού καταστήματος στο Ρέθυμνο έναντι 1,35 εκατ. ευρώ

18:36

Ουκρανία: Καμία διαρροή ραδιενέργειας ύστερα από τους νέους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

18:25

Ρόδος: Άκαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών - Εκτιμάται ότι εγκλωβίστηκαν στο σκάφος

18:13

DW: Tι λέει το Βερολίνο για το τουρκικό γεωτρύπανο

18:04

Ουκρανία: Διπλασιάστηκαν οι ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις κατά ουκρανικών θέσεων

18:01

Τράπεζα Πειραιώς: Στο 9,377% τα δικαιώματα ψήφου της Helikon Investments Limited

17:37

Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

17:34

Χρηματιστήριο: Οι μετοχές που επανέφεραν την αγορά πάνω από τις 880 μονάδες

17:34

Άρειος Πάγος: Στον εισαγγελέα Ντογιάκο ο δημ/φος Τ. Τέλλογλου επί 3,5 ώρες για τις υποκλοπές