Υγεία
01-07-2021 | 12:32

Nέα συνεργασία φέρνει καινοτόμο φάρμακο για ανθεκτική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια

Newsroom
Μοιράσου το
Nέα συνεργασία φέρνει καινοτόμο φάρμακο για ανθεκτική υπέρταση και καρδιακή ανεπάρκεια
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την βιοφαρμακευτική εταιρεία Quantum Genomics, για την ανάπτυξη και διάθεση του πρωτοποριακού φαρμακευτικού σκευάσματος firibastat για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας.

Πρόκειται για μία σημαντική επένδυση της FARAN στην Έρευνα & Ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος, και το σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει την αποκλειστική αδειοδότηση και διάθεση του προϊόντος στην ελληνική αγορά από τη FARAN.

Το firibastat αποτελεί το κορυφαίο προϊόν της Quantum Genomics που αναπτύσσει στην κατηγορία των BAPAI (Brain Aminopeptidase A Inhibitors). Πρόκειται για μια πραγματικά καινοτόμο θεραπευτική πλατφόρμα τριπλής δράσης που διαμορφώνει ένα νέο δρόμο στην προστασία και θεραπεία του καρδιομεταβολικού προφίλ. Το firibastat, στοχεύει  σε ένα ένζυμο του εγκεφάλου (brain APA) για τη θεραπεία της υπέρτασης και της καρδιακής ανεπάρκειας. Το προϊόν βρίσκεται ήδη σε στάδιο μελέτης φάσης ΙΙΙ, με ενθαρρυντικά πρώιμα αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στη συνεργασία, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FARAN κ. Μάριος Κάτσικας, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για την συνεργασία μας με την Quantum Genomics που σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον τομέα της καρδιολογίας. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επένδυση της εταιρείας μας στην έρευνα & ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων που εκφράζει απόλυτα τους επιχειρηματικούς στόχους της FARAN, να προσφέρει υψηλής ποιότητας θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, καθώς και το όραμα της εταιρείας να ηγείται και να οδηγεί τις εξελίξεις στην καρδιολογία».

Ο Γενικός Διευθυντής  της FARAN, κ. Παναγιώτης Κουκουλομμάτης ανέφερε σχετικά: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στο μέλλον και να θέτουμε τον πήχη ψηλά σε όλες τις θεραπευτικές κατηγορίες όπου δραστηριοποιούμαστε, εργαζόμενοι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους  ασθενείς και την ελληνική κοινωνία. Εγκαινιάζουμε την συνεργασία μας με την  Quantum Genomics, πρωτοπόρο βιοφαρμακευτική εταιρεία  στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας φαρμάκων του Καρδιομεταβολικού προφίλ. Η αποκλειστική συνεργασία για την ανάπτυξη και διάθεση του καινοτόμου φαρμάκου firibastat στην Ελλάδα, είναι η πρώτη από μία σειρά συνεργασίες της FARAN που θα ακολουθήσουν στον τομέα της καρδιολογίας, στον οποίο εισερχόμαστε δυναμικά, μέσω μιας θεραπευτικής λύσης που έρχεται να συμπληρώσει το κενό σε περιπτώσεις ανθεκτικής υπέρτασης και καρδιακής ανεπάρκειας που δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα το 1/5 του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από υπέρταση, από τους οποίους εκτιμάται ότι οι μισοί είναι αδιάγνωστοι, ενώ το 80% των ασθενών  παραμένουν αρρύθμιστοι.

Η ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ είναι μία από τις πιο  ιστορικές Φαρμακευτικές Εταιρίες στην Ελλάδα, με ίδρυση το 1950 και στόχο να προσφέρει καταξιωμένες θεραπευτικές προτάσεις Υψηλής Ποιότητας, Θεραπευτικής Αξίας, σύγχρονης Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Τεκμηριωμένης Ασφάλειας.
Με επιλεγμένες διεθνείς συνεργασίες και την εμπιστοσύνη της Ιατρικής Κοινότητας προσφέρει θεραπευτικές λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα νοσημάτων στο χώρο της Ογκολογίας, Αιματολογίας, Νεφρολογίας,  Ρευματολογίας, Ορθοπεδικής, Δερματολογίας, Ενδοκρινολογίας, Παθολογίας και Γυναικολογίας.

Η Quantum Genomics είναι μια βιοφαρμακευτική εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάπτυξη μιας νέας κατηγορίας καρδιαγγειακών φαρμάκων που βασίζεται στην αναστολή της αμινοπεπτιδάσης Α του εγκεφάλου (BAPAI). Η Quantum Genomics είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που εξερευνά αυτήν την καινοτόμο προσέγγιση που στοχεύει άμεσα στον εγκέφαλο. Η εταιρεία βασίζεται σε 20 χρόνια ακαδημαϊκής έρευνας από το Πανεπιστήμιο Paris-Descartes και το εργαστήριο υπό τη διεύθυνση της  Δρ. Catherine Llorens-Cortes στο Collège de France (Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας-INSERM) / το Επιστημονικό Κέντρο Εθνικής Έρευνας-CNRS). Ο στόχος της Quantum Genomics είναι η ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών για περίπλοκες, ή ακόμη και ανθεκτικές, περιπτώσεις υπέρτασης (περίπου το 30% των ασθενών έχουν χαμηλό έλεγχο της κατάστασής τους ή λαμβάνουν αναποτελεσματική θεραπεία) και  καρδιακής ανεπάρκειας (ένας στους δύο ασθενείς που διαγιγνώσκεται με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια πεθαίνει μέσα σε πέντε χρόνια). 
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.