Συγχωνεύονται Eurobank – Grivalia Properties 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συγχωνεύονται Eurobank – Grivalia Properties 
Oι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας.

Την συγχώνευση της Eurobank με την εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που συνεδρίασε έκτακτα σήμερα Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το πρωί της Δευτέρας, καθώς το σχέδιο έχει τις «ευλογίες» της καναδικής Fairfax η οποία είναι βασικός μέτοχος της Grivalia με ποσοστό 51,43% και της Eurobank με ποσοστό 16,88%.

Εκτιμάται ότι με την συγχώνευση η Eurobank θα ενισχύσει σημαντικά της κεφαλαιακή της βάση, ενώ το βασικό είναι ότι θα επιταχυνθεί σημαντικά η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) με στελέχη να αναφέρουν ότι μπορεί πλέον ο στόχος του 2021 να έχει πιαστεί στο τέλος του 2019. Περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση αναμένεται και από την πώληση της Eurobank Property Services που δρομολογείται.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές αλλά πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις αναφέρουν πως στη νέα κατάσταση το ποσοστό της Faifax στη Eurobank θα προσεγγίζει το 33%, ενώ το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί από το 2,75% που είναι σήμερα σε 1,75%. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η συναλλαγή έχει εγκριθεί τόσο από τον Επόπτη όσο και από το ΤΧΣ.

Σημειώνεται ότι η κεφαλαιοποίηση της Grivalia Properties με βάση τα στοιχεία της Παρασκευής 23/11 ήταν περίπου 726 εκατ. ευρώ, ενώ της Eurobank ήταν στα 1,023 δισ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή γίνεται σε μια στιγμή που οι συστημικές τράπεζες δέχονται συνεχόμενες πιέσεις λόγω του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα. Οι πιέσεις αυτές φαίνονται και στο χρηματιστηριακό ταμπλό με τις τέσσερις τράπεζες να έχουν χάσει σχεδόν την μισή τους κεφαλαιοποίηση σε σχέση με την αρχή του χρόνου.

Ακόμη το σημερινό έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αποφασίζει και τη μεταφορά του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) της σε εταιρία ειδικού σκοπού (SPV). Στόχος σύμφωνα με πληροφορίες είναι να προχωρήσει απ’ εκεί η ανάθεση της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων «κόκκινων δανείων» σε εξειδικευμένες εταιρείες asset management. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018, το υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Eurobank διαμορφώθηκαν στα 16,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 17,3 δισ. ευρώ

Την ίδια στιγμή η Grivalia Properties διαθένοντας ισχυρή ρευστότητα έχει προχωρήσει όλα αυτά τα χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις. Μεταξύ άλλων δημιούργησε την θυγατρική Grivalia Hospitality η οποία επενδύει σε τουριστικά ακίνητα σε Ελλάδα και εξωτερικό με πιο σημαντικές επενδύσεις την αγορά του ξενοδοχείου Amanzoe, της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκμετάλλευση της έκτασης στα Αστέρια της Γλυφάδας αλλά και το «Pearl Island» στον Παναμά.

Άλλες επενδύσεις που έγιναν πρόσφατα από την Grivalia είναι η εξαγορά κτηρίων των πρώην βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Παπαστράτου στον Πειραιά αλλά και του πρώην κτηρίου της Ελευθεροτυπίας στον Νέο Κόσμο.

Η Grivalia ανακοινώνει τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου του 2018 αύριο Δευτέρα. Στο φετινό εξάμηνο το χαρτοφυλάκιο ακινήτων έφθανε σε αξία τα 979,2 εκατ. ευρω. Εκτός από την Fairfax Financial Holdings του καναδού Πρεμ Γουάτσα που είναι ο βασικός μέτοχος στους μετόχους της εταιρείας περιλαμβάνονται και άλλοι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως οι: Wellington, Brandes Investment Partners, Fidelity και Pimco.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider