«Γέφυρα»: Προς παράταση ενός μηνός η έναρξη καταβολής της επιδότησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γέφυρα»: Προς παράταση ενός μηνός η έναρξη καταβολής της επιδότησης

της Νένας Μαλλιάρα

Σε παράταση ενός μηνός, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2021, αναμένεται να οδηγηθεί η προθεσμία για τους «κόκκινους» δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα «Γέφυρα», ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες και να λάβουν την κρατική επιδότηση. Μέχρι στιγμής, από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί περίπου οι 100.000 και αναμένεται η έγκριση και των υπολοίπων.

Η αναμενόμενη παράταση του ενός μηνός για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων με τις τράπεζες, σημαίνει ότι θα παραταθεί αντίστοιχα και κατά ένα μήνα η προθεσμία για την έναρξη της επιδότησης. Με τα σημερινά δεδομένα η έναρξη και των τελευταίων επιδοτήσεων πρέπει να γίνει εντός του Ιανουαρίου 2021. Σημειώνεται ότι η παράταση του ενός μηνός δεν σημαίνει ότι παρατείνεται αντίστοιχα και το χρονικό διάστημα για τη λήψη της επιδότησης, το οποίο παραμένει στους 9 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε δώσει παράταση ενός μηνός και για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα» (η αρχική ημερομηνία έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και παρατάθηκε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου).

Οι πρώτες καταβολές της κρατικής επιδότησης του «Γέφυρα» ξεκίνησαν τον Νοέμβριο για εξυπηρετούμενα δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής δόσεων.

Οι επόμενες καταβολές θα γίνουν:

  • Μετά τη λήξη της αναστολής πληρωμής δόσεων, κατόπιν συνεννόησης του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, για εξυπηρετούμενο δάνειο το οποίο έχει ενταχθεί στο πλαίσιο αναστολής πληρωμής.
  • Μετά τη συμφωνία του δανειολήπτη με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για μια νέα, βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, για μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Υπενθυμίζεται ότι η κρατική επιδότηση των συνεπών δανειοληπτών ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 80% το 2ο τρίμηνο και στο 70% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 600 ευρώ ανά πιστωτή.

Ενώ, η κρατική επιδότηση των «κόκκινων» δανειοληπτών, εφόσον το δάνειο δεν έχει καταγγελθεί, ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, στο 70% το 2ο τρίμηνο και στο 60% το 3ο τρίμηνο, με τη μέγιστη μηνιαία επιδότηση να διαμορφώνεται στα 500 ευρώ ανά πιστωτή.

Εάν, τέλος, το δάνειο έχει ήδη καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση φθάνει το 60% της μηνιαίας δόσης το 1ο τρίμηνο, το 50% το 2ο τρίμηνο και το 30% το 3ο τρίμηνο, με μέγιστη μηνιαία επιδότηση τα 300 ευρώ ανά πιστωτή.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραπάνω ενέργειες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ώστε η κρατική επιδότηση να ξεκινήσει να καταβάλλεται το αργότερο εντός του Ιανουαρίου του 2021.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider