Τουρισμός: Στο ανοδικό σερί του 2024 συμβάλλουν τα τριήμερα του Μαρτίου - Οι ευνοημένοι προορισμοί

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Στο ανοδικό σερί του 2024 συμβάλλουν τα τριήμερα του Μαρτίου - Οι ευνοημένοι προορισμοί
Σε δύο ταχύτητες κινούνται οι προορισμοί - Καλύτερες οι προοπτικές σε σχέση με πέρυσι - Συνεχίζεται η δυναμική εκκίνηση του τουρισμού.

Μεικτή είναι η εικόνα της ζήτησης για το τριήμερο της καθαράς Δευτέρας, με τους εγχώριους ταξιδιώτες να σχεδιάζουν αποδράσεις επικεντρώνοντας ωστόσο το ενδιαφέρον τους σε καρναβαλικούς προορισμούς ή σε προορισμούς πλησίον των αστικών κέντρων. Σε συνδυασμό ωστόσο με την τριήμερο της 25ης Μαρτίου που ακολουθεί, την αμέσως επόμενη εβδομάδα, εκτιμάται ότι ο Μάρτιος θα κινηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα, αντίστοιχα αν όχι καλύτερα από τα περσινά, συνεχίζοντας την δυναμική εκκίνηση της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση στα καταλύματα τουριστικών προορισμών της χώρας είναι εμφανής ήδη από τον προηγούμενο μήνα, με την πληρότητα να εκτιμάται ότι θα φτάσει και το 90% σε δημοφιλείς προορισμούς. Σε αυτό συμβάλλει και αφενός το ελάχιστο όριο διανυκτερεύσεων που έχει υιοθετήσει ένα σημαντικό ποσοστό των διαθέσιμων καταλυμάτων αλλά και οι προσφορές που είναι σε ισχύ για όσους επεκτείνουν τις αποδράσεις τους πλέον των 2 ή 3 διανυκτερεύσεων.

Σε δύο ταχύτητες κινούνται οι προορισμοί

Σε κάθε περίπτωση, η πλειονότητα των ταξιδιωτών φαίνεται να επιλέγει τις τρεις διανυκτερεύσεις σε «καρναβαλικούς» κυρίως προορισμούς, όπως η Ξάνθη, η Πάτρα και το Ρέθυμνο, όπου οι πληρότητες καταγράφονται ήδη πολύ υψηλές. Πέριξ του 80% με 85% διαμορφώνεται και η πληρότητα για Καλάβρυτα και Αράχωβα για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, ποσοστό ικανοποιητικό μεν, χαμηλότερο δε, σε σχέση με πέρυσι, ένεκα των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τα χιονοδρομικά κέντρα. Υψηλές πληρότητες εμφανίζουν και τα Ιωάννινα και τα γειτονικά χωριά ενώ come back στη περίπτωση των Κυκλάδων αναμένεται να κάνει και η Σύρος, με το καρναβάλι Γεώργιος Σουρής το οποίο κλείνει φέτος τα 40 του χρόνια και για πρώτη φορά μετά την πανδημία αναμένεται να προσελκύσει πολυάριθμους επισκέπτες.

Στον αντίποδα βέβαια, οι προορισμοί στους απομακρυσμένους ορεινούς όγκους κινούνται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα, με την πληρότητα να εκτιμάται ότι θα φτάσει κοντά στο 50%. Σε αυτό συνηγορεί και η έλλειψη χιονιού, γεγονός που κρατάει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ μακριά. Υποτονική παρατηρείται μέχρι στιγμής η ζήτηση και στη Μαγνησία, με την πληρότητα σε Πήλιο και Βόλο, να περιορίζεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, κοντά στο 50%.

Πολύ καλή είναι η εικόνα για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με προορισμούς όπως η Πάτρα και η Ξάνθη να εμφανίζουν πληρότητες της τάξης του 90% ενώ προορισμοί όπως Καρπενήσι, Καστοριά, Ιωάννινα, Δημητσάνα και Λεβίδι η πληρότητα κυμαίνεται κοντά στο 80%. Υψηλή καταγράφεται η ζήτηση στην περίπτωση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και για Αράχωβα και Καλάβρυτα ενώ για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου την τιμητική τους έχουν και οι ορεινοί προορισμοί της Αρκαδίας και η Καλαμάτα με την πληρότητα να φτάνει το 70%.

Δεδομένης της επισκεψιμότητας κυρίως Ελλήνων τουριστών αυτή την περίοδο, οι επιχειρηματίες του κλάδου ποντάρουν στην αύξηση των κρατήσεων την τελευταία στιγμή. Επισημαίνουν όμως, ότι η ύπαρξη δύο τριημέρων στη σειρά θα περιορίσει την δυναμική που θα μπορούσε να έχει η τουριστική κίνηση αν μεσολαβούσε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο αργιών.

Συνεχίζεται η δυναμική εκκίνηση του τουρισμού

Εν συνόλω βέβαια, η ύπαρξη των δύο τριημέρων εντός του Μαρτίου εκτιμάται ότι θα συμβάλλει ώστε ο Μάρτιος να καταγράψει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τις περσινές, συνεχίζοντας το ανοδικό σερί του κλάδου που παρατηρείται από την αρχή του 2024. Με τον τρόπο αυτό, όπως επισημαίνουν οι φορείς του τουρισμού θα ενισχύσει και το θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της χρονιάς.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο (2023), οι ταξιδιωτικές εισπράξεις είχαν αυξηθεί κατά 45,6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν ενώ η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 60,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Σε σχέση ωστόσο με το προπανδημικό έτος 2019, ο Μάρτιος του 2023 δεν είχε καταφέρει να κλείσει την ψαλίδα, με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση να διαμορφώνεται στους 666,1 χιλ. ταξιδιώτες έναντι 773 χιλ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Παρομοίως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Μάρτιο του 2019 ανήλθαν σε 319 εκατ. ευρώ έναντι 267,6 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2023, συνέχισαν δηλαδή να υπολείπονται πλέον του 16% παρότι η χρονιά του 2023 στο σύνολό της έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Και από άποψη αεροπορικών αφίξεων δε, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας παρατηρήθηκε αύξηση μόλις 1% τον Μάρτιο του 2023 έναντι του Μαρτίου του 2019, όταν τους επόμενους μήνες, Απρίλιο και Μάιο, η κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού παρατηρήθηκε 7,6% και 11,1% υψηλότερη από τους αντίστοιχους μήνες της προπανδημικής χρονιάς.

Όσο για την φετινή χρονιά ήδη από τον Ιανουάριο οι πρώτες ενδείξεις μαρτυρούν θετικότερες επιδόσεις στον κλάδο. Ενδεικτικά, κατά τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η κίνηση του μεγαλύτερο αεροδρομίου της χώρας έφτασε τους 3,2 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 14,4% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2023. Η επιβατική κίνηση τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 9% και 17% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Τουρισμός για όλους 2024»: Την Πέμπτη ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων

Ακίνητα – Τουρισμός: Σε υψηλά επίπεδα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Η διαθεσιμότητα και οι τιμές

Aegean: Οι πυλώνες ανάπτυξης και οι εκτιμήσεις για το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider