Τουρισμός: Η δυνατή εκκίνηση της χρονιάς και τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν από το Βερολίνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Η δυνατή εκκίνηση της χρονιάς και τα πρώτα μηνύματα για τη σεζόν από το Βερολίνο
Συνεχίζουν να επενδύουν Ελλάδα οι tour operators -Aυξημένη η συνδεσιμότητα της χώρας με το εξωτερικό - Η δυνατή εκκίνηση του 2024 και οι «αστερίσκοι»

Στη λίστα με τους δημοφιλείς προορισμούς του 2024 εξακολουθεί να φιγουράρει η Ελλάδα, γεγονός που σε συνδυασμό με την καλή πορεία των δύο πρώτων μηνών του έτους ενισχύει τις προσδοκίες για ένα θετικό αποτέλεσμα στο σύνολο της χρονιάς. Καθώς δε η οικονομική συγκυρία δεν δείχνει να ανακόπτει την διάθεση Ελλήνων και ευρωπαίων για ταξίδια, αεροπορικές εταιρείες και tour operators διευρύνουν την διαθεσιμότητα τους για την χώρα μας οδηγώντας τις προκρατήσεις τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Μοναδικός αστερίσκος στην όλη εξίσωση η αύξηση του κόστους, η οποία επιδρά αλυσιδωτά συγκρατώντας εν μέρει την ανοδική πορεία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την διεθνή έκθεση τουρισμού ITB που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο. Έκθεση που πραγματοποιήθηκε παρουσία κυβερνητικών εκπροσώπων, Ελλήνων επιχειρηματιών αλλά και κορυφαίων tour operators και αεροπορικών εταιρειών, οι οποίοι συνεχίζουν να επενδύουν στο τουριστικό προϊόν της χώρας.

Συνεχίζουν να επενδύουν Ελλάδα οι tour operators

Ενδεικτική είναι η αύξηση των προγραμματισμένων θέσεων για την χώρα μας από την πλειονότητα των «μεγάλων» του τουρισμού. Η TUI, ο παγκόσμιος ταξιδιωτικός κολοσσός, καταγράφει αύξηση 15%-20% στις προκρατήσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, αναμένοντας μια εξαιρετική χρονιά σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Μάλιστα η ζήτηση για τους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως η Ρόδος, η Κω και η Κρήτη, προδιαγράφεται ιδιαιτέρως αυξημένη τους καλοκαιρινούς μήνες, με τα τρία νησιά να συμπεριλαμβάνονται στην «χρυσή» δεκάδα των προτιμήσεων των ταξιδιωτών.

Αντίστοιχα ποσοστά ανόδου στις προκρατήσεις παρουσιάζει και η βρετανική Jet2 η οποία μάλιστα για πρώτη φορά ξεκινά έναν περίπου μήνα νωρίτερα – στις 29 Μαρτίου – τις πτήσεις για το νησί των Φαιάκων ενώ προσθέτει πτήσεις και πακέτα διακοπών για πολλούς προορισμούς της χώρας. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί η εταιρεία ξεκινά με 5 συχνότητες την εβδομάδα από Κέρκυρα, προσθέτοντας επιπλέον δρομολόγια από 24 Ιουλίου έως 4 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον αυξάνει τις πτήσεις για τα Χανιά και το Ηράκλειο από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο ενώ έξτρα δρομολόγια βάζει και για την Κω, για το ίδιο περίπου διάστημα.

Περί τους 250 χιλιάδες επιπλέον επιβάτες από Γερμανία και Αγγλία, χώρες που αποτελούν και τους βασικούς τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, σχεδιάζει να μεταφέρει στη χώρα και ο όμιλος MTS ενώ η Der Touristik αλλά και ο γερμανικός όμιλος Alltours συμπεριλαμβάνουν τη χώρα μας μαζί με την Τουρκία και την Ισπανία στους προορισμούς με την ισχυρότερη ανάπτυξη για φέτος.

Aυξημένη η συνδεσιμότητα της χώρας με το εξωτερικό

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη λίστα των αεροπορικών εταιρειών που εντείνουν την δραστηριότητά τους στη χώρα μας, εκμεταλλευόμενες την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται. Στην εν λόγω λίστα συμπεριλαμβάνονται ενδεικτικά η Volotea, η οποία αυξάνει τη χωρητικότητά της για το 2024 κατά 13%, προσφέροντας πάνω από 1,6 εκατομμύρια θέσεις και εισάγει πέντε νέα δρομολόγια που συνδέουν την Κέρκυρα, τη Ρόδο και την Καλαμάτα με διεθνείς προορισμούς. Μια θέση έχει και η Delta Airlines, που υπόσχεται να εκμεταλλευτεί την δημοφιλία της Ελλάδας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και η Air China η οποία προσθέτει 2 επιπλέον πτήσεις το καλοκαίρι, τώρα που οι κινεζικές αποδράσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα. Από τον κατάλογο δεν λείπει φυσικά η Aegean, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, ο οποίος λαμβάνει θετικά μηνύματα στις flash προσφορές που ενεργοποιεί αυτό το διάστημα και καταγράφει αντίστοιχα με τα περσινά, αν όχι θετικότερα, μηνύματα από πλευράς προκρατήσεων. Η Aegean άλλωστε είναι από τις αεροπορικές αυτές που ποντάρουν στην έγκαιρη έναρξη της σεζόν, παράγοντας που ενισχύει τις προσδοκίες για φέτος, ξεκινώντας ήδη από τα μέσα Φεβρουαρίου τις πρώτες πτήσεις από και προς την Καλαμάτα.

Η δυνατή εκκίνηση του 2024

«To 2024 προβλέπεται να είναι μια ακόμα εξαιρετική χρονιά για την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, είναι θετικά» σημείωσε η υπουργός τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, από την διεθνή έκθεση του Βερολίνου μετά από μια σειρά επαφών που είχε με τους επικεφαλής των Lufthansa, Easy Jet, TUI, CONDOR, Jet2 και Jet2Holidays και DER.

Αρωγός στην ανοδική αυτή πορεία αναμένεται να αποτελέσει και η δυναμική εκκίνηση της χρονιάς, κατά την οποία η αεροπορική κίνηση παρατηρήθηκε αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Να θυμίσουμε ότι μόνο στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το πρώτο δίμηνο του έτους η αεροπορική κίνηση ανήλθε σε 3,2 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξη του 14,4% έναντι του νέου έτους αναφοράς, 2023. Η άνοδος μάλιστα προήλθε όχι τόσο από το εσωτερικό – η κίνηση αυξήθηκε κατά 9% - όσο από το εξωτερικό με τους διεθνείς επισκέπτες να καταγράφονται αυξημένοι κατά 17% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι.

Ο αστερίσκος του 2024

Μοναδικό μελανό σημείο στην όλη εξίσωση αποτελούν τα αυξημένα κόστη που απορρέουν από τη διεθνή συγκυρία, και τα οποία σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση καθιστούν τους επιχειρηματίες του κλάδου επιφυλακτικούς ως προς τις προσφορές του early booking. Γεγονός που σε συνδυασμό με την ρευστή φύση του κλάδου, τραβά ένα ελαφρύ φρένο στην εκρηκτική άνοδο, όπως αναφέρουν στο insider παράγοντες της τουριστικής αγοράς που βρέθηκαν στην έκθεση.

«Παρότι υπάρχει το early booking, οι επιχειρηματίες του κλάδου δείχνουν συγκρατημένοι ως προς τις προσφορές, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις last minute κρατήσεις ή να στρέψει μέρος των τουριστών σε οικονομικότερους προορισμούς, όπως η Τουρκία» επισημαίνουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα – Τουρισμός: Σε υψηλά επίπεδα οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας – Η διαθεσιμότητα και οι τιμές

ΠΟΞ: Ο ηπειρωτικός τουρισμός ενεργά στο προσκήνιο

Εθνική Τράπεζα: Ο τουρισμός βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ το 2024 και παρά τις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες

gazzetta
gazzetta reader insider insider