Τουρισμός: Τα πρώτα μηνύματα για το 2024 - Το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Τα πρώτα μηνύματα για το 2024 - Το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν
Οι πρώτες ενδείξεις. Η έγκαιρη έναρξη για ξενοδοχεία και κρουαζιέρα. Οι επιδόσεις της Αθήνας.

Με αυξημένες προσδοκίες, τροφοδοτούμενες από τα περσινά ρεκόρ, αλλά και με καλούς οιωνούς εκκινεί ο τουρισμός το 2024, έχοντας ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους θετικά μηνύματα να επιδείξει. Δεδομένου μάλιστα ότι η επέκταση της σεζόν έως και τον Νοέμβριο έχει ήδη κερδηθεί, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία των τελευταίων χρόνων, το στοίχημα για το τρέχον έτος μεταφέρεται στην έγκαιρη έναρξή της.

Δυναμικά μπήκε ο Ιανουάριος

Οι μέχρι σήμερα ενδείξεις είναι ικανοποιητικές αφού τόσο η Αθήνα όσο και οι περιφερειακοί προορισμοί φάνηκε να κινούνται ακόμα και μετά το πρώτο, «εορταστικό», δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιβατική κίνηση των περιφερειακών αεροδρομίων τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από ότι πέρυσι, τροφοδοτούμενη μάλιστα και από διεθνείς επιβάτες. Προορισμοί όπως Θεσσαλονίκη, Ρόδος, Χανιά αλλά και Άκτιο, λόγω σύνδεσης με χειμερινούς προορισμούς, κατάφεραν να προσελκύσουν Έλληνες αλλά και ξένους ταξιδιώτες.

Αντίστοιχα, όπως ανέφεραν παράγοντες της ξενοδοχειακής αγοράς στο insider.gr, μετά από την αναμενόμενη κάμψη που ακολουθεί παραδοσιακά την χριστουγεννιάτικη εορταστική περίοδο, ο προορισμός της Αθήνας κινήθηκε στα περσινά επίπεδα, υποδεχόμενος τουρίστες τα Σαββατοκύριακα και επιχειρηματικούς επισκέπτες κατά την διάρκεια της εβδομάδας.

Οι προοπτικές της Αθήνας

Βάσει των προκρατήσεων δε αλλά και των συνεδρίων που ξεκινούν τον Φεβρουάριο και εντείνονται τον Μάρτιο, οι πληρότητες στην περίπτωση της πρωτεύουσας αναμένεται να κατακτήσουν τα περσινά επίπεδα, αν όχι να κινηθούν σε υψηλότερα. Άλλωστε όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, η τάση των last minute κρατήσεων που επικράτησε μετά την πανδημία παραμένει ακμαία. Να θυμίσουμε ότι το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση είχε αυξηθεί κατά 74,7%, με την χώρα να υποδέχεται 1,9 εκατ. ταξιδιώτες, από περίπου 1 εκατ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 20221.

Το τουριστικό μείγμα που επισκέφθηκε πέρυσι την πρωτεύουσα ήταν διευρυμένο, αφού πέρα από τις παραδοσιακές αγορές παρατηρήθηκαν αυξημένες ροές από την Σκανδιναβία και από την Αμερική. Η συνθήκη εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και φέτος, χάρη στην αύξηση των απευθείας συνδέσεων της χώρας μας με προορισμούς του εξωτερικού. Να θυμίσουμε ότι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, υποδέχτηκε τη χειμερινή σεζόν με 32 επιπλέον δρομολόγια και τέσσερις νέους προορισμούς. Από τον Απρίλιο κι έπειτα δε, τα νέα δρομολόγια θα πολλαπλασιαστούν δημιουργώντας γέφυρες με προορισμούς που δεν έχουν μέχρι και σήμερα επιτύχει να ανακτήσουν την προπανδημική δυναμική τους, όπως η Κίνα.

Νέες πτήσεις Αθήνα – Νέα Υόρκη προγραμματίζει για παράδειγμα η Norse Atlantic Airways, ενώ τη Βαρσοβία με την Ελλάδα θα συνδέει και η πολωνική LOT. Επιπλέον, η Juneyao Airlines, με έδρα τη Σαγκάη, θα συνδέει την ελληνική πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη πόλη της Κίνας από τις 2 Απριλίου, με συχνότητα 3 φορές την εβδομάδα. Η επιστροφή της κινεζικής αγοράς αλλά και το άνοιγμα της Ινδικής, για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνονται εντατικές προσπάθειες, θα μπορούσε να αποδειχτεί κομβικό για την επίτευξη νέων ιστορικών υψηλών στον κλάδο, χάρη στο μέγεθός τους. Στο παρελθόν άλλωστε οι επισκέπτες από την Κινεζική αγορά κατάφεραν να επεκτείνουν σχεδόν σε δωδεκάμηνη τη σεζόν σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, αλλά και να ενισχύσουν σημαντικά την κίνηση στην πρωτεύουσα αφού οι Κινέζοι ταξιδιώτες επικεντρώνονται σε πολιτιστικούς προορισμούς.

Εκκίνηση της σεζόν από τον Φεβρουάριο για το Costa Navarino

Κλειδί για την έγκαιρη έναρξη της σεζόν αποτελεί η αύξηση της αεροπορικής συνδεσιμότητας και για έναν ακόμα εγχώριο προορισμό, το Costa Navarino, το οποίο όπως και πέρυσι ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του στο The Westin Resort ήδη από τις 18 Φεβρουαρίου. Από τις 24 Φεβρουαρίου θα συνδέουν την Καλαμάτα με τη Στοκχόλμη οι νέες πτήσεις της SAS ενώ οι πτήσεις από την Αθήνα θα αρχίσουν στις 4 Απριλίου, δίνοντας τη δυνατότητα για πολλαπλές συνδέσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσω του δικτύου της Aegean Airlines και της Star Alliance. Επιπλέον από την 1η Ιουνίου νέα πτήση της Aegean-Olympic Air θα συνδέει το Ηράκλειο με την Καλαμάτα δύο φορές την εβδομάδα και από τις 6 Ιουλίου η Air France θα ξεκινήσει την πτήση Παρίσι - Καλαμάτα, μία φορά την εβδομάδα.

Έχοντας κατακτήσει ήδη το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν, το πολυτελές συγκρότημα της Μεσσηνίας το οποίο έχει καθιερωθεί μεταξύ των δυνατών γκολφικών προορισμών της γηραιάς ηπείρου, θα υποδεχτεί τη φετινή σεζόν με διευρυμένες επιλογές διαμονής. Στο W Costa Navarino, The Westin Resort Costa Navarino και The Romanos, a Luxury Collection Resort προστίθεται και το Mandarin Oriental, Costa Navarino, που θα έχει φέτος την πρώτη πλήρη σεζόν του, καθώς και η Navarino Agora, η οποία είναι ανοικτή για όλους όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μεσσηνία. Αντίστοιχα, το 2024 θα υποδεχτεί και τους νέους ιδιοκτήτες της γειτονιάς Rolling Greens στο Navarino Dunes.

Ανοίγει πανιά και η κρουαζιέρα

Ώθηση στις τουριστικές εισπράξεις, από τους πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να δώσει το 2024 και η κρουαζιέρα, η οποία μεταξύ Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2023 συνεισέφερε 61,9% περισσότερες ταξιδιωτικές εισπράξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Ήδη άλλωστε, τόσο στο λιμάνι της Σούδας, όσο και στον Πειραιά έχουν καταπλεύσει τα δύο πρώτα Κρουαζιερόπλοια του 2024. Το λιμάνι της Σούδας υποδέχτηκε στις 14 Ιανουαρίου το κρουαζιερόπλοιο Viking Saturn, με 906 επιβάτες ενώ το πρώτο κρουαζιερόπλοιο για τη νέα χρονιά, το COSTA Deliziosa, καλωσόρισε στις αρχές Ιανουαρίου η Διοίκηση της ΟΛΠ Α.Ε.

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει, το 2024, η κρουαζιέρα και για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με την άφιξη του «Celebrity Infinity» στις 3 Φεβρουαρίου, το οποίο θα διανυκτερεύσει στην πόλη. Σημειωτέον ότι η κρουαζιέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε το 2023 στις 10/2. Για το τρέχον έτος, έχουν προγραμματιστεί 79 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων έναντι των 68 του 2023, 61 του 2022 και 17 του 2021.

Αντίστοιχα, μετά τα φετινά ρεκόρ της κρουαζιέρας στον ΟΛΠ, το Λιμάνι του Πειραιά έχει ήδη προκρατήσεις για 1042 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το 2024, ενώ αναμένει και νέο ρεκόρ στις αφίξεις πλοίων homeport (περίπου 800 calls).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Χρονιά ρεκόρ το 2023 και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

O χάρτης του ελληνικού τουρισμού: Οι περιφέρειες πρωταγωνιστές, η συνεισφορά στα έσοδα και οι πολλαπλές ταχύτητες

Γερμανοί κι Αμερικάνοι εκτόξευσαν τον τουρισμό το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider