Με νέους προορισμούς θα υποδεχτεί το χειμώνα το Ελ. Βενιζέλος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με νέους προορισμούς θα υποδεχτεί το χειμώνα το Ελ. Βενιζέλος
Στην επέκταση της σεζόν και στον χειμερινό τουρισμό ποντάρουν οι αεροπορικές, μετά τις θεαματικές επιδόσεις του 2023. Η αύξηση της συνδεσιμότητας και οι επιδόσεις του Ελ. Βενιζέλος μέχρι τώρα.

Υπέρβαση των προπανδημικών επιδόσεων, ισχυρή ανάκαμψη για τον προορισμό της Αθήνας και υψηλή ζήτηση για διακοπές «αλά ελληνικά» τροφοδότησαν κατά την θερινή περίοδο τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού. Συνθήκες που, όπως όλα δείχνουν, διατηρούνται και το χειμώνα αυξάνοντας τις προσδοκίες κυρίως για τον προορισμό της πρωτεύουσας. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εντείνει τη δυναμική του, υποδεχόμενος νέες πτήσεις αλλά και διατηρώντας δρομολόγια που μέχρι χθες εκτελούνταν αποκλειστικά κατά την θερινή περίοδο.

Οι νέοι προορισμοί και τα δρομολόγια που επεκτείνονται τον χειμώνα

Για την ακρίβεια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, οι επιδόσεις του οποίου ξεπέρασαν φέτος τόσο αυτές του προηγούμενου έτους όσο και του έτους σταθμό για τον ελληνικό τουρισμό, 2019, θα υποδεχτεί τη χειμερινή σεζόν με 32 επιπλέον δρομολόγια και τέσσερις νέους προορισμούς.

Μόνο ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, Aegean, θα προσθέσει στο πτητικό του πρόγραμμα το Σαρμ Ελ Σέιχ και το Λούξορ στην Αίγυπτο, το Κισινάου στη Μολδαβία, προς το οποίο θα πετά από 3 Νοεμβρίου το Ινσμπρουκ στην Αυστρία από τις 22 Δεκεμβρίου, τη Μπρατισλάβα (Σλοβακία), το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν) και το Κισινάου (Μολδαβία). Οι προαναφερθέντες προορισμοί έρχονται να προστεθούν στις πτήσεις με προορισμό το Ντουμπάι που θα εκτελεί η αεροπορική από τις 11 Νοεμβρίου αλλά και στα εποχικά δρομολόγια προς το Μπρίστολ και το Μπίρμινχαμ, τη Μάλαγα, το Μπιλμπάο, το Ταλίν, τη Ρίγα, την Τυνησία τα οποία θα επεκταθούν για πρώτη φορά, κατά την χειμερινή περίοδο.

Σε αύξηση των προορισμών της προχωρά και ο έτερος εγχώριος αερομεταφορέας, Sky Express, προσθέτοντας τρεις ευρωπαϊκούς προορισμούς, το Ντίσελντορφ, τη Φρανκφούρτη και τη Βαρσοβία, τους οποίους και θα διατηρήσει καθόλη τη διάρκεια του έτους. Το διεθνές δίκτυο της εταιρείας το οποίο ενισχύεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα, θα περιλαμβάνει πλέον 11 προορισμούς από και προς Αθήνα, αυξάνοντας την συνδεσιμότητα της πρωτεύουσας με χώρες της Ευρώπης.

Σε επέκταση των δρομολογίων της και το χειμώνα προχωρά και η Volotea, συνδέοντας την Αθήνα με το Μπορντό, το Ηράκλειο, τη Λυών, τη Μασσαλία και τη Νάντη, την Τουλούζη και τη Σαντορίνη. Φέτος μάλιστα θα είναι η πρώτη φορά που ο ισπανικός αερομεταφορέας θα διατηρήσει την εποχική του βάση στο Ελ. Βενιζέλος όλο το χρόνο.

Σε ενεργοποίηση της βάση της στην Αθήνα και το χειμώνα προχωρά και ο low cost αερομεταφορέας, Ryanair, προσφέροντας χειμερινά δρομολόγια προς την Πάφο ενώ και η low cost Ισλανδική εταιρεία Play, η οποία ήρθε μετά την πανδημία στη χώρα μας, θα διατηρήσει την σύνδεσή της με το Κέφλαβικ. Προς Νάπολη, προς Στουργάρδη και προς Μάντσετσερ, θα πετούν και το χειμώνα και οι easyJet, η Eurowings και η Jet2, αντίστοιχα, ενώ και η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία της Σιγκαπούρης, Scoot, θα επαναφέρει τον χειμώνα τις πτήσεις της προς το Βερολίνο μέσω Αθήνας.

Παράλληλα μάλιστα διατηρείται και η σύνδεση με τη άλλη πλευρά του Ατλαντικού με την Delta Airlines να διατηρεί το εκτεταμένο χειμερινό πρόγραμμά της προς τη Νέα Υόρκη μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2024 και θα επανεκκινήσει τις πτήσεις στις αρχές Μαρτίου. Τα δρομολόγια της Delta θα συμπληρώσουν τις υπηρεσίες της Emirates προς τη Νέα Υόρκη, που διατηρούνται πλέον για 12 μήνες. Επιπλέον, η United Airlines θα επεκτείνει τις πτήσεις της προς τη Νέα Υόρκη έως τον Νοέμβριο του 2023.

Οι επιδόσεις μέχρι σήμερα

Η ενίσχυση της συνδεσιμότητας αναμένεται να ευνοήσει περαιτέρω την αύξηση της επιβατικής κίνησης σε μια περίοδο μάλιστα που ο παγκόσμιος τουρισμός έχει ανακτήσει τον προπανδημικό του ρυθμό. Να θυμίσουμε άλλωστε ότι τους 9 πρώτους μήνες του έτους οι επιδόσεις του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ξεχώρισαν με το αεροδρόμιο να υποδέχεται 21,68 εκατ. επιβάτες από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, 25,7% και 8,6% περισσότερους από τους επιβάτες του αντίστοιχου διαστήματος το 2022 και του 2019.

Μόνο τον Σεπτεμβρίου δε, οι επισκέπτες του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια (3.006.870), αυξημένοι κατά 16,3% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2022, αλλά και κατά 11,8% σε σχέση με το προπανδημικό έτος 2019.

Αύξηση της τάξης του 12,9% σε σχέση με το 2022 και 5,1% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019 παρατηρήθηκε το πρώτο εννεάμηνο και σε επίπεδο πτήσεων με τον ΔΑΑ να μετρά 186.174 πτήσεις. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι διεθνείς πτήσεις σημείωσαν άνοδο κατά 7,8% και 17,4% σε σχέση με το 2022, και αντίστοιχα κατά 9,1% και 2,2% σε σύγκριση με το 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τριών ταχυτήτων η κίνηση το διήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές και τον Οκτώβριο - Οι προσδοκίες και ο αστερίσκος του πολέμου στο Ισραήλ

Τουρισμός: Δυναμική λήξη της σεζόν αλλά και εντεινόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider