Κοινωνικός τουρισμός: Νέες προϋποθέσεις και έξτρα επιδότηση για τον Αύγουστο - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κοινωνικός τουρισμός: Νέες προϋποθέσεις και έξτρα επιδότηση για τον Αύγουστο - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Και φέτος η τιμή ανά διανυκτέρευση που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στα καταλύματα τον Αύγουστο θα είναι 20% υψηλότερη.

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων στο φετινό πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που θα είναι ενισχυμένο κατά 5 εκατ. ευρώ, ενώ θα προβλέπει επιπλέον κίνητρα για διακοπές σε ευπαθείς περιοχές.

Και φέτος η τιμή ανά διανυκτέρευση που θα καταβάλλει ο ΟΑΕΔ στα καταλύματα τον Αύγουστο θα είναι 20% υψηλότερη, προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ξενοδόχους, δεδομένου ότι φέτος οι τιμές είναι πιο τσουχτερές λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω του gov.gr και θα αφορά δικαιούχους, παρόχους τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και ακτοπλοϊκών εταιρειών, για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2022-2023 του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων είναι έξι βράδια, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή. Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από μία (1) έως έξι (6) διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. Οι διακοπές με το πρόγραμμα μπορούν να πραγματοποιηθούν από 1 Αυγούστου 2022 έως 31 Ιουλίου 2023.

Στα νησιά της Κω, Λέρου, Λέσβου, Σάμου, Χίου και στον νομό Έβρου η διάρκεια των διανυκτερεύσεων είναι 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επίσης, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων περιοχών, η μέγιστη διάρκεια διανυκτερεύσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Ευβοίας θα είναι για φέτος 10 βράδια, με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

Επιπλέον, επιταγές κοινωνικού τουρισμού θα χορηγηθούν φέτος και σε 25.000 συνταξιούχους του ΟΑΕΕ που έχουν κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ.

Δικαιούχοι και κριτήρια

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που κατά το 2021 πραγματοποίησαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή έλαβαν 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω ή είναι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ.

Το σύστημα επιλογής των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων οικονομικών, οικογενειακών και ασφαλιστικών κριτηρίων, ενώ η επιδότηση γίνεται με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού, η οποία έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού. Φέτος εκτιμάται πως θα χορηγηθούν πάνω από 300.000 επιταγές.

Επιπλέον, για να είναι κάποιος δικαιούχος:

  • δεν πρέπει να έχει λάβει voucher κατά την περσινή χρονιά και
  • δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.

Οι ανήκοντες στην κατηγορία ΑμεΑ μπορούν να πάρουν επιταγή για κάθε χρόνο, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι μπορούν χρόνο παρά χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι οι περσινοί δικαιούχοι που δεν έκαναν χρήση της επιταγής κοινωνικού τουρισμού έχουν περιθώριο να τις αξιοποιήσουν σε περισσότερα από 1.800 τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: Κοινωνικός τουρισμός με περισσότερους δικαιούχους και λιγότερη γραφειοκρατία

ΟΑΕΔ - Κοινωνικός Τουρισμός: 47.000 επιταγές ενεργοποιήθηκαν τον Αύγουστο

Κοινωνικός Τουρισμός: Διπλασιάζεται η διάρκεια διακοπών σε δήμους της Εύβοιας

gazzetta
gazzetta reader insider insider