Τουρισμός: Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχήματα για την συνέχεια

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις και τα στοιχήματα για την συνέχεια
Νέα στοιχήματα καλείται να αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος μέχρι το τέλος της χρονιάς με τις ελπίδες να επικεντρώνονται στο καλό σενάριο αν δεν αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες.

Ελπίδες για μια καλή χρονιά, δεδομένων των συνθηκών, αλλά και «χαμόγελα» στην κυβέρνηση σε μια ομολογουμένως δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας και πυρκαγιών προσφέρει και πάλι ο τουρισμός και τα μέχρι τώρα δεδομένα του. Αφενός η δυναμική του Αυγούστου, μήνα κατά τον οποίο οι πληρότητες ξεπέρασαν τις προσδοκίες κι αφετέρου η αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών που επισκέφτηκαν την χώρα μας ήδη από τον Ιούνιο φέρνουν πιο κοντά την επικράτηση του καλού σεναρίου. Παρά τις θετικές ενδείξεις βέβαια, το αποτέλεσμα της last minute φετινής χρονιάς θα κριθεί από την συνέχεια κι από την πολυπόθητη επέκταση της σεζόν, το οποίο είναι και το επόμενο μεγάλο στοίχημα που θα μένει να κερδίσει ο κλάδος.

Οι ενθαρρυντικές ενδείξεις

Στα ενθαρρυντικά σημάδια συγκαταλέγεται σίγουρα ο αριθμός των τουριστών που έχουν ήδη επισκεφτεί τη χώρα μας, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια συνέντευξης σε εκπομπή του τ/σ Mega «ξεπερνά μέχρι στιγμής τα 6 εκατομμύρια επισκέπτες του εξωτερικού». «Τους τελευταίους δύο μήνες, δηλαδή τον Ιούλιο και Αύγουστο του 2021, φαίνεται ότι θα ξεπεράσουμε τα 2 εκατ. επισκέπτες, μια επίδοση που είχαμε να δούμε από το 2019. Μάλιστα, τον Ιούλιο για πρώτη φορά η χώρα μας ξεπέρασε την ίδια τη Γαλλία ως αγαπημένος προορισμός για τους Γάλλους. Δηλαδή οι Γάλλοι ταξίδεψαν περισσότερο προς την Ελλάδα από ό,τι στην ίδια τη χώρα τους. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός τονίζοντας ότι οι Γάλλοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα από την αρχή που ανοίξαμε τον τουρισμό μας μέχρι και σήμερα ξεπερνούν τις 450.000.

Χαρακτηρίζοντας ως θετικά και ελπιδοφόρα τα δεδομένα από την τουριστική κίνηση της καλοκαιρινής περιόδου στην Ελλάδα ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι «τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν τη σταδιακή άνοδο και επιβεβαιώνουν την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Ωστόσο και ο ίδιος αναφέρθηκε στην σημασία της συνέχισης αυτής της θετικής πορείας και τον Σεπτέμβριο, αν όχι κι αργότερα, σημειώνοντας: «Ελπίζουμε όλοι μας, τηρώντας τα μέτρα, να κρατήσουμε όσο γίνεται περισσότερο αυτή τη σεζόν και μέσα στον Σεπτέμβρη -γιατί όχι και ακόμη παραπέρα» προσέθεσε .

Ένα ακόμα θετικό σημάδι για την συνέχεια αποτελεί και η αύξηση της μέσης δαπάνης των τουριστών την προηγούμενη περίοδο αφού θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις μειωμένες σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ του 2019, αφίξεις, οδηγώντας μας πιο κοντά και στον στόχο του 45% των εισπράξεων της χρυσής χρονιάς για τον ελληνικό τουρισμό. Να σημειώσουμε ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ με την αύξηση αυτών να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 88,0%.

Αναλυτικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 51,0% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 1.108 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 κατά 153,3%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 769 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 μειώθηκαν κατά 24,1% στα 325 εκατ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 153,1% ήταν οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ζώνης του ευρώ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 599 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη αύξηση της τάξης του 153,9% κατέγραψαν και οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27 εκτός της ζώνης του ευρώ οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 170 εκατ. ευρώ. Οι χώρες που συνεισέφεραν αισθητά στο προαναφερθέν αποτέλεσμα ήταν η Γερμανία - οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 299,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 και διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ, η Γαλλία - οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 486,3% και διαμορφώθηκαν στα 105 εκατ. ευρώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι εισπράξεις από το οποίο παρουσίασαν αύξηση κατά 28,4% και διαμορφώθηκαν στα 72 εκατ. ευρώ.

Επόμενο μεγάλο στοίχημα η επέκταση της σεζόν

Κλειδί για να συνεχίσει ωστόσο αυτός ο θετικός βηματισμός και να πιαστεί ο στόχος των κρίσιμων εσόδων για τα κρατικά ταμεία αποτελεί η πορεία του τουρισμού τους επόμενους μήνες, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της πανδημίας τόσο εγχώρια όσο και στις αγορές τροφοδότες του κλάδου.

Τα πρώτα δείγματα για το πώς θα εξελιχθεί η τουριστική χρονιά αναμένονται τις επόμενες μέρες, και εκτιμάται ότι θα δώσουν και το στίγμα και για την επίδραση του τουρισμού στο ΑΕΠ και κατ επέκταση στον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, που θα υπάρξει, ώστε να γίνει η σχετική στάθμιση για νέα μέτρα στήριξης εν όψει του 2022 στη ΔΕΘ από τον Πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι τα νούμερα του 2019 ήταν πολύ υψηλότερα. Να υπενθυμίσουμε ότι μόνο τον Αύγουστο του 2019 στα κυριότερα αεροδρόμια (με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ) είχαμε 3.835.581 εκ αφίξεις ενώ στον οδικό τουρισμό καταγράφηκαν 2.488.071 αφίξεις. Επίσης τον Ιούλιο του 2019 είχαμε το ρεκόρ των 3.881.988 αφίξεων στα κυριότερα διεθνή αεροδρόμια πάντα με βάση τα Στατιστικά Δελτία του ΣΕΤΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως η δυναμική που καταγράφεται γεννά συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα πιαστεί ο στόχος των 9 δισ. εσόδων για φέτος, αν όχι και παραπάνω, γεγονός που επηρεάζει άμεσα όλους τους μακροοικονομικούς δείκτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εσωτερικός Τουρισμός: Πενταπλασιάστηκαν οι Βορειοελλαδίτες εκδρομείς σε νησιά του Νότιου Αιγαίου

Βαθιά ανάσα δίνει ο Αύγουστος στον Τουρισμό - Κρίσιμο το επόμενο δίμηνο για το στοίχημα των εισπράξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider