Στο φουλ οι μηχανές για την έναρξη της σεζόν - Επανεκκίνηση με υγειονομικούς προβληματισμούς

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο φουλ οι μηχανές για την έναρξη της σεζόν - Επανεκκίνηση με υγειονομικούς προβληματισμούς
Στόχος της εθνικής προσπάθειας είναι η χώρα να τοποθετηθεί έγκαιρα στην τουριστική σκακιέρα και να κερδίσει το στοίχημα του «ασφαλούς προορισμού».

Με πυρετώδεις προετοιμασίες κατευθύνεται η χώρα στην έναρξη της τουριστικής σεζόν, την οποία αναμένεται να κηρύξει σήμερα κι επισήμως ο υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης από το Σούνιο σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτής θα γίνει και η παρουσίαση της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ από τον Γενικό Γραμματέα κ. Δημήτρη Φραγκάκη.

Στόχος της εθνικής αυτής προσπάθειας όπως χαρακτηρίζεται από τα κυβερνητικά στελέχη είναι αφενός η χώρα να τοποθετηθεί έγκαιρα στην τουριστική σκακιέρα κι αφετέρου να κερδίσει το στοίχημα του «ασφαλούς προορισμού» , ώστε να εξασφαλίσει και μεγαλύτερο μερίδιο από την, για δεύτερη χρονιά περιορισμένη τουριστική πίτα λόγω πανδημίας.

Αρωγός στην όλη προσπάθεια είναι οι εμβολιασμοί ειδικά των νησιωτικών προορισμών οι οποίοι σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος Ιουνίου, με εξαίρεση την Κρήτη. Να υπενθυμίσουμε ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί ο καθολικός εμβολιασμός σε 32 νησιά με αρκετά καλή συμμετοχή, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Υγείας, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός και σε ακόμα 36. Για την συνέχεια προγραμματίζεται ο εμβολιασμός των 19 μεγαλύτερων νησιών που ολοκληρώνουν το νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

Ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων των νησιών, που παραδοσιακά προσελκύουν μεγάλο μέρος των τουριστών, εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει τις κρατήσεις οι οποίες τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν αρχίσει να αυξάνουν, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Φραγκάκης σε πρόσφατη εκδήλωση όπου και παρουσιάστηκε η καμπάνια συνδιαφήμισης με την Aegean, «Sunshine Discount». Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Φραγκάκης, με στόχο την αναζωπύρωση του τουρισμού σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ο ΕΟΤ υλοποιεί φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα προβολής της χώρας μας, ύψους 22 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να φέρει καρπούς όχι μόνο για τους δύο πιο θερμούς μήνες του καλοκαιριού (Ιούλιο – Αύγουστο) αλλά και για την επέκταση της σεζόν.

«Προερχόμαστε από μια ισχυρή παρακαταθήκη του 2020 όπου καταφέραμε με τη συνεργασία όλων των φορέων να διασώσουμε ένα 20% του εισοδήματος που προσφέρει ο ελληνικός τουρισμός. Φέτος ρίχνουμε όλα μας τα όπλα σε όλες τις χώρες στόχους σε ΕΕ και της Αμερικής. Έχουμε ήδη τις πρώτες κρατήσεις και τις τελευταίες δύο εβδομάδες καταγράφεται μια θετική μεταβολή στις κρατήσεις που είναι ενθαρρυντική. Υπάρχει καλή ροή και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει και θα αυξηθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Σύμφωνα δε, με τα όσα ανέφερε η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων της Aegean, κ. Σπυριδάκη, οι χώρες από τις οποίες αρχικά καταγράφεται ενδιαφέρον, είναι η Γερμανία, η Γαλλία αλλά και η Βρετανία, παρά το γεγονός ότι βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων της βρετανικής κυβέρνησης η χώρα μας εντάσσεται στους «πορτοκαλί προορισμούς», απαιτείται δηλαδή παραμονή σε καραντίνα 10 ημερών κατά την επιστροφή των τουριστών στο βρετανικό έδαφος.

Η ροή των κρατήσεων από την Αγγλία δείχνει να μην έχει ανακοπεί γιατί οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το μέτρο θα αρθεί σύντομα και η χώρα μας θα ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» ήδη από την πρώτη αναθεώρηση της. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε ο υπουργός Τουρισμού από την Αγγλία όπου και βρέθηκε στις αρχές της εβδομάδες και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη και σημαίνοντες εκπροσώπους των μεγαλύτερων αεροπορικών εταιρειών και tour operators.

Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί στην «πράσινη λίστα» κατά την επόμενη αναθεώρηση της, η οποία αναμένεται προς το τέλος Μαΐου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του στα βρετανικά ΜΜΕ η Ελλάδα «θα καλωσόριζε ακόμα και μια περιφερειακή προσέγγιση διότι σύμφωνα με οποιαδήποτε κριτήρια, όλα τα ελληνικά νησιά θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί ήδη στην πράσινη λίστα στο σύστημα φωτεινού σηματοδότη».

Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε επίσης ότι «έχουμε ένα πολύ ολοκληρωμένο, ώριμο και επαγγελματικό σχέδιο για να προστατεύσουμε πλήρως την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών μας και, βεβαίως, οποιουδήποτε επισκέπτη έρχεται στην Ελλάδα. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας μας έως τώρα, ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας. Είμαστε η πρώτη χώρα που εφάρμοσε πέρυσι την Ψηφιακή Φόρμα Εντοπισμού Επιβάτη (PLF) και εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης στους ελέγχους του εισερχόμενου τουρισμού στις πύλες εισόδου. Γι' αυτά τα πρωτοποριακά και αποτελεσματικά μέτρα τα οποία λάβαμε το 2020, απονεμήθηκε στην Ελλάδα το Παγκόσμιο Βραβείο Αριστείας (Global Award of Excellence). Φέτος χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερα εργαλεία ελέγχου και προστασίας».

Ενθαρρυντικό για την αναθέρμανση των κρατήσεων από Βρετανία είναι και το γεγονός ότι η TUI θα προσφέρει από το Ηνωμένο Βασίλειο προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα όσο και στην «πορτοκαλί» μετά τις 17 Μαΐου. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά, σε Ρόδο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Κω.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως επισημαίνουν σύσσωμοι οι τουριστικοί φορείς, οι όποιες εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες, αφού η φετινή χρονιά θα βασιστεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last minute) με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις να μαρτυρούν αυξημένη κίνηση, σε σχέση με πέρυσι, αποκλειστικά για το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Α. Βασιλικός: Για την «επόμενη ημέρα» χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις με άμεση απόδοση στην ανάκαμψη

Βίκυ Λοΐζου: Σε πρώτο πλάνο η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος

Τουρισμός 2021: Το στοίχημα της Ελλάδας και οι ανταγωνιστές

gazzetta
gazzetta reader insider insider