Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι τουρίστες από το Ισραήλ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα έρχονται στην Ελλάδα οι εμβολιασμένοι τουρίστες από το Ισραήλ
Ποιες προϋποθέσεις καταργούν την καραντίνα.

Τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα γίνεται η είσοδος των Ισραηλινών τουριστών στην χώρα μας καθορίζει ειδικό άρθρο της νέας κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ Β/1154/24 Μαρτίου 2021) που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα χωρίς καραντίνα των Ισραηλινών πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού COVID-19 και που θα προσκομίζουν για την απόδειξη αυτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην αγγλική γλώσσα, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

Για τους εμβολιασμένους ισραηλινούς τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα θα πρέπει ισχύουν και οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Να έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού,
  • Να φέρουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό COVID- 19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το τεστ θα πρέπει να έχει διενεργηθεί από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας
  • Να προσκομίζουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, θα περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων και θα επιδεικνύονται στα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων.

Πρόσθετα στα έγγραφα, οι ταξιδιώτες που θα υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Τέλος, όπως διευκρινίζεται, το πιστοποιητικό θα ελέγχεται ως προς τη γνησιότητά του από τα αρμόδια όργανα, κατόπιν συνδρομής που παρέχεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να θυμίσουμε ότι η διμερής συμφωνία με το Ισραήλ εφαρμόζεται αφενός λόγω του ταχύτατου ρυθμού εμβολιασμού κι αφετέρου λόγω των ιδιαίτερων προδιαγραφών ασφαλείας του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού που χορηγείται στη χώρα αυτή όπως διευκρινίζεται και στην ΚΥΑ. Μέχρι σήμερα το ποσοστό των κατοίκων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό υπερβαίνει το 50% του πληθυσμού, γεγονός που καθιστά κατάλληλη για την εφαρμογή της παρούσας συνθήκης σε πιλοτική βάση».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider