Ανοίγει σήμερα ο δρόμος του open banking για τους νέους «παίκτες»

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει σήμερα ο δρόμος του open banking για τους νέους «παίκτες»
Από σήμερα και για έξι μήνες, όσοι ενδιαφέρονται μπουν στην ελληνική αγορά θα μπορούν να πειραματιστούν με τα APIs των τραπεζών για να αναπτύξουν τις εφαρμογές τους.

Σήμερα, Πέμπτη 14 Μαρτίου, είναι η καταληκτική προθεσμία για να δημοσιοποιήσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες τις διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) πάνω στις οποίες θα «πατήσουν» οι startups για να χτίσουν νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι έτοιμες, μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες πολλών μηνών για το σημερινό ορόσημο, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη απαίτηση υλοποίησης της ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2. Σημειώνεται ότι η εν λόγω οδηγία φέρνει «επανάσταση» στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς στρώνει το… χαλί στους νέους «παίκτες» της αγοράς να διεκδικήσουν μερίδιο από την πίτα που μέχρι σήμερα παρέχουν αποκλειστικά οι τράπεζες.

Από σήμερα και για έξι μήνες, όσοι ενδιαφέρονται μπουν στην ελληνική αγορά, αλλά και οι ανταγωνίστριες τράπεζες, θα μπορούν να πειραματιστούν με τα APIs των εγχώριων τραπεζών και να προετοιμάσουν τις δικές τους εφαρμογές τις οποίες θα «κουμπώσουν» πάνω σε αυτά. Στις 14 Σεπτεμβρίου 2019, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να ανοίξουν τον θησαυρό των δεδομένων τους στους τρίτους, με απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια τη συγκατάθεση του πελάτη τους.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η υλοποίηση αυτής της φάσης πραγματοποιείται σε δοκιμαστικό περιβάλλον (sandbox) και δεν απαιτείται οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό θα ισχύει από τον Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα μπορούν οι τρίτες εταιρείες να έχουν πρόσβαση στα ευαίσθητα δεδομένα των πελατών και θα πρέπει να ελέγχονται από τις τράπεζες προκειμένου να αποκτούν πρόσβαση.

Με «χαμηλές ταχύτητες» προχωρά η Ελλάδα

Χαμηλά θέτουν τον πήχη του ανταγωνισμού στη χώρα μας στελέχη του τραπεζικού κλάδου, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια αγορά που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των γιγάντων της Silicon Valley, τις λεγόμενες «GAFA» -τουλάχιστον όχι τώρα. Σε πρώτη φάση, αναμένεται να «παίξουν παιχνίδι» κυρίως οι εγχώριες τράπεζες με εφαρμογές πληρωμών και πληροφοριών λογαριασμού που θα συγκεντρώνουν στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου μας όλους τους λογαριασμούς, τα δάνεια ή τις κάρτες που έχουμε σε όλες τις τράπεζες.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insider.gr, o Chief Digital Officer της Eurobank, Κωστής Χλουβεράκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συνθήκες στη χώρα μας για την ανάπτυξη της αγοράς Fintech θα ωριμάσουν από το 2020 και έπειτα.

Στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών, ωστόσο, προειδοποιούν ότι η διαδικασία επέκτασης της τραπεζικής τους άδειας (passporting) είναι φθηνή και απλή για έναν τεχνολογικό κολοσσό ή μια ψηφιακή τράπεζα, όπως είναι η Google Pay ή η Revolut που έχουν λάβει ήδη τραπεζική άδεια από τη Λιθουανία. «Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν διεθνώς σημαντικές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η ανησυχία ότι θα πάνε σε πιο «utility based approach», δηλαδή θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση των υποστηρικτικών λειτουργιών και κάποιοι άλλοι (Fintech) θα πάρουν τη σχέση με τους πελάτες. Σε άλλες χώρες έχουμε δει Fintech και challenger banks να βγαίνουν μπροστά, αλλά στην Ελλάδα δεν υπήρξε είσοδος νέων παικτών λόγω της κρίσης», αναφέρει στέλεχος με γνώση του κλάδου.

«Γέφυρες» στις Fintech από την Τράπεζα της Ελλάδος

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η Τράπεζα της Ελλάδος εγκαινίασε πρόσφατα το «Hub Fintech» –μια πύλη καινοτομίας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενες εταιρείες Fintech και startups θα μπορούν να ανοίξουν διάλογο με την κεντρική τράπεζα προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες, αλλά και τις απαιτήσεις, της νέας νομοθεσίας. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να καλλιεργηθεί ένας εποικοδομητικός διάλογος με τις εταιρείες που δεν είχαν μέχρι πρότινος πρόσβαση στον επόπτη, σε αντίθεση με τις τράπεζες που διαθέτουν ήδη όλες τις απαραίτητες άδειες, όπως εξάλλου συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider