Τεχνολογία
06-11-2018 | 07:30

Τα 10 πιο χρήσιμα εργαλεία του iPhone μετά το iOS12

Μοιράσου το
Τα 10 πιο χρήσιμα εργαλεία του iPhone μετά το iOS12

Ήταν στις αρχές του καλοκαιριού όταν η Apple στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Προγραμματιστών της ανακοίνωσε την πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος iOS 12 σε δοκιμαστική έκδοση. Τον Σεπτέμβριο δε, με αφορμή και τα νέα iPhone που παρουσίασε στους φανατικούς της η εταιρεία έκανε διαθέσιμη την έκδοση αυτή και για το ευρύ κοινό.

Στόχος του oλικού αυτού λίφτινγκ του λειτουργικού, όπως ανέφερε από τότε η εταιρεία, ήταν να κάνει τις συσκευές γρηγορότερες και πιο αποδοτικές, ειδικά τα παλαιότερα μοντέλα. Μετά την αναβάθμιση υποσχόταν πως οι εφαρμογές και τα τα pop ups του πληκτρολογίου θα είναι πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν ενώ με ταχύτερους ρυθμούς θα λειτουργεί και η κάμερα. Όπως τόνισε ο κολοσσός του Κουπερτίνο στο νέο iOS 12 υπήρχαν βελτιστοποιήσεις για όταν το σύστημα υπερφορτώνεται, ούτως ώστε οι συσκευές να είναι πιο αποδοτικές κάνοντας περισσότερα την ίδια στιγμή.

Πέρα βέβαια από τα «θεωρητικά» το νέο λειτουργικό έφερε νέες δυνατότητες και στην πράξη. Ας δούμε τις 10 πιο χρήσιμες εξ αυτών.

Πλέον όταν θέλετε να στειλετε μια selfie μέσω του iMessage μπορεί να έχει τη προσωπική σας σφραγίδα, μπορείτε να ζωγραφίσετε πάνω της, να προσθέσετε αυτοκόλλητα και πολλά πολλά άλλα.

Ο τρόπος μάλιστα είναι απλός

 • Ανοίξτε τα μηνύματα (iMessage)
 • Πατήστε το σύμβολο της κάμερας στο κάτω αριστερά μέρος και γυρίστε την κάμερα σε selfie mode
 • Πατήστε την εικόνα με το αστεράκι
 • Σκρολάρετε στο μενού που εμφανίζεται και προσθέστε κείμενο, αυτοκόλλητα, φίλτρα και πολλά άλλα
 • Τραβήξτε την φωτογραφία σας και πατήστε send

Η Apple μας πρωτοσύστησε τα Animoji πέρυσι, με το iPhone X. Ωστόσο το νέο λειτουργικό της περνά τις διάσημες φατσούλες στο επόμενο στάδιο κάνοντας τες πιο προσωποποιημένες και αποκαλώντας τες Memoji. 

Πλέον σε αυτές μπορείτε να διαλέξετε χρώμα επιδερμίδας, στυλ μαλιών, σχήμα προσώπου, χρώμα ματιών και φρυδιών και άλλα ώστε να δημιουργήσετε το Animoji των ονείρων σας. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που έφερε το iOS 12 σας δίνει την δυνατότητα να βάλετε όρια στον εαυτό σας και συγκεκριμένα στο πόσο χρησιμοποιείτε κάποιες εφαρμογές. Εάν θεωρείτε λοιπόν πως παρασύρεστε με το Facebook όσο είστε στη δουλειά μπορείτε να περιορίσετε την πρόσβαση ώστε να μην μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα ή όσο τέλος πάντων θέλετε.

Ο χρονικός περιορισμός αφορά κάθε είδους εφαρμογή, όχι μόνο τα κοινωνικά δίκτυα.

Πώς θα χρησιμοποιήσετε το Apps Limits

 • Ανοίξετε τις Ρυθμίσεις (Settings )
 • Πηγαίνετε Χρόνος Επί της Οθόνης (Screen Time)
 • Επιλέξτε Όρια Εφαρμογών (Apps Limits)
 • Προσθήκη ορίου (Add Limit)
 • Επιλέξτε την κατηγορία των εφαρμογών που θέλετε να περιορίσετε για παράδειγμα παιχνίδια , social media Κλπ και ορίστε τον χρόνο που θέλετε

Με την αναβάθμιση του κινητού σας θα βρείτε στις ρυθμίσεις και μια ακόμα λειτουργία, ονόματι Screen Time - ελληνιστί χρόνος επί της οθόνης. 

Εδώ μπορείτε να ελέγξετε πόσες ώρες δαπανάτε επί της οθόνης και συγκεκριμένα μπροστά από ποιες εφαρμογές.

Για να το κάνετε αυτό δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Πηγαίνετε στις Ρυθμίσεις ( Settings)
 • Επιλέξτε Χρόνος επί της Οθόνης (Screen Time)
 • Επιλέξτε το iPhone ή το iPad σας
 • Σκρολάρετε προς τα κάτω την σελίδα για να δείτε ποιες είναι οι πιο χρησιμοποιημένες εφαρμογές ανά ημέρα.

Μια από τις μεγάλες αλλαγές του iOS είναι κι αυτή των ειδοποιήσεων. Με το νέο λειτουργικό έχετε τον απόλυτο έλεγχο των ειδοποιήσεών σας ώστε να μην βομβαρδίζεστε συνεχώς από ήχους και μηνύματα. Από την οθόνη κλειδώματος ακόμα, οι ειδοποιήσεις κάθε εφαρμογής συγκεντρώνονται σε ένα παράθυρο το οποίο μπορείτε να πατήσετε για να δείτε την πλήρη λίστα αυτών.

Επιπλέον σέρνοντάς τες προς τα αριστερά έχετε τις εξής επιλογές

 • Διαχείριση: όπου μπορείτε να επιλέξετε αθόρυβη παράδοση ή απενεργοποίηση ή να μεταβείτε απευθείας στις ρυθμίσεις για καλύτερο έλεγχο.
 • Προβολή: για να δείτε την σχετική ειδοποίηση 
 • Απόρριψη: για να την εξαφανίσετε

Με το νέο λειτουργικό η Apple πραγματοποίησε μια πάγια απαίτηση των χρηστών της, την δυνατότητα πλοήγησης μέσω του Google Maps κι όχι της δικής της εφαρμογής όταν συνδέεται το κινητό σας με το αυτοκίνητο. 

Έτσι όταν οδηγείτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πέρα από τους Χάρτες της Apple, και εφαρμογές πλοήγησης τρίτων, όπως το Google Maps και το Waze. Για να παίξει βέβαια πρέπει πέρα από την αναβάθμιση του iOS 12 να ενημερώσετε και την αντίστοιχη εφαρμογή. 

Αναβαθμισμένη είναι και η εφαρμογή των μετοχών η οποία σας παρουσιάζει πλέον και τις σημαντικότερες ειδήσεις για τις μετοχές που παρακολουθείτε χάρη σε μια προσθήκη των Apple News.

Το νέο tab For You σας επιτρέπει να δείτε τις φωτογραφίες που τραβήξατε την συγκεκριμένη ημέρα τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον έχετε διάφορα ειδικά εφέ που μπορείτε να προσθέσετε στις φωτογραφίες ενώ οι φωτογραφίες σας μπορούν πλέον να κατηγοριοποιηθούν με βάσει τα άτομα ή τα μέρη στα οποία τραβήχτηκαν. Μάλιστα το νέο λειτουργικό μπορεί να ανιχνεύσει ποια άτομα είναι στις φωτογραφίες σας και να σας ρωτήσει αν θέλετε να τους τις στείλει. 

 

Πλέον με το νέο εργαλείο Μετρήσεων και την βοήθεια την Επαυξημένης Πραγματικότητας έχετε ένα χάρακα μαζί σας όπου και να πάτε. Πλέον δεν χρειάζεστε μέτρο ούτε την βοήθεια κάποιου πωλητή για να μάθετε αν το τραπεζάκι που σας αρέσει χωράει στο καθιστικό σας. Την ίδια στιγμή έχετε στην διάθεσή σας κι ένα αλφάδι για να μην καρφώσετε ποτέ ξανά στραβά τον πίνακα στο σαλόνι σας.

Για να κάνετε όλα αυτά ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα

 • Ανοίξτε την εφαρμογή Μέτρηση στο κινητό σας (Measure)
 • Ακολουθήστε τις οδηγίες καθώς μετακινείτε το smartphone σας στο χώρο για να σκανάρετε το δωμάτιο
 • Βάλτε το κέντρο του κύκλου που εμφανίζετε στην αρχή αυτού που θέλετε να μετρήσετε και πατήστε το +
 • Σύρετε το κινητό μέχρι το τέλος της επιφάνειας που θέλετε να μετρήσετε και ξαναπατήστε το + αι έχετε τις διαστάσεις που θέλετε έτοιμες στο κινητό σας.
 • Μπορείτε ακόμα να πατήσετε πάνω στις διαστάσεις για να τις αντιγράψετε και να τις προσθέσετε στις σημειώσεις

Ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του iOS 12, σύμφωνα με τους χρήστες, είναι η συμβατότητά του και με παλαιότερα μοντέλα iPhone. Η Apple μετά τις κατακραυγές από τους χρήστες για την επιβράδυνση των παλαιότερων iPhone με κάθε αναβάθμιση λειτουργικού αυτή τη φορά πράγματι προσπάθησε να ευχαριστήσει τους χρήστες. Κάπως έτσι στην περίπτωση του iPhone 6s οι εφαρμογές τρέχουν μέχρι και 40% ταχύτερα ενώ φωτογραφίζετε έως και 70% γρηγορότερα.

Μάλιστα το λειτουργικό έχει ιδιαίτερη εξυπνάδα ως προς το πότε να χρησιμοποιεί την ενέργειά του για καλύτερη διαχείριση κι οικονομία. 

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.