Θέμα ημερών ο Προσωπικός Αριθμός που θα «αντικαταστήσει» ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θέμα ημερών ο Προσωπικός Αριθμός που θα «αντικαταστήσει» ΑΦΜ και ΑΜΚΑ
Πώς θα αποκτήσουν οι πολίτες τον 12ψήφιο Προσωπικό τους Αριθμό και που θα χρησιμοποιείται.

Θέμα ημερών φαίνεται να είναι η έναρξη της διαδικασίας απόκτησης του Προσωπικού Αριθμού από τους πολίτες, του νέου αριθμού που θα αντικαταστήσει» το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, με στόχο τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Ειδικότερα, το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τη διαδικασία χορήγησης του Προσωπικού Αριθμού έχει λάβει την έγκριση του ΣτΕ και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία απόκτησής του από τους πολίτες, μέσα από ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στο εν λόγω ΠΔ θα καθορίζονται οι υπηρεσίες διεκπεραίωσης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αλλά και οι υπηρεσίες ελέγχου αυτών. Επιπλέον θα προβλέπονται οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί ασφαλείας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των φυσικών προσώπων.

Τι είναι ο Προσωπικός Αριθμός

Σημειωτέον ότι ο Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα αφορά το σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων και θα αποτελείται από 12 αλφαριθμητικά στοιχεία εκ των οποίων τα 9 θα είναι το ΑΦΜ μας. Τα άλλα τρία, μέρος των οποίων θα επιλέγονται από τον ίδιο τον πολίτη, θα προστεθούν κατά την επίδοσή του από την σχετική πλατφόρμα myinfo που θα λανσαριστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο εν λόγω αριθμός θα είναι καταγεγραμμένος στις νέες ταυτότητες, θα διέπει οριζόντια τα μητρώα του δημοσίου και παρότι δεν θα υποκαταστήσει τον ΑΜΚΑ ή το ΑΦΜ θα μπορεί να τον αντικαταστήσει στις συναλλαγές του πολίτη με κάθε δημόσιο φορέα. Επί της ουσίας θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα πρέπει να θυμάται ο πολίτης για να ταυτοποιηθεί απέναντι στο κράτος σε οποιαδήποτε μεταξύ τους συναλλαγή.

Όταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία π.χ. Εφορία, ΕΦΚΑ, περιφέρειες ή δήμους θα μπορεί να δίνει μόνο τον αριθμό αυτόν χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ, τον αριθμό ταυτότητας κτλ.

Με τον τρόπο αυτό, μετά από τέσσερα περίπου χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του, ο προσωπικός αριθμός θα συμβάλλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ασφάλεια των συναλλαγών του ενώ θα ελαχιστοποιήσει και τα στοιχεία που χρειάζεται να διατηρεί κάθε δημόσιος φορέας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαστεργίου: 20 εκατ. ευρώ για έργα τεχνητής νοημοσύνης στο Δημόσιο

Θέμα εβδομάδων ο προσωπικός αριθμός του πολίτη

mAiGreece: Διαθέσιμος από σήμερα ο Ψηφιακός Βοηθός για τις διακοπές στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider