Νέο πεδίο σύγκρουσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο πεδίο σύγκρουσης στην τηλεπικοινωνιακή αγορά
H μερική απορρύθμιση της αγοράς από πλευράς της ΕΕΤΤ προκαλεί αντιδράσεις από πλευράς των εναλλακτικών παρόχων έναντι του ΟΤΕ.

Την ώρα που η χώρα προχωρά με εντατικές διεργασίες στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών για να καλύψει την υστέρηση που παρατηρείται στα δίκτυα FTTH και να έρθει πιο κοντά στην Κοινωνία των Gigabit που θέλει να οικοδομήσει η ΕΕ, ένα νέο πεδίο διαφωνίας μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων φουντώνει. Ο λόγος για την μερική απορρύθμιση του ΟΤΕ για τις συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH) στην οποία σχεδιάζει να προχωρήσει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ΕΕΤΤ.

To μέτρο το οποίο έχει λάβει το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υιοθετηθεί για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ των παρόχων και να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό κίνητρο για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Ωστόσο Vodafone και Nova έχουν και στο παρελθόν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους σχετικά.

Για την ακρίβεια, εξετάζεται να αρθεί η υποχρέωση ex ante ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους για το FTTH από πλευράς του ΟΤΕ, δηλαδή ο οργανισμός να μην χρειάζεται την έγκριση της ΕΕΤΤ για τα πακέτα FTTH πριν κυκλοφορήσουν. Με τον τρόπο, σύμφωνα με το σκεπτικό της ΕΕΤΤ, θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός των παρόχων σε επίπεδο λιανικής, ωθώντας τους στην περαιτέρω ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων για να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τον ΟΤΕ με καλύτερους όρους. Επιπλέον η ευελιξία που θα αποκτήσει ο ΟΤΕ θα μπορούσε να τονώσει την ζήτηση για τέτοιου είδους υπηρεσίες από πλευράς των καταναλωτών.

Σύμφωνα βέβαια με τους βασικούς ανταγωνιστές του, Vodafone και Nova, η μερική απορρύθμιση θα μπορούσε να μειώσει την ισχύ των εναλλακτικών παρόχων στην αγορά, λόγω της κυρίαρχης θέσης του ΟΤΕ, οδηγώντας σε ένα νέο μονοπώλιο στη λιανική. Ειδικότερα, όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν, ο ΟΤΕ με την μερική απορρύθμιση και δεδομένου του εκτεταμένου δικτύου χονδρικής που διαθέτει, θα έχει την δυνατότητα να προβεί σε μεγάλες εκπτώσεις σε επίπεδο λιανικής στρεβλώνοντας με τον τρόπο αυτό τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με τους ίδιους η απορρύθμιση είναι αποδοτική σε ώριμες αγορές όπου υπάρχει σοβαρός ανταγωνισμός στη χονδρική κι όχι σε αγορές που ένας πάροχος έχει συντριπτικό μερίδιο.

Στον αντίποδα ο ΟΤΕ υποστηρίζει ότι τα δίκτυα FTTH είναι μια νέα τεχνολογία και η δραστηριοποίηση όλων ξεκινά από μηδενική βάση, χωρίς να υπάρχει «ιστορικό προβάδισμα». Δεδομένου ότι η αγορά είναι ανοιχτή, όλοι οι πάροχοι μπορούν να επενδύσουν κατά το δοκούν, βοηθώντας την ελεύθερη αγορά να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα χρηστών.

Να θυμίσουμε ότι τα σύννεφα στο εν λόγω πεδίο είχαν διαφανεί και κατά την απόφαση του ΟΤΕ να αναβαθμίσει δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού Ιnternet των συνδρομητών της COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι. Τότε οι εναλλακτικοί πάροχοι ζητούσαν να σταματήσει η έγκριση των σχετικών με τον διπλασιασμό των ταχυτήτων τιμολογιακών πακέτων του ΟΤΕ λόγω στρέβλωσης ανταγωνισμού αλλά και τη μείωση των τιμών μετάβασης που πλήρωναν στον ΟΤΕ σε επίπεδο χονδρικής. Το «παζάρι» για τις τιμές με διαιτητή την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έληξε σύντομα με την ΕΕΤΤ να προχωρά στην έγκριση των πακέτων του ΟΤΕ και μέρος των συνδρομητών να αποκτούν διπλάσιες ταχύτητες με την ίδια τιμή.

Όταν στη συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο η ανάπτυξη των δικτύων FTTH, το αρχικό κείμενο ανάλυσης των αγορών της ΕΕΤΤ προέβλεπε την πλήρη απορρύθμιση του FTTH, συμπεριλαμβάνομένης και της κατάργησης της υποχρέωσης κοστοστρέφειας του ΟΤΕ, δηλαδή της παροχής χονδρικών υπηρεσιών FTTH σε τιμές που προκύπτουν από το κοστολογικό μοντέλο Bottom-Up LRIC της ΕΕΤΤ. Ωστόσο το τελικό κείμενο που έλαβε την έγκριση της ΕΕΤΤ περιλάμβανε την μερική απορρύθμιση που περιγράφηκε παραπάνω.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Cosmote: Σε καμία περίπτωση δεν παρεμποδίστηκε το έργο της ΑΔΑΕ

Νέα εταιρεία για τις οπτικές ίνες στήνει η Vodafone - Οι επενδύσεις, οι συνεργασίες και οι προβλέψεις για το 2023

Ολοκληρώνεται στις 11 Ιανουαρίου του 2023 η συγχώνευση των εταιρειών Nova και Wind

gazzetta
gazzetta reader insider insider