Πράσινο φως για το νέο μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους στις τηλεπικοινωνίες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πράσινο φως για το νέο μοντέλο ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους στις τηλεπικοινωνίες
Την άμεση εφαρμογή του νέου PSM αποφάσισε η ΕΕΤΤ. Κλείνει ένα μέτωπο διαφωνιών μεταξύ των παρόχων.

Στην άμεση εφαρμογή του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους (Price Squeeze Model – PSM) των οικονομικών προγραμμάτων της επιχείρησης με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ), δηλαδή του ΟΤΕ, προχωρά η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κλείνοντας ένα μέτωπο διαφωνιών μεταξύ των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Η εφαρμογή του νέου PSM εγκρίθηκε πριν από μερικές ημέρες ως προσωρινό μέτρο, καθότι εκκρεμεί η κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στην ΕΕ, διαδικασία που σύμφωνα με την ΕΕΤΤ προχωρά παράλληλα. Πέρα από την κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το μοντέλο θα κοινοποιηθεί και στο Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ με στόχο μόλις ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες η Επιτροπή να προχωρήσει στην έκδοση της τελικής της απόφασης.

Στόχος του νέου PSM είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση του ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά, καθώς διασφαλίζει ότι τα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ, ως επιχείρηση με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά, δεν προσφέρονται με αρνητικό περιθώριο κέρδους και επομένως καθίσταται δυνατή η δραστηριοποίηση όλων των παρόχων στην αγορά των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Ειδικότερα, μέσω του μοντέλου, η επικαιροποίηση του οποίου διήρκεσε τρία χρόνια, διασφαλίζεται ότι ο φορέας εκμετάλλευσης με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά (ΣΙΑ) «δεν προβαίνει σε συμπίεση περιθωρίου κατά την παροχή των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην αγορά Χονδρικής Τοπικής Πρόσβασης σε σταθερή θέση» και «δεν προβαίνει σε συμπίεση περιθωρίου κατά την παροχή των υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στην αγορά Χονδρικής Κεντρικής Πρόσβασης σε σταθερή θέση για προϊόντα μαζικής κατανάλωσης».

Να θυμίσουμε ότι ο πρώτος γύρος επαφών με τον κλάδο για το νέο PSM Model ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου 2019 με στόχο να δώσει στα ενδιαφερόμενα μέρη την ευκαιρία υποβάλουν τα σχόλια και τις θέσεις τους σχετικά με τη μεθοδολογία του Μοντέλου Συμπίεσης Περιθωρίου που αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ με την υποστήριξη της Axon Partners Group Consulting. Μετά τη διαβούλευση, η ΕΕΤΤ ενέκρινε την τελική μεθοδολογία (ΑΠ ΕΕΤΤ 948/03/20-7-2020) που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2020. Ακολούθησε ακόμα μια διαβούλευση, στην οποία συμμετείχαν και πάλι οι Forthnet (Nova), ΟΤΕ, Vodafone και Wind που αφορούσε την αναλυτική περιγραφή του μοντέλου.

Η έγκριση του νέου μοντέλου ελέγχου συμπίεσης περιθωρίου κέρδους θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή αγορά, ειδικά στο σκέλος της αναβάθμισης των ταχυτήτων. Να θυμίσουμε ότι η επικαιροποίηση του μοντέλου αποτέλεσε επιτακτικό αίτημα των εναλλακτικών παρόχων ευθύς εξαρχής της ανακοίνωσης του ΟΤΕ στο τέλος του 2021 ότι θα διπλασιάσει δωρεάν τις ταχύτητες των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων των συνδρομητών, όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό. Πηγές της αγοράς ανέφεραν τότε ότι οι εναλλακτικοί πάροχοι ζητούσαν ο έλεγχος των τιμών των πακέτων του ΟΤΕ να γίνει με το επικαιροποιημένο Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model), το οποίο ωστόσο δεν είχε ολοκληρωθεί ενώ αντιδρούσαν για το εφάπαξ κόστος της αναβάθμισης των συνδέσεων, ειδικά των συνδέσεων adsl με ταχύτητες download «έως 24 Μbps» σε vdsl με ταχύτητα 50 Mbps. Παρά τις σχετικές επιστολές από πλευράς της Vodafone, στις αρμόδιες Επιτροπές και κατόπιν ακρόασης των εμπλεκόμενων τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τον Ρυθμιστή, ο διπλασιασμός αποφασίστηκε να συνεχιστεί με το υπάρχον PSM ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και μέχρι σήμερα έχει εγκριθεί μεγάλο μέρος των πακέτων του ΟΤΕ. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα και η Vodafone αποφάσισε τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους να προχωρήσει σε δωρεάν διπλασιασμό ταχυτήτων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά περιοχών που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή την επιχείρηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών μπαίνει η Cosmote - Έρχεται η νέα χρεωστική κάρτα Payzy

Κοινοπραξία 7 δισ. ευρώ από Vodafone και Altice στη Γερμανία για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών

United Group: Μετασχηματίζουμε την Νova, αποχαιρετάμε την Forthnet, ενδιαφερόμαστε για την Wind

gazzetta
gazzetta reader insider insider