Starlink: Ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα έρχεται το δορυφορικό Internet του Musk

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Starlink: Ένα βήμα πιο κοντά στην Ελλάδα έρχεται το δορυφορικό Internet του Musk
Τον Οκτώβριο αναμένεται η σχετική ΚΥΑ - Οι εκκρεμότητες και οι προοπτικές του στην Ελλάδα

Ένα βήμα πιο κοντά φαίνεται να έρχεται το δορυφορικό ίντερνετ του Ίλον Μασκ στη χώρα μας, αφού μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί η σχετική με την αδειοδότησή τέτοιων συστημάτων Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος.

Η ΚΥΑ αφορά την αδειοδότηση των πρότυπων κεραιών που είναι απαραίτητες για το δορυφoρικο ίντερνετ ώστε αυτό θα λειτουργήσει στο μοντέλο της δορυφορικής τηλεόρασης, δηλαδή να μην χρειάζεται ο κάθε συνδομητής να αιτηθεί ξεχωριστά για την αδειοδότηση του δικού του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Τηλεπικοινωνιών και Κτηματολογίου, κ. Θ. Λιβάνιος, η σχετική εισήγηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει φτάσει προς επεξεργασία εδώ και δύο εβδομάδες και μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να εκδοθεί η πρώτη ΚΥΑ για την άδεια των πρότυπων κεραιών που θα χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες για να μπουν στα σπίτια των καταναλωτών. Η διαδικασία θα αφορά μία άπαξ αδειοδότηση, ώστε να μη χρειαστεί ο κάθε πολίτης να αδειοδοτείται ξεχωριστά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο λόγος που απαιτείται αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου για τα «δορυφορικά πιάτα» που απαιτούν τέτοιου τύπου συνδέσεις είναι ότι διαφέρουν από αυτά της δορυφορικής τηλεόρασης, γιατί εκτός από δέκτες είναι και πομποί. H αδειοδότηση των δορυφορικών πιάτων μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα ρυθμιστικής φύσεων που έπρεπε να λυθεί προτού η εταιρεία του Μασκ αρχίσει να στέλνει τα κουτάκια εξοπλισμού στη χώρα μας.

Σημειωτέον ότι οι προπαραγγελίες της Starlink είχαν ανοίξει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων κι η Ελλάδα, ήδη από την Άνοιξη ενώ η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας με διακριτικό τίτλο STARLINK GREECE και διαχειριστές τους κ. Samuel Chadwick Gibbs και κα Cynthia B. Gibbs. Το αρχικό κεφάλαιο της εταιρείας είναι ύψους χιλίων (1.000€) ευρώ, τα οποία προέρχονται από την STARLINK HOLDINGS NETHERLANDS B.V, όπως αποδεικνύεται από την σχετική καταχώρηση στο ΓΕΜΗ.

Μια ακόμα εκκρεμότητα που μένει να λυθεί βέβαια για την παροχή Internet από τους δορυφόρους του Μασκ είναι το καθεστώς με το οποίο θα δίνεται ο εξοπλισμός σύνδεσης στον συνδρομητή, πώς θα αποσβένεται το κόστος και ποιος θα είναι ο τελικός ιδιοκτήτης.

Να θυμίσουμε ότι παρότι δορυφορικό Internet υπάρχει και σήμερα, η Starlink το προσφέρει μέσα από μια συστοιχία δορυφόρων χαμηλής τροχιάς υποσχόμενη σταθερή σύνδεση με υψηλές ταχύτητες αλλά και εξαιρετικά χαμηλό χρόνο απόκρισης (latency). Για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί έναν αρκετά ακριβό εξοπλισμό, ο οποίος φτάνει τα 500 ευρώ.

Η δοκιμαστική λειτουργία της Starlink έχει ξεκινήσει από το Φθινόπωρο της προηγούμενης χρονιάς στις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ και στον Καναδά και έχει επεκταθεί σε 12 χώρες, με τους χρήστες της να φτάνουν τον Ιούλιο του 2021 τις 90.000. Παρά την αύξηση στον αριθμό των χρηστών, η οποία ήταν της τάξης του 30% από μήνα σε μήνα (συγκεκριμένα από τον Ιούνιο στον Ιούλιο το 2021), η πληθυσμιακή κάλυψη του δορυφορικού Ιnternet που προσφέρει παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα για τις χώρες του εξωτερικού, δεδομένου ότι η εταιρεία αφενός θα βγει από το στάδιο beta εντός του Οκτωβρίου κι αφετέρου ετοιμάζει ένα νέο δορυφορικό πιάτο, το οποίο θα μπορεί να παραχθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Σήμερα το δορυφορικό πιάτο της starlink πέρα από κοστοβόρο είναι και χρονοβόρο ως προς την κατασκευή του - η εταιρεία παράγει περίπου 5.000 πιάτα Starlink κάθε εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν δύο χρόνια για να εκπληρωθεί η τρέχουσα εκκρεμότητα χρηστών - υπάρχουν πάνω από 500.000 χρήστες που περιμένουν ακόμα να δοκιμάσουν τη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία.

Ακόμα κι αν η έξοδος από την πιλοτική φάση, σημάνει την ευρύτερη διάθεση της υπηρεσίας βέβαια και παρά τις προοπτικές που έχει γενικότερα το δορυφορικό Internet, στην περίπτωση της Ελλάδας η διείσδυση δεν αναμένεται μεγάλη, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς των τηλεπικοινωνιών. Κι αυτό γιατί αρχικά αποτελεί λύση κυρίως για αραιοκατοικημένες περιοχές και συγκεκριμένα σημεία της χώρας τα οποία μπορούν να αποκτήσουν μόνο μέσω δορυφόρου υψηλές ταχύτητες.

Παράλληλα αποτρεπτικό φαίνεται να είναι και το κόστος του στην περίπτωση της χώρας μας, με στελέχη της αγοράς να επισημαίνουν ότι για να αποκτήσει η υπηρεσία έναν ικανό αριθμό συνδρομητών θα πρέπει η τιμή της να μειωθεί κατά πολύ, δεδομένων και των επιδοτήσεων που τρέχουν αυτή την περίοδο για τις FTTH συνδέσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα νοικοκυριά κι επαγγελματίες μπορούν να αποκτήσουν ευρυζωνικά πακέτα με ταχύτητες άνω των 100 Mbps μέσω του προγράμματος για το «Κουπόνι Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας (Superfast Broadband)», δηλαδή με επιδότηση 13 ευρώ τον μήνα, για 24 μήνες, για την απόκτηση ευρυζωνικής σύνδεσης και εφάπαξ επιδότηση 48 ευρώ για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Οι περιοχές δε που έχουν πρόσβαση σε τέτοιου τύπου συνδέσεις αυξάνονται συνεχώς μέσα από τις επενδύσεις των παρόχων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το FTTH Council Europe προειδοποιεί για τις παραπλανητικές διαφημίσεις οπτικών ινών

Αποχαλκοποίηση και δορυφορικές συνδέσεις τα επόμενα στοιχήματα στις τηλεπικοινωνίες

Έρχεται «Εξοικονομώ» για οπτικές ίνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider