Ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά και οι ιατρικές βεβαιώσεις - Η νέα εφαρμογή MyHealth

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρονικά τα παραπεμπτικά και οι ιατρικές βεβαιώσεις - Η νέα εφαρμογή MyHealth
Απλουστεύεται και η διαδικασία λήψης ιατρικής βεβαίωσης.

Πιο φιλικός τόσο προς τους ασθενείς όσο και προς το περιβάλλον αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα ο κλάδος της υγείας μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής «MyHealth» που σχεδιάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Κι αυτό γιατί μέσω αυτής, κάθε φυσικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί την υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης, θα μπορεί να παρακολουθεί και να διαχειρίζεται, ψηφιακά, τις ηλεκτρονικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι ασθενείς θα έχουν πρόσβαση μέσω κινητού τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού υπολογιστή στις συνταγές φαρμάκων, τα παραπεμπτικά ιατρικών εξετάσεων που καταχωρίζει ο θεράπων ιατρός στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ακόμα και σε ιατρικές βεβαιώσεις.

Μέσω της εφαρμογής μάλιστα, ο ασθενής - χρήστης θα μπορεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά και πρόσθετα στοιχεία των προαναφερθέντων βεβαιώσεων, όπως το στάδιο εκκρεμότητας, την εκτέλεσή τους και τη λήξη ισχύος τους ενώ θα έχει πρόσβαση τόσο για τον ίδιο όσο και για τα προστατευόμενα μέλη του.

Με άλλα λόγια, η διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών, που διακινούνται και εκτελούνται ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-που λειτουργεί και διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ- θα πραγματοποιείται και με τη χρήση της εφαρμογής «myHealth».

Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα σύγχρονο ψηφιακό κανάλι για τη γρήγορη και εύκολη πρόσβαση των ασθενών στις άυλες ιατρικές συνταγές τους και στα άυλα παραπεμπτικά, τα οποίο συμπληρώνει και εξελίσσει το υφιστάμενο πλαίσιο υπηρεσιών της αυλής συνταγογράφησης.

Να σημειωθεί ότι προαπαιτούμενο για τη χρήση της εφαρμογής είναι η εγγραφή του χρήστη στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης. Δικαίωμα πρόσβασης στο «Myhealth» έχουν οι ασθενείς, που έχουν αυθεντικοποιηθεί είτε μέσω Taxisnet είτε μέσω e-banking ενώ για την ολοκλήρωση της αυθεντικοποίησης απαιτείται η καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (One Time Password- OTP), ο οποίος αποστέλλεται μέσω του συστήματος στο κινητό του χρήστη.

Απλουστεύεται και η διαδικασία λήψης ιατρικής βεβαίωσης

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται και η δυνατότητα σε κάθε θεράποντα ιατρό να συντάσσει απομακρυσμένα, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που διαχειρίζεται η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε) ιατρικές βεβαιώσεις, προκειμένου αυτές να χρησιμοποιηθούν από τον ενδιαφερόμενο στις συναλλαγές του με φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη εκτύπωση τους.

Με τον τρόπο αυτό απλουστεύεται τόσο η έκδοση και διακίνηση των βεβαιώσεων όσο και ο έλεγχος της γνησιότητάς τους, αφού οι ασθενείς που έχουν λάβει ιατρική διάγνωση σε προγενέστερο χρόνο απαλλάσσονται από την ταλαιπωρία της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στον επαγγελματικό χώρο του θεράποντος ιατρού για να παραλάβουν την ιατρική βεβαίωση.

Πώς θα εκδίδονται ηλεκτρονικά οι βεβαιώσεις

Και σε αυτή την υπηρεσία απαιτείται η αυθεντικοποίηση του ιατρού, ο οποίος εισέρχεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή με τους μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, ο ιατρός καταχωρίζει τον ΑΜΚΑ ή τον προσωρινό αριθμό ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) ή άλλο ταυτοποιητικό στοιχείο του ενδιαφερομένου καθώς και στοιχεία, όπως το ονοματεπώνυμο του ενδιαφερομένου, την ημερομηνία γέννησής του και τον σκοπό χρήσης.

Η ιατρική βεβαίωση που εκδίδεται φέρει barcode και γίνεται υποχρεωτικά αποδεκτή, σε ηλεκτρονική μορφή, από όλους τους φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Ο ενδιαφερόμενος δε ενημερώνεται για την έκδοση της ιατρικής βεβαίωσης με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό (που έχει δηλώσει κατά την εγγραφή του στην υπηρεσία της άυλης συνταγογράφησης), που περιλαμβάνει το barcode, λαμβάνοντας το έγγραφο της ιατρικής βεβαίωσης στο αντίστοιχο email.

Τόσο η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής «Myhealth», η οποία θα είναι διαθέσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, όσο και τα είδη των ιατρικών βεβαιώσεων που εμπίπτουν στη παραπάνω ρύθμιση θα αποφασιστούν στη συνέχεια με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάδα: Το καλύτερο παράδειγμα αύλης συνταγογράφησης

Ενιαίο Πιστοποιητικό Δικαστικής Φερεγγυότητας μέσω του gov.gr και των ΚΕΠ

Κυρ. Πιερρακάκης: Πάνω από 1.162 συναλλαγές με το δημόσιο μέσω gov.gr

gazzetta
gazzetta reader insider insider