Chips για τεχνητή Νοημοσύνη με την βοήθεια της Think Silicon θα σχεδιάζει το ΑΠΘ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Chips για τεχνητή Νοημοσύνη με την βοήθεια της Think Silicon θα σχεδιάζει το ΑΠΘ
think silicon new athens offices
Το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα δημιουργήσει περισσότερες από 10 θέσεις για σπουδές σε διδακτορικό και μεταπτυχιακό επίπεδο σε διάφορες σχετικές τεχνολογικές περιοχές.

Τις δυνάμεις της με το Τμήμα Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώνει η εταιρία σχεδίασης επεξεργαστών γραφικών πολύ χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας για ενσωματωμένα συστήματα Think Silicon, μέλος της αμερικανικού κολοσσού της Applied Materials. Στόχος της συνεργασίας η δημιουργία μιας ερευνητικής ομάδας που θα εργαστεί πάνω στην σχεδίαση επεξεργαστών γραφικών και επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης για ενσωματωμένα συστήματα και κατ' επέκταση η διασύνδεση της βιομηχανίας με τον ακαδημαϊκό χώρο η οποία θα μπορούσε να είναι καταλυτική για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.

Η ομάδα που θα δημιουργηθεί θα ηγείται από τον Επίκουρο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρ. Γεώργιο Κεραμίδα, ο οποίος έχει διατελέσει υπεύθυνος για θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας στη Think Silicon, θα έχει βάση τη Θεσσαλονίκη και θα κληθεί να «αντιμετωπίσει τις τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με την αποδοτική επεξεργασία δεδομένων σε ενσωματωμένες συσκευές» ,όπως ανέφερε σχετικά ο Δρ. Κεραμίδας.

Το χρηματοδοτούμενο προαναφερθέν πρόγραμμα, θα δημιουργήσει περισσότερες από 10 θέσεις για σπουδές σε διδακτορικό και μεταπτυχιακό επίπεδο στις εξής τεχνολογικές περιοχές: σχεδίαση πολυπύρηνων επεξεργαστών, έξυπνων συστημάτων μνήμης, λογισμικό και μεταγλωττιστές για ενσωματωμένα συστήματα.

«Το συγκεκριμένο έργο «μείζονος σημασίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και για τη Θεσσαλονίκη συνολικά, καθώς προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας στους πιο προηγμένους και σύγχρονους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας», δήλωσε από πλευράς του ο Καθηγητής Ελευθέριος Αγγελής, Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Η συνεργασία αυτή δείχνει επίσης τις δυνατότητες του τμήματος Πληροφορικής, ενός κορυφαίου τμήματος σε επίπεδο έρευνας που σχετίζεται με την Επιστήμη και Μηχανική Υπολογιστών, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην νέα ερευνητική ομάδα θα πρέπει να στείλουν το βιογραφικό τους σημείωμα στο [email protected].

Να υπενθυμίσουμε ότι η Think Silicon, μέλος του Ομίλου Applied Materials δραστηριοποιείται στην σχεδίαση και υλοποίηση υψηλής απόδοσης 2D & 3D Μονάδων Επεξεργασίας Γραφικών (Graphics Processors Units ή GPUs) εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, επεξεργαστών Τεχνητής Νοημοσύνης και Ελεγκτών Οθόνης (Display Processors/Controllers) για την αναδυόμενη αγορά του Internet of Things (IoT), των φορέσιμων συσκευών (wearables), οικιακών συσκευών και οθονών βιομηχανικού αυτοματισμού.

Η εταιρεία εξειδικεύεται επίσης και στο σχεδιασμό Machine Learning Accelerators για την αγορά της τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Οι καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η Think Silicon, επιτρέπουν την ταχεία ανάπτυξη πολλαπλών εφαρμογών σε συσκευές περιορισμένων πόρων, βελτιώνοντας σημαντικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο και ένα πιο βιώσιμο μέλλον στον τομέα των επεξεργαστών γραφικών, της μηχανικής όρασης και της τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 στην Πάτρα και ήδη από πέρυσι έχει έχει μετασχηματιστεί από start-up σε μέλος πολυεθνικής εταιρείας μέσω της ενσωμάτωσής της στoν οργανισμό της Applied Materials και της επένδυσης που ακολούθησε την εξαγορά. Πλέον διατηρεί παραρτήματα στην Αθήνα (DC), στο Τορόντο, (HQ North America), στο Όστιν, Τέξας (Sales office), στην Κολωνία, Γερμανία (Sales office), και στο Ταϊπέι, Ταϊβάν (Sales office) εξυπηρετώντας πελάτες σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Think Silicon: Αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης και σχέδια για ελληνικά τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Silicon Valley - Την πατρινή Think Silicon εξαγόρασε η Applied Materials

Στην πατρινή Think Silicon επενδύει η Metavallon

gazzetta
gazzetta reader insider insider