Τεχνολογία
08-06-2021 | 15:53

Ποια είναι η Fastly, που «έριξε» αμέτρητες ιστοσελίδες παγκοσμίως

Newsroom
Μοιράσου το
Ποια είναι η Fastly, που «έριξε» αμέτρητες ιστοσελίδες παγκοσμίως
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης, για αρνητικούς λόγους, έχει προσελκύσει τις τελευταίες ώρες η Fastly, η εταιρεία παροχής περιεχομένου σε μερικές από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του κόσμου, μετά από τα προβλήματα σύνδεσης που παρουσιάστηκαν νωρίτερα σε site όπως το CNN, οι Financial Times, το BBC, το Bloomberg και άλλα, καθώς και στις πλατφόρμες της Amazon και του Reddit.

Η Fastly είναι εταιρεία cloud computing με συνολική κεφαλαιοποίηση 5 δισ. δολαρίων, που έκανε την είσοδο της στο αμερικανικό χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2020. H εταιρεία έχει έδρα το Σαν Φραντσίσκο και απασχολεί περίπου 1.000 εργαζόμενους.

Σε σχετική της ανακοίνωση για τα αίτια του σημερινού περιστατικού, η Fastly υποστηρίζει πως εξετάζει «τον πιθανό αντίκτυπο στην απόδοση των υπηρεσιών CDN (δίκτυα διανομής περιεχομένου)», καθώς οι περισσότερες περιοχές κάλυψης της Fastly αντιμετώπιζαν «υποβαθμισμένη απόδοση», η εταιρεία διαμήνυσε πως το πρόβλημα προσδιορίστηκε, αποκλείοντας έτσι το σενάριο κυβερνοεπίθεσης.

«Το πρόβλημα έχει προσδιοριστεί και έχει επιλυθεί» αναφέρεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Οι πελάτες μας ενδέχεται να δεχθούν αυξημένο φορτίο καθώς επιστρέφουν οι υπηρεσίες».

Τι είναι τα CDNs

Τα δίκτυα διανομής περιεχομένου (CDNs) είναι βασικό στοιχείο της υποδομής του διαδικτύου. Οι παραπάνω επιχειρήσεις διαθέτουν παγκόσμια δίκτυα server ούτως ώστε να βελτιώνουν την απόδοση και τη διαθεσιμότητα των διαδικτυακών υπηρεσιών. Τα CDNs λειτουργούν ως proxy servers και αποθηκεύουν προσωρινά κάποια δεδομένα όσο πιο κοντά γίνεται στον τελικό χρήστη. Για παράδειγμα, το περιεχόμενο των μίντια συχνά αποθηκεύεται σε έναν CDN server κοντά στον χρήστη έτσι ώστε να μην χρειάζεται να «επικοινωνεί» με τον αρχικό server κάθε φορά που φορτώνει μια ιστοσελίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.