Διέρρευσαν δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook - Σε αυτά και 600.000 Έλληνες χρήστες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διέρρευσαν δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook - Σε αυτά και 600.000 Έλληνες χρήστες

Τα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook διέρρευσαν το Σάββατο όταν ένας συμμετέχων σε ένα hacking forum δημοσιοποίησε δωρεά τη σχετική λίστα.

Η είδηση, η οποία δημοσιεύτηκε αρχικά στο Business Insider αναφέρει ότι η λίστα περιλαμβάνει αρκετά στοιχεία χρηστών, όπως ονοματεπώνυμα, ψευδώνυμα, γενέθλια, τηλεφωνικούς αριθμούς και τοποθεσίες χρηστών από 106 χώρες. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, τα στοιχεία είναι ακριβή αφού οι συντάκτες του μέσου προχώρησαν σε δοκιμαστικό έλεγχο αυτών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η λίστα περιλαμβάνει 32 εκατομμύρια χρήστες από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο ενώ εντός της βρίσκει κανείς και 617.722 ελληνικούς λογαριασμούς.

Η κλοπή των δεδομένων ωστόσο δεν είναι πρόσφατη, πραγματοποιήθηκε το 2019 σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του Facebook στο Business Insider. «Πρόκειται για υπόθεση που έχει ήδη επισημανθεί από το 2019 και η εταιρεία έχει διορθώσει το σφάλμα ήδη από τον Αύγουστο του ίδιου έτους» αρκέστηκε να σχολιάσει την είδηση της διαρροής το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι ακόμα και σήμερα διαθέσιμα στο Internet για όποιον θέλει να αποκτήσει πρόσβαση σ’ αυτά. Σύμφωνα μάλιστα με τον Alon Gal, CTO της ισραηλινής εταιρίας κυβερνοασφαλείας Hudson Rock ο οποίος ήταν μεταξύ των πρώτων που εντόπισαν την διαρροή, σημαίνοντας συναγερμό ήδη από τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο αμερικανικός κολοσσός οφείλει να ενημερώσει τους χρήστες που αποτελούν θύματα της διαρροής.

Αξίζει να σημειωθεί ο Alon Gal είχε από τότε αναφέρει ότι ένας χρήστης είχε δημιουργήσει ένα Telegram bot το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να αναζητούν στοιχεία χρηστών του Facebook με μια μικρή χρέωση και μέσω αυτού μπορούσε κανείς να βρει ακόμα και αριθμούς τηλεφώνου των χρηστών. Πλέον ολόκληρη η λίστα έχει δημοσιοποιηθεί στο hacking forum δωρεάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider