Τεχνολογία
11-05-2020 | 11:11

Wind: Ξεπεράστηκαν τα όρια με την μελέτη της Rewheel

Μοιράσου το
Wind: Ξεπεράστηκαν τα όρια με την μελέτη της Rewheel

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους για τις τιμές των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, η οποία ξέσπασε μετά την δημοσιοποίηση της μελέτης της Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Μετά την πολυσέλιδη ανακοίνωση της ΕΕΤΤ και η Wind προχωρά σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης της φιλανδικής Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι «αυτή τη φορά ξεπεράστηκαν, σε σημαντικό βαθμό, κάποια όρια».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με τη δημοσίευση μελέτης για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεδομένων κινητού δικτύου που επιμελήθηκε η φινλανδική συμβουλευτική εταιρία Rewheel για λογαριασμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η WIND επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη «μελέτη» δίνει την εντύπωση πρόθεσης να στηρίξει προ-υπάρχουσες απόψεις.

«Γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων με αναφορές είτε σε ένα «προσεκτικά» επιλεγμένο πρόγραμμα κινητής τηλεφωνίας, είτε σε μια χώρα, η οποία κατά περίπτωση είναι πιο «ενδεδειγμένη» (από τη Μάλτα έως τον Καναδά…). Διατυπώνονται δογματικές απόψεις με μοναδική αναφορά σε μία μόνο, προφανώς «επιλεγμένη» πηγή ή σε πηγές που είναι μελέτες της ίδιας της εταιρείας συμβούλων. Επιπλέον όπως επισημαίνει η Wind, αγνοείται πλήρως η καρτοκινητή, ενώ αποτελεί πάνω από το μισό της Ελληνικής αγοράς.

Όσον αφορά κοινή χρήση υποδομών (network sharing), η εταιρεία σημειώνει πως στην έρευνα απορρίπτεται συλλήβδην παρότι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένη ως βέλτιστη πρακτική, και δεν αναφέρεται η θετική επίδραση σε τομείς όπως η ποιότητα των υπηρεσιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η μείωση κόστους.

Παράλληλα αναφέρεται και στο συμπέρασμα της μελέτης ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα δεν έχει επίπτωση στις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής, σημειώνοντας «εκπληκτοι επίσης  μάθαμε ότι η υψηλή φορολογία στην Ελλάδα (η υψηλότερη της Ευρώπης) δεν έχει επίπτωση στις τελικές τιμές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής. Και πάλι, με αποδεικτικό στοιχείο ένα μόνο πρόγραμμα της Cosmote και μια μελέτη, πάλι κατά σύμπτωση, της ίδιας εταιρείας συμβούλων».

Όσο για την «εκτενέστατη αναφορά που γίνεται στην έρευνα για τον περίφημο 4ο παίκτη» η Wind επισημαίνει πως «αν είναι τόσο καλές οι συνθήκες για τους τρεις υφιστάμενους, που είναι τα υπερκέρδη που θα έπρεπε να έχουμε ως ο 3ος παίκτης της αγοράς; Γιατί αγνοείται το γεγονός ότι υπήρχε 4ος παίκτης που επέλεξε να αποχωρήσει για να μετριάσει τις κεφαλαιακές του απώλειες; Που ακριβώς είναι η ουρά των επενδυτών για να μπουν σε αυτήν την τόσο πολλά υποσχόμενη αγορά; Γιατί δεν γίνεται καμία αναφορά στο ασυνήθιστα μεγάλο μερίδιο που έχει ο πάροχος με δεσπόζουσα θέση;»

Τέλος, εντύπωση δημιουργεί, σύμφωνα mε την Wind,  το γεγονός ότι αγνοούνται πλήρως τα πραγματικά μεγέθη της αγοράς, τουλάχιστον της WIND. «Πολύ απλά, πόσο πραγματικά πληρώνουν οι πελάτες μας το μήνα και τι υπηρεσίες παίρνουν για το ποσό που πληρώνουν. Τι τιμές προσφέρουμε αυτή τη στιγμή στους πελάτες μας. Στην μελέτη γίνεται εκτενής - πλην όμως χωρίς κανένα έρεισμα, αναφορά σε τιμές παγίων κινητής των 60€, 70€, ακόμη και 150€/μήνα και αναρωτιόμαστε σε ποιο παράλληλο σύμπαν υπάρχουν αυτές οι τιμές. Το αβάσιμο των παραπάνω αποδεικνύεται πλήρως από την απλή και μόνο ανάγνωση των πραγματικών δεδομένων που ουδέποτε αναζητήθηκαν….»

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω η εταιρεία δημοσιοποιεί τιμολογιακά στοιχεία για το πελατολόγιό της. «Το 80% των πελατών συμβολαίου της WIND έχει πάγιο που είναι κάτω των 30€/μήνα με όλους τους φόρους και τέλη κινητής (και κάτω από 22€  χωρίς φόρους και τέλη), έχοντας μέση πραγματική χρήση mobile internet 1,5 GB τον μήνα» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Να επισημάνουμε ότι θα περιμέναμε τουλάχιστον οι υπογράφοντες τη μελέτη να κάνουν μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα μας ή να επισκεφτούν ένα κατάστημα μας πριν την παραδώσουν. Ακόμη όμως δεν είναι αργά… θα χαρούμε να τους εξυπηρετήσουμε και να πάρουν το WΙΝD ONE, που συνδυάζει κινητό με 1500 λεπτά και 5Gb και σταθερό με 100Mbps, με 55€ με όλους τους φόρους και τέλη κινητής (παρεμπιπτόντως η τιμή είναι 40,9€ χωρίς φόρους και τέλη, αλλά αυτά σύμφωνα με την εταιρεία Rewheel δεν αυξάνουν σημαντικά την τελική τιμή…)».

Καταλήγοντας η εταιρεία τονίζει ότι επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της δεδομένου ότι «στην προκειμένη περίπτωση βάλλεται από μία ιδιωτική, ''αντικειμενική μελέτη'', η οποία δυνητικά θίγει την φήμη και την εταιρική της αξία».  

«Στη WIND προτιμάμε πάντα «λίγα λόγια, πολλή δουλειά». Για την ποιότητα των υπηρεσιών μας, τις επενδύσεις μας, τις τιμές μας, αφήνουμε να μιλάνε οι πελάτες μας. Στις επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος μας κατά καιρούς απαντάμε βάζοντας το επιστημονικό μας προσωπικό, τη γνώση  και τα πραγματικά στοιχεία της εταιρείας μας στη διάθεση της πολιτείας και των Ανεξάρτητων Αρχών. Αυτή τη φορά όμως ξεπεράστηκαν, σε σημαντικό βαθμό, κάποια όρια.

Το θέμα δεν είναι (μόνο) κλαδικό. Στη WIND είμαστε σε πολύ διαφορετική θέση από τις θυγατρικές των πολυεθνικών εταιρειών που ανταγωνιζόμαστε στην Ελλάδα.Γνωρίζουμε πολύ καλά τη μάχη που έχουμε δώσει τα τελευταία 10 χρόνια για να σταθούμε όρθιοι απέναντι σε διεθνείς κολοσσούς. Διαβάζαμε κατά καιρούς άλλους «αντικειμενικούς αναλυτές» να προεξοφλούν ότι η Ελληνική αγορά αντέχει μόνο δυο παίκτες. Και απαντούσαμε πάντα με περισσότερη δουλειά, καλύτερες υπηρεσίες, μεγαλύτερες επενδύσεις, χαμηλότερες τιμές.

Τώρα, δεχόμαστε σε  βάρος μας αβάσιμες αιτιάσεις τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοί μας έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να σταθούν δίπλα στα εκατομμύρια των πελατών μας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Και αυτοί οι εργαζόμενοι, όπως και οι πελάτες μας, γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Χρωστάμε επομένως σε όλους μερικά ξεκάθαρα λόγια» υπογραμμίζει η ανακοίνωση της εταιρείας. 

 

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.