Τεχνολογία
27-04-2020 | 13:05

Η τεχνητή νοημοσύνη σαγηνεύει αλλά και φοβίζει τους Έλληνες

Μοιράσου το
Η τεχνητή νοημοσύνη σαγηνεύει αλλά και φοβίζει τους Έλληνες

Τα ρομπότ και οι «έξυπνες» συσκευές με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence -ΑΙ) δεν αποτελούν πλέον αποκύημα επιστημονικής φαντασίας αλλά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Η τεχνητή νοημοσύνη μάλιστα, τροφοδοτεί ένα νέο κύμα τεχνολογικής ανάπτυξης διευρύνοντας συνεχώς τις δυνατότητές τους αλλά κι υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διασφαλιστεί η υπεύθυνη και ασφαλής χρήση τους.. Η ανησυχία ότι ο έλεγχος τους μπορεί να πέσει σε λάθος χέρια και να χρησιμοποιηθούν με λάθος τρόπο, είναι διάχυτη τόσο στη διεθνή κοινότητα όσο και στην ελληνική.

Το παραπάνω αποδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Kaspersky, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες βλέπουν θετικά την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά φοβούνται την έκθεσή τους από κακόβουλή χρήση της. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι επικρατέστερες λέξεις που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι «Βοηθητική» (47%)  και «Χρήσιμη» (48%). Παράλληλα το 61,6 % πιστεύει πως οι «έξυπνες» ρομποτικές συσκευές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλλουν στη βελτίωση του τρόπου ζωής μας στο μέλλον και το 48,1% πως θα του προσφέρουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Στον αντίποδα τώρα ο φόβος και οι ανησυχίες που σχετίζονται με το AI, επικεντρώνονται κυρίως στον ανθρώπινο παράγοντα και τους δυνητικά αρνητικούς τρόπους χρήσης του, καθώς και στην ασφάλεια και τους κανονισμούς των «έξυπνων» συσκευών. Βάσει της έρευνας, πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες (55,9%) ανησυχούν ότι κάποιοι τους ακούν μέσω των «έξυπνων» συσκευών στο σπίτι τους, το 63,7% πιστεύει πως δεν υπάρχουν αρκετοί νόμοι που ελέγχουν την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και σχεδόν 7 στους 10 (69,6%) εκφράζουν την ανησυχία ότι οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» συσκευές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη για να επεξεργάζονται δεδομένα χωρίς την άδεια τους. Επιπλέον, το 66,1% των ερωτηθέντων εξέφρασε την ανησυχία ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δόλιο τρόπο από χάκερ και ψηφιακούς εγκληματίες για κλοπή ευαίσθητων, προσωπικών πληροφοριών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως τα υψηλότερα ποσοστά στις παραπάνω απαντήσεις εντοπίζονται στο λεγόμενο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού, δηλαδή στις ηλικίες 18-34.

Την άποψη πως ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται στον ίδιο τον άνθρωπο και όχι στην τεχνολογική εξέλιξη αυτή καθ’ αυτή, συμμερίζεται και ο David Emm, Principal Security Researcher στην Kaspersky. «Η χειραγώγηση βρίσκεται στο επίκεντρο των κυβερνοεπιθέσεων αυτήν τη στιγμή, επειδή ο ανθρώπινος παράγοντας εμπλέκεται τόσο έντονα. Το βασικό πράγμα που θα πρέπει να θυμούνται οι καταναλωτές είναι ότι, ενώ οι λύσεις AI από μόνες τους δεν μπορούν να τους ξεπεράσουν σε ευφυΐα, οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν να τις εκμεταλλευτούν με κακόβουλο τρόπο και να αποτελέσουν πραγματικό κίνδυνο. Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε για να καταστεί μια τέτοια τεχνολογία ικανή να απειλήσει τον πολιτισμό χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, και εκτιμάται ότι ακόμη και οι προγραμματιστές απέχουν περισσότερο από έναν αιώνα από τη δημιουργία της πραγματικής τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης (AI)» σχολιάζει σχετικά ο κ. Emm.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας η Ελληνική Εταιρία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) ανέφερε: «είναι σημαντικό ότι υπάρχει μία σαφής αντίληψη για το δυνητικό κέρδος από τη χρήση της ΤΝ. Αυτή συνοδεύεται από μία ανησυχία σχετικά με την αξιοποίηση τεχνολογιών ΤΝ. Με ορθή, επιστημονική ενημέρωση του κοινού, με κοινωνικό και διεπιστημονικό διάλογο, αλλά και ευθύνη από τη μεριά των επιστημόνων, θα μπορέσουμε να κινηθούμε προς μία αξιόπιστη, ανθρωποκεντρική ΤΝ στην καθημερινότητά μας. Αυτό το όραμα έχει θέσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη στρατηγική της για την ΤΝ, αλλά και με δράσεις προστασίας προσωπικών δεδομένων, όπως το GDPR, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει αποτρέψει την ανησυχία των πολιτών σχετικά με την προστασία των δεδομένων τους. Για αυτό έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε, και σε εθνικό επίπεδο, και καλούμαστε - τεχνικά, νομοθετικά, πολιτικά, αλλά και ως χρήστες - να ενισχύσουμε αυτήν την κοινωφελή, ηθική διάσταση της ΤΝ, μειώνοντας τους κινδύνους. Ως ΕΕΤΝ, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε την επιστημονική γνώση, τη δημιουργική διάθεση και τις ηθικές καταβολές που χρειαζόμαστε για να υλοποιήσουμε, βήμα-βήμα και με εγρήγορση αυτό το όραμα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.