Revolut: Οι καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων εν μέσω κορονοϊού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Revolut: Οι καταναλωτικές τάσεις των Ελλήνων εν μέσω κορονοϊού
60% λιγότερες ήταν οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ αλλά με 25% μεγαλύτερο τζίρο, σύμφωνα με στοιχεία της Revolut.

Μεγάλες διαφοροποιήσεις παρουσιάζει και η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με την Revolut και το Financial Super App το οποίο αριθμεί πάνω από 10 εκατ. πελάτες σε Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Revolut κατἀ την περἰοδο της 1η Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου, οι 200.000 και πλέον Έλληνες χρήστες της επικεντρώθηκαν στα Videogames σε αγορές προϊόντων μέσω Aliexpress αλλά και σε υπηρησίες όπως Netflix, Google και Apple, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν την παραμονή τους στο σπίτι.

Οι εταιρείες με τη μεγαλύτερη αύξηση

Ειδικότερα οι εταιρείες που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν ήταν τα Steam Games (+368%) αλλά και το Playstation (+184%). Αξιοποιώντας τον χρόνο της παραμονής τους στο σπίτι οι Έλληνες καταναλωτές έδειξαν για ακόμη μια φορά την προτίμηση τους στο Aliexpress (+60%), ενώ άνοδο σημείωσαν και οι συναλλαγές στις συνδρομές των Apple (+31%), Google (+46%) και Netflix (+28%) από την στιγμή που η χώρα μπήκε σε lockdown.

60% λιγότερες επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ αλλά με 25% μεγαλύτερο τζίρο

Αναμφίβολα μια από τις βιομηχανίες που έχει δει αλλαγές μέσω της πανδημίας είναι η βιομηχανία τροφίμων. Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε μείωση κατά περίπου 60% στον αριθμό των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν κατά το μήνα Μάρτιο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, στα κυριότερα σούπερ μάρκετ της χώρας. Ωστόσο, ο όγκος των δαπανών ήταν 25% υψηλότερος. Με άλλα λόγια, οι κανόνες απομόνωσης και περιορισμού ώθησαν τους Έλληνες να κάνουν τα ψώνια τους λιγότερο συχνά, αλλά να ξοδεύουν περισσότερα χρἠματα σε αυτά.

Μεγάλα ήταν τα οφέλη και για εταιρείες όπως το efood ή το deliveras.gr δεδομένου του κόσμου που παραμένει σπίτι. Ειδικότερα το efood σημείωσε αύξηση 41% στον αριθμό των συναλλαγών κατά την περίοδο Μαρτίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε αντίθεση, οι υπεραγορές Σκλαβενίτης και Μασουτης υπέστησαν μείωση στον αριθμό των συναλλαγών, -31% και -28% αντίστοιχα.

Οι κλάδοι που επλήγησαν περισσότερο

Παρά την αύξηση των παραγγελιών μέσω efood κι άλλων αντίστοιχων πλατφορμών, τα καφέ και τα εστιατόρια συγκαταλέγονται στις επιχειρήσεις που ο τζίρος τους επηρεάστηκε δραστικά από την εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες τον Μάρτιο, οι Έλληνες πελάτες της Revolut ψώνισαν από καφἐ και εστιατόρια της χώρας που παραμένουν ανοιχτά μέχρι και -55% λιγότερο. Επιχειρήσεις όπως McDonald's (-79%) και Starbucks (-95%) δείχνουν να έχουν πληγεί το περισσότερο.

Με τον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο περιορισμένο αυτή την περίοδο και δεδομένης της κρίσης που εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί φυσικά και η τουριστική βιομηχανία. Την μεγαλύτερη μείωση είδαν σίγουρα οι αεροπορικές εταιρείες, με την μείωση να φτάνει στην περίπτωση της Aegean για παράδειγμα το -93% τον μήνα Μάρτιο.

Αντίστοιχα και οι υπηρεσίες συγκοινωνιών φαίνεται να έχουν επηρεαστεί αρκετά. Συγκεκριμένα η Uber είδε τις συναλλαγές της να μειώνονται κατά - 57% ενώ στην Beat, η μείωση έφτασε το μἐχρι και -46%.

Μείωση στις φυσικές πληρωμές, άνοδος για τις online αγορές

Τα πρόσφατα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα άφησαν την πλειοψηφία του κόσμου στο σπίτι, με αποτέλεσμα οι φυσικές συναλλαγές να έχουν μειωθεί κατά 15%. Εν αντιθέσει οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν καταγράψει άνοδο 7% σύμφωνα με τα στοιχεία από τους Έλληνες πελάτες της Revolut.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider