2 χρόνια ΤΕΚΑ: Απολογισμός και τα νέα δεδομένα για την επικουρική ασφάλιση των νέων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
2 χρόνια ΤΕΚΑ: Απολογισμός και τα νέα δεδομένα για την επικουρική ασφάλιση των νέων
Κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και να επενδύσουν στο μέλλον τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Κάλεσμα στους νέους ασφαλισμένους να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ και να επενδύσουν στο μέλλον τους, απηύθυνε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η τομή την οποία έχουμε κάνει είναι πάρα πολύ σημαντική και τα οφέλη από τη δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι πολλαπλά. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο ζήτημα της έννοιας της ατομικής ιδιοκτησίας ενός μέρους των προσωπικών αποταμιεύσεων ως αποτέλεσμα της εργασίας ενός νέου. Αυτή είναι η έννοια του “ατομικού κουμπαρά”. Ότι τα χρήματα αυτά είναι δικά του και το κράτος εγγυάται κατ’ ελάχιστον ότι θα πάρει πίσω τις εισφορές του και σίγουρα κάτι πολύ περισσότερο.

Στο εξωτερικό υπάρχουν παντού μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί με πάρα πολύ μεγάλη τεχνογνωσία. Αυτό πάμε να κάνουμε τώρα με το ΤΕΚΑ: να χτίσουμε έναν οργανισμό με μεγάλη τεχνογνωσία, υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος θα εγγυάται τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις με βάση το ρίσκο το οποίο θέλει να αναλάβει ο ασφαλισμένος αλλά βέβαια και με βάση το πού βρίσκεται στον κύκλο της ζωής του. Το ΤΕΚΑ διαχειρίζεται σήμερα 112 εκατομμύρια, αλλά σύντομα θα βρεθεί να διαχειρίζεται δισεκατομμύρια. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να επενδυθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία. Τα ασφαλιστικά ταμεία του εξωτερικού είναι μεγάλοι επενδυτικοί αιμοδότες. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και εδώ».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα πορεία του ΤΕΚΑ, οι προδιαγραφές και τα πρότυπα λειτουργίας του, σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, καθώς και τα βήματα και οι στόχοι του Ταμείου για το επόμενο διάστημα.

Παρουσιάστηκε, επίσης, η εκστρατεία επικοινωνίας με την οποία το ΤΕΚΑ αποκτά πλέον τη δική του «φωνή» και απευθύνεται για πρώτη φορά στους νέους, προκειμένου να ενημερώσει για τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος. Με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», η καμπάνια παρακινεί τους νέους ασφαλισμένους να ενημερωθούν και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Κύριοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΕΚΑ, κ. Νικόλαος Τεσσαρομάτης. Παρών ήταν, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

«Το ΤΕΚΑ είναι ένα Ταμείο που αξίζει στη νέα γενιά της χώρας μας» δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία σημείωσε: «είναι η θεσμική και ουσιαστική απάντηση της Κυβέρνησης στην ανάγκη να προσεγγίσουμε με διαφορετικό τρόπο τη διαγενεακή αλληλεγγύη και να διαφοροποιηθεί η ανάληψη του δημογραφικού κινδύνου». «Όλοι μας έχουμε μιλήσει με ανθρώπους, που μπαίνουν στην αγορά εργασίας πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα πάρουν σύνταξη. Ανθρώπους που θεωρούν ότι οι εισφορές τους χάνονται. Όμως αυτό δεν ισχύει», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου «πλέον οι εισφορές τους πηγαίνουν στον ατομικό τους κουμπαρά: αποταμιεύονται, επενδύονται και έτσι κτίζεται η δική τους επικουρική σύνταξη. Στα δύο πρώτα χρόνια ζωής του το ΤΕΚΑ μετρά ήδη 350.000 ασφαλισμένους, όλοι νέοι και νέες, 140.000 εργοδότες και πάνω από 110 εκατ. ευρώ αποθεματικά». Στις επόμενες δεκαετίες υπολογίζεται, όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΤΕΚΑ να ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους, τους 400.000 εργοδότες και τα 80 δισ. ευρώ αποθεματικό.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του ανέφερε ότι «Η δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι κομβικής σημασίας για την κοινωνική ασφάλιση της νέας γενιάς. Μειώνει την έκθεση του συνταξιοδοτικού συστήματος στο δημογραφικό κίνδυνο, δημιουργεί κεφάλαια που θα συμβάλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξασφαλίζει υψηλότερες συντάξεις στους σημερινούς νέους και μελλοντικούς συνταξιούχους, μειώνει τα κίνητρα για ανασφάλιστη εργασία και συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα ήθελα να προτρέψω νέους που μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στο ΤΕΚΑ, να το πράξουν εντός του έτους».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΤΕΚΑ, κ. Νίκος Τεσσαρομάτης, εστίασε ιδιαίτερα στη διασφάλιση της αξιοπιστίας του ΤΕΚΑ, μέσω της υιοθέτησης υψηλών προδιαγραφών οργάνωσης, διακυβέρνησης και λειτουργίας. Όπως τόνισε: «Η βασική μέριμνα, ευθύνη, αλλά και πρόκληση για το ΔΣ είναι να διαχειρισθεί την περιουσία των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ με σύνεση, υπευθυνότητα, ενισχυμένη διαφάνεια, λογοδοσία και επαγγελματική διακυβέρνηση – απαραίτητες προϋποθέσεις για το χτίσιμο εμπιστοσύνης με τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ, την πολιτεία και την κοινωνία γενικότερα».

Ο κ. Τεσσαρομάτης επισήμανε ότι «το ΤΕΚΑ σχεδιάσθηκε με βάση τα πρότυπα Δημοσίων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που λειτουργούν σε χώρες που φημίζονται για την αποτελεσματικότητα του κοινωνικού τους κράτους. Στις πρακτικές των ταμείων αυτών περιλαμβάνονται τακτική λογοδοσία, σύγχρονη διακυβέρνηση, και εξαντλητική ενημέρωση. Στο ΤΕΚΑ οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν κάθε στιγμή πού, πώς, γιατί επενδύονται οι εισφορές τους, ποιες είναι οι αποδόσεις των επενδύσεων και ποια είναι τα αποτελέσματα των επιλογών της διαχείρισης. Οι ίδιοι θα είναι οι πιο αυστηροί επόπτες του συστήματος».

Στη συνέχεια, ο λόγος δόθηκε σε νέους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ, που συζήτησαν με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με τις προσδοκίες τους από το Ταμείο αλλά και τη σημασία της διασφάλισης της σύνταξής τους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΝΔ για Κασσελάκη: Δεν απαντάει τίποτα για ζητήματα διαφάνειας

Κασσελάκης: Δεν έχω καμία συμμετοχή σε εταιρεία του εξωτερικού

Βορίδης για Κασσελάκη: Πιάστηκε στη δαγκάνα του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider