Έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για προσλήψεις έως το τέλος του έτους - Η διαδικασία και οι προθεσμίες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές για προσλήψεις έως το τέλος του έτους - Η διαδικασία και οι προθεσμίες
Το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μέχρι και την 31η/12/2023 θα μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας μισθωτών υπαλλήλων τους με μερική απασχόληση σε 8ωρες συμβάσεις, «τρέχει» ήδη για επιχειρήσεις που προέρχονται κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και του λιανικού εμπορίου

Δυνατότητα να πετύχουν έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές μιας ολόκληρης χρονιάς μπορούν να πετύχουν - για λίγες ακόμη ημέρες- όσοι εργοδότες μετατρέψουν τις συμβάσεις εργασίας των μισθωτών εργαζομένων τους με μερική απασχόληση, σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες μέχρι και την 31η/12/2023 θα μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας μισθωτών υπαλλήλων τους με μερική απασχόληση σε 8ωρες συμβάσεις, «τρέχει» ήδη από τις αρχές του 2023 (N. 4997/2022).

Σκοπός του είναι η αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, μέσω παροχής κινήτρων, δηλαδή την επιδότηση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών, ασφαλισμένου και εργοδότη, για διάστημα ενός έτους.

Το πρόγραμμα αφορά κάθε είδους επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως νομικής μορφής και κλάδου δραστηριότητας, οι οποίες στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν μισθωτούς εργαζομένους με σύμβαση εργασίας μερικής απασχόλησης, σε ποσοστό ανώτερο του 50% του συνόλου των μισθωτών εργαζομένων τους.

Πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις που προέρχονται από τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και του λιανικού εμπορίου, καθώς πρόκειται για τους κλάδους με τις περισσότερες συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

Το 40% από το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του ασφαλισμένου και του εργοδότη, για μία σύμβαση που μετατράπηκε από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, δεν καταβάλλεται στον ΕΦΚΑ, αλλά κατά την υποβολή της σχετικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από την επιχείρηση, το ποσό που προκύπτει καλύπτεται από το υπουργείο Εργασίας με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Πως επιδοτούνται οι εισφορές

Σύμφωνα με την σχετική ΚΥΑ, ως ημερομηνία σύναψης και μετατροπής των συμβάσεων εργασίας λογίζεται η ημερομηνία υποβολής της σχετικής δήλωσης - αίτησης του εργοδότη στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί των εκάστοτε προβλεπόμενων μηνιαίων ακαθάριστων (μικτών) αποδοχών της σύμβασης εργασίας πλήρους απασχόλησης, πλην όμως καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις (εργοδότη) στον e- Ε.Φ.Κ.Α. μόνο το 60% αυτών, αφού το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επισημαίνεται ότι ο εργοδότης ωφελούμενου/εργαζόμενου του προγράμματος δεν παρακρατεί από τις αποδοχές του μισθωτού την αναλογία της εισφοράς ασφαλισμένου, που καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Προϋπόθεση για την ανωτέρω επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών είναι η διάρκεια των από μετατροπή συμβάσεων πλήρους απασχόλησης να είναι τουλάχιστον ενός έτους και να μην καταγγελθεί από τον εργοδότη πριν από την πάροδο ενός έτους από τη μετατροπή.

Οι από μετατροπή συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος του ενός έτους. Κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος δεν επιτρέπεται η μεταβολή των όρων των από μετατροπή συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, εκτός εάν είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους, που απασχολούνται με τις συμβάσεις αυτές.

Ανεξαρτήτως του ύψους του καθαρού μηνιαίου μισθού, το 40% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, περιλαμβανομένων των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών σε δώρα εορτών και επίδομα αδείας, δεν παρακρατείται από την επιχείρηση/εργοδότη και δεν αποδίδεται στον e - Ε.Φ.Κ.Α. όπως επίσης η επιχείρηση δεν καταβάλλει στον e - Ε.Φ.Κ.Α. και το 40% του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη.

Τα εν λόγω ποσά ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη καλύπτονται κατά την υποβολή της σχετικής Α.Π.Δ. από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Προϋποθέσεις επιδότησης

Η ωφελούμενη επιχείρηση πρέπει:

  • να είναι κατά την ένταξη και να παραμείνει καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος επιδότησης φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη ή να έχει ρυθμίσει τις βεβαιωμένες τυχόν οφειλές της προς το Δημόσιο και τον e - Ε.Φ.Κ.Α. και η ρύθμιση να τηρείται, και
  • να διατηρήσει κατά μέσο όρο τον ίδιο αριθμό εργαζομένων για το χρονικό διάστημα του ενός έτους από την ημερομηνία μετατροπής της σύμβασης εργασίας.

Για τον υπολογισμό του αριθμού εργαζομένων λαμβάνονται υπόψη οι ενεργές θέσεις εργασίας στην επιχείρηση εργοδότη την 9η.9.2022, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν τεθεί σε αναστολή. Δεν προσμετρώνται οι λύσεις σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης, θανάτου ή οικειοθελούς αποχώρησης και οι λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου.

Οι διασταυρώσεις όλων των ανωτέρω στοιχείων κατόπιν αιτήσεων - υπεύθυνων δηλώσεων των επιχειρήσεων πραγματοποιούνται απολογιστικά από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Αν μετά από διασταυρώσεις συναχθεί ότι η επιχείρηση δεν πληροί τις ανωτέρω προϋποθέσεις, τότε εκπίπτει των ωφελημάτων του εν λόγω προγράμματος.

Στην περίπτωση αυτή, καταλογίζονται σε βάρος της οι αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες καλύφθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, προσαυξημένες κατά 100%.

Προσοχή: Η υποβολή Α.Π.Δ. μέσω διαδικτύου ή των αρμόδιων Τοπικών Διευθύνσεων ΕΦΚΑ, θα είναι δυνατή από τις 3 Ιανουαρίου 2024 και μετέπειτα.

Επιχειρήσεις/εργοδότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 40% και δεν έχουν υποβάλλει Α.Π.Δ. για τους ωφελούμενους/εργαζομένους τους, μπορούν να υποβάλλουν αντίστοιχες συμπληρωματικές Α.Π.Δ. στην Τοπική Διεύθυνση του e - ΕΦΚΑ, που υπάγεται η έδρα τους, μέχρι και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Εντός της ίδιας προθεσμίας δύναται να καταβληθεί, επίσης χωρίς την επιβολή κυρώσεων, το ποσό που αντιστοιχεί στο 60% των ασφαλιστικών εισφορών για την ασφάλιση των ωφελούμενων/εργαζομένων ενταγμένων στο εν λόγω πρόγραμμα, που είναι απαιτητές.

Τυχόν υποβληθείσες Α.Π.Δ. χωρίς την αναφερόμενη στην παρούσα εγκύκλιο κωδικοποίηση και συμπλήρωση των πεδίων τους κατά τα προαναφερθέντα, δύναται να τροποποιηθούν, κατά τα γνωστά, με την υποβολή «Δελτίων Μεταβολής Στοιχείων Ασφάλισης» (Δ.Μ.Σ.Α.) στις οικείες Τοπικές Διευθύνσεις του e - Ε.Φ.Κ.Α., ώστε να απεικονίζεται η ασφάλιση των συγκεκριμένων εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες της παρούσας και αφετέρου να ενημερωθεί ορθά η τηρούμενη στον e - Ε.Φ.Κ.Α. οικονομική καρτέλα εργοδότη.

Ποσά ασφαλιστικών εισφορών, που καταβλήθηκαν από επιχειρήσεις/εργοδότες για χρόνο υπαγωγής εργαζομένων τους στο εν λόγω πρόγραμμα, χωρίς να υφίσταται σχετική υποχρέωσή τους, παραμένουν ως πιστωτικό υπόλοιπο για λογαριασμό τους στον e - Ε.Φ.Κ.Α. και συμψηφίζονται με ασφαλιστικές εισφορές επόμενων μισθολογικών περιόδων.

Η επαλήθευση των στοιχείων που θα υποβληθούν μέσω των Α.Π.Δ. καθώς και ο έλεγχος των προϋποθέσεων απαλλαγής των εργοδοτών από την καταβολή του ποσοστού 40% των ασφαλιστικών εισφορών, λόγω της κάλυψής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα γίνει με διασταύρωση στοιχείων από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, της ΔΥΠΑ, της ΑΑΔΕ και λοιπών συναρμόδιων φορέων.

Τα δεδομένα που καταχωρίζονται στις Α.Π.Δ. διασταυρώνονται με το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», καθώς και με συγκριτικά στοιχεία απασχόλησης προηγούμενων μηνών και ιστορικά στοιχεία λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των στοιχείων απασχόλησης και ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται, με τις οποίες επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές από τον Ιανουάριο και από πότε θα υποχωρήσουν - Ξεκινά η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας

Χατζηδάκης: Νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών το 2025 - Οι τρεις στόχοι του νέου προϋπολογισμού

Νομοθετική παρέμβαση για το επίδομα ανεργίας και την εισφορά αλληλεγγύης από τον Φεβρουάριο - Τι αλλάζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider