Προσωρινές επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσωρινές επικουρικές συντάξεις με fast track διαδικασίες προβλέπει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο
Το στοκ των επικουρικών συντάξεων εν αναμονή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει τις 103.875 αιτήσεις (στοιχεία 31 Ιουνίου 2023), εκ των οποίων οι 83.635 είναι λήξιπρόθεσμες.

Την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων προωθεί το υπουργείο Εργασίας, μέσω ειδικής διάταξης που θα ενταχθεί στο «μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο», το οποίο αναμένεται να έλθει στην Βουλή προς ψήφιση στις αρχές του Νοεμβρίου.

Η σχετική διάταξη θα προβλέπει ενιαίες προϋποθέσεις σε όλα τα πρ. Ταμεία για την απονομή επικουρικής σύνταξης:

  • σε 3 μήνες μετά από την απονομή κυρίας
  • με ελάχιστο όριο την συμπλήρωση 4.500 ενσήμων, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέπεται στους ασφαλισμένους να λαμβάνουν μια «προσωρινή» επικουρική σύνταξη με fast track διαδικασίες, θέτοντας ως ελάχιστο όριο τη 15ετία (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση.

Το στοκ των επικουρικών συντάξεων εν αναμονή παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αγγίζει τις 103.875 αιτήσεις (στοιχεία 31 Ιουνίου 2023), εκ των οποίων οι 83.635 είναι λήξιπρόθεσμες (με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 150 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, μόνο οι 50.000 πληρούν τις προϋποθέσεις έκδοσης, καθώς έχει εκδοθεί ήδη η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης θα εφαρμοστεί αναδρομικά, στις 50.000 εκκρεμείς επικουρικές που είναι σε αναμονή, καθώς θα εξεταστούν με βάση τη 15ετία και όχι με το χρόνο ασφάλιση που προέβλεπε το Ταμείο τους.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, για τους οποίους δεν θα απαιτείται πια η συμπλήρωση 25ετίας και 35ετίας, αλλά θα θεμελιώνουν δικαίωμα για επικουρική με 15ετία.

Εφάπαξ

Υπενθυμίζεται πως από την 1η Οκτωβρίου, υποβάλλουν την αίτηση απονομής εφάπαξ αποκλειστικά ηλεκτρονικά οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ασφαλισμένοι σε 20 πρώην Τομείς Πρόνοιας) και αυτοαπασχολούμενοι (ασφαλισμένοι σε 6 πρώην Τομείς Πρόνοιας).

Η ρύθμιση αφορά ασφαλισμένους μισθωτούς σε επιχειρήσεις Μετάλλου, Λιπασμάτων, Τσιμέντων, Εμπορικών Καταστημάτων, ξενοδοχοϋπαλλήλους, λιμενεργάτες, υπαλλήλους πρώην ΔΕΚΟ, υπαλλήλους τραπεζών, εφημεριδοπώλες, ναυτικούς, μηχανικούς, υγειονομικούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές κι εργολήπτες δημόσιων έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γεωργιάδης: Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εξοφληθεί πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις

ΣτΕ: «Στοπ» σε 16.000 συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ για αναδρομικά από διαφορές επικουρικών και επιδόματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider