ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση - Oι νέες προθεσμίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων - Ποιοι υποβάλουν φορολογική δήλωση - Oι νέες προθεσμίες
Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

Τις πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2023 άνοιξε η ΑΑΔΕ.

Την πλατφόρμα θα πρέπει να επισκεφθούν περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι ενώ φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023 και ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023 ή
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Επίσης όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωση δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

* Δείτε τα έντυπα Ε1 και Ε2 και το νέο εκκαθαριστικό στα επισυναπτόμενα αρχεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φοροδιαφυγή: Επανεξετάζονται τα φορολογικά κίνητρα για τις e-αποδείξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider