Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων για το επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων για το επίδομα σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
Το έυρος των τελικών δικαιούχων θα «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο

Μεγαλώνει η λίστα των δικαιούχων συνταξιούχων που θα λάβουν από τον ΕΦΚΑ το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Απρίλιο.

Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση δεν θα πάρουν μόνο οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν πήραν αύξηση στη σύνταξή τους το 2023 λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς, αλλά και όσοι πήραν αύξηση αλλά ήταν «ψαλιδισμένη».

Έτσι από τους 910.000 περίπου συνταξιούχους που έμειναν εκτός αυξήσεων τον Ιανουάριο, περίπου οι 800.000 θα εισπράξουν το έκτακτο επίδομα, που όπως όλα δείχνουν θα είναι της τάξης των 250 - 300 ευρώ.

Αρχικά η σκέψη ήταν το επίδομα να μοιραστεί μόνο στους 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν αύξηση, αλλά ούτε και το επίδομα των 250 ευρώ που δόθηκε τα Χριστούγεννα, γιατί είχαν συντάξεις και εισοδήματα άνω των 800 ευρώ.

Ωστόσο τα τελευταία 24ωρα κερδίζει έδαφος η πρόταση να αυξηθεί η περίμετρος των δικαιούχων, σε αυτούς που είχαν μικρές αυξήσεις (από 5 έως 30 ευρώ), καθώς η προσωπική διαφορά συμψηφίστηκε με το μεγαλύτερο μέρος από το 7,75%.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε προσωπική διαφορά 60 ευρώ και η αύξηση από το 7,75% στην εθνική και την ανταποδοτική του σύνταξη είναι 80 ευρώ, θα έχει καθαρό κέρδος 20 ευρώ. Παρότι λοιπόν η αύξηση στη σύνταξή του ήταν 80 ευρώ, το ποσό που έβαλε στην τσέπη του ο συνταξιούχος είναι τα 20 ευρώ (έχοντας μηδενίσει την προσωπική διαφορά).

Επίσης αναμένεται να συμπεριλάβει και τους συνταξιούχους που ήταν δικαιούχοι των 250 ευρώ που δόθηκαν τα Χριστούγεννα.

Εντέλει την ενίσχυση δεν θα λάβουν μόνο οι υψηλοσυνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ το χρόνο, που ωφελήθηκαν και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Κλειδώνει ο δημοσιονομικός χώρος

Το εύρος των τελικών δικαιούχων θα «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα, καθώς θα ανακοινωθούν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον πρώτο μήνα του 2023.

Τις επόμενες ημέρες, στο Γενικό λογιστήριο θα έχουν εικόνα για την πορεία των εσόδων του Ιανουαρίου αλλά και τις πρώτες ενδείξεις για το πώς κινείται η αγορά τον Φεβρουάριο. Επίσης, θα έχουν δημοσιευτεί όλοι οι λεγόμενοι «πρόδρομοι δείκτες» για την πορεία της οικονομίας στο 4ο τρίμηνο του 2022.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου προς διάθεση της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κινηθεί πιο προσεκτικά, προχωρώντας στην διανομή περίπου 600-800 εκατ. ευρώ για το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς, αλλά και για άλλες παροχές που θα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απρίλιος με 5 «δώρα» για τους συνταξιούχους - Ποιες παρεμβάσεις δρομολογεί η κυβέρνηση

Πώς θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση - Τι θα ισχύσει για συντάξεις έως 1.000 ευρώ

Αναδρομικά «κουβαλούν» οι συντάξεις Μαρτίου - Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα

gazzetta
gazzetta reader insider insider