Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 826 ευρώ για το 2023 ζητά η ΓΣΕΕ

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατώτατος μισθός: Αύξηση στα 826 ευρώ για το 2023 ζητά η ΓΣΕΕ
Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ ζητά αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ

Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 826 ευρώ (από 713 ευρώ σήμερα) ζητά το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στην έκθεση που κατέθεσε στον ΟΜΕΔ στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τον προσδιορισμό των βασικών απολαβών το 2023.

H πρόταση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για τον κατώτατο μισθό το 2023 είναι η εξής:

- Αύξηση του κατώτατου μισθού στο 60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης, συν τον προσδοκώμενο πληθωρισμό για το 2023, δηλαδή στα 826 ευρώ, με άμεση συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για το χρονοδιάγραμμα επίτευξής του. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς ο ρόλος και η λειτουργία της ως ελάχιστου γενικού ορίου προστασίας με καθολική εφαρμογή σε όλους τους εργαζομένους στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι κρίσιμης σημασίας για την αποδοχή του τελικού προσδιορισμού του ύψους του, την ενίσχυση της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, και τελικά τη συμμόρφωση των εργοδοτών, που θα επιτρέψει την αύξηση της αποτελεσματικότητας των θετικών του επιδράσεων στην οικονομία, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

- Αποκατάσταση των προστατευτικών ρυθμίσεων του ατομικού και του συλλογικού εργατικού δικαίου (καθολικότητα ισχύος των όρων των ΣΣΕ, πλήρης μετενέργειά τους, αρχή της εύνοιας στη «συρροή» τους και επέκταση της ισχύος τους).

- Άμεση επαναφορά των τριετιών.

- Άρση θεσμικών και νομοθετικών εμποδίων για την αύξηση της κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άνω του 80% των μισθωτών).

- Ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας για αποτελεσματική αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας.

- Ρύθμιση και έλεγχος των ευέλικτων και των άτυπων μορφών εργασίας για την προστασία των κατώτατων ορίων αμοιβής και εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο διάμεσος μισθός πλήρους απασχόλησης ήταν το 2021 στα 1.300 ευρώ ανά μήνα. Κατ’ επέκταση το κατώφλι φτώχειας που αντιστοιχεί στο 60% του διάμεσου μισθού ήταν στα 780 ευρώ, δίχως να ληφθεί υπόψη η επίδραση της ακρίβειας. Συνυπολογίζοντας μόνο τον προσδοκώμενο πληθωρισμό του 2023, ώστε να αποφευχθεί μια νέα απώλεια αγοραστικής δύναμης, ο κατώτατος μισθός θα πρέπει να ανέλθει στα 826 ευρώ.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, υπογραμμίζει πως αν ο κατώτατος μισθός φτάσει στα 826 ευρώ, εκτός από το γεγονός πως το συγκεκριμένο ποσό ξεπερνά το κατώφλι του ορίου της φτώχειας σήμερα στη χώρα μας, θα υπάρξει θετική επιβάρυνση στο ΑΕΠ της τάξης του 1%, με θετικό αποτύπωμα τόσο στην παραγωγικότητα όσο και στην απασχόληση, ενώ δεν ενισχύεται ο πληθωρισμός και μειώνεται κατά 2,5% η υλική στέρηση των εργαζομένων, με ότι αυτό σημαίνει στην καταναλωτική δυνατότητα των απασχολούμενων.

«Με θεσμική προσήλωση και σοβαρότητα, εμμένουμε στις προτάσεις μας και καλούμε τους εργοδότες να έλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσουμε για τον ελάχιστο συμβατικό μισθό» τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Τέλος με αφορμή και την επικείμενη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε την επαναλειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, ώστε να τεθούν και να αντιμετωπιστούν όλα τα ανοικτά ζητήματα της εποχικής απασχόλησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί γενναία αλλά ρεαλιστικά

Κατώτατος μισθός: Εκκινεί εντός της εβδομάδας η διαδικασία αναπροσαρμογής του - Τα 3 σενάρια αύξησης

Κατώτατος μισθός: Νωρίτερα η νέα αύξησή του λόγω ακρίβειας - «Πλώρη» για τα 751 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider