Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1ης Ιουνίου - Τι πρέπει να κάνουν

Αγγελική Μαρίνου
Μοιράσου το
Ποιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από 1ης Ιουνίου - Τι πρέπει να κάνουν
Εφόσον καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας αναδρομικά για το έτος 2022, θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024

Χωρίς πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κινδυνεύουν να μείνουν από την 1η Ιουνίου όσοι μη μισθωτοί έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ και δεν καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

Η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα, ισχύει και φέτος.

Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και δίχως την υποχρέωση να προβούν σε ρύθμιση τους.

Εφόσον καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας αναδρομικά για το έτος 2022, θα ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχουν άλλες ασφαλιστικές οφειλές.

Το απαιτητό ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022, προκύπτει από το άθροισμα των μηνιαίων εισφορών κλάδου υγείας έτους 2022.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος για όλο το έτος 2022 στην 1η ασφαλιστική κατηγορία πρέπει να έχει καταβάλει ή να καταβάλλει το ποσό των 12Χ 55 = 660 ευρώ.

Από την 1η Ιουνίου 2023 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά-χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη Μισθωτών», και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις η ασφαλιστική ικανότητα

Με την ίδια ρύθμιση που περιλαμβάνεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους. Συγκεκριμένα, στη ρύθμιση υπάγονται:

  • Οι εργαζόμενοι που συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022
  • Επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
  • Πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.
  • Οι ξεναγοί που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.
  • Οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας και στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες

Εισφορές: Τι αλλάζει το 2023 για τους εργαζόμενους με μειωμένη απασχόληση και τους ΙΔΟΧ του Δημοσίου