Ε9: Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητά σας σε 10 βήματα – Έως 31/3 οι διορθώσεις για το 2022

Μοιράσου το
Ε9: Πώς θα δηλώσετε τις αλλαγές στα ακίνητά σας σε 10 βήματα – Έως 31/3 οι διορθώσεις για το 2022
Με την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πύλης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά οι οποίες θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 του έτους 2024, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά άνοιξε η ΑΑΔΕ ενώ στις 31 Μαρτίου 2023 λήγει η προθεσμία για αλλαγές στην εικόνα των ακινήτων του 2022 καθώς και για προσθήκες, διορθώσεις και διαγραφές στο Ε9.

Με την ενεργοποίηση της νέας ηλεκτρονικής πύλης οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν τις μεταβολές της περιουσιακής κατάστασης που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά οι οποίες θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Όσοι όμως, το 2022 απέκτησαν κάποιο ακίνητο με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά ή πούλησαν ή έγραψαν στα παιδιά ή τα εγγόνια τους ακίνητη περιουσία ή αποκάλυψαν «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα στους δήμους θα πρέπει να επισκεφθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου την πλατφόρμα του Ε9 για να δηλώσουν τις αλλαγές στο περιουσιακό τους προφίλ με βάση τις οποίες θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος από τον Μάιο σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Τα 10 βήματα

Όσοι υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει να ακολουθήσουν τα ακόλουθα βήματα:

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
  2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
  4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
  6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
  7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
  8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
  10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 9,6% η αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες το 2023 - Παράταση στην επιλογή κατηγορίας

ΕΡΓΑΝΗ: Μισθοί έως 800 ευρώ για έναν στους τρεις εργαζόμενους το 2022 - Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων

Συμφωνία επί της αρχής για την αποφυγή διπλή φορολογίας Ελλάδας - Ιαπωνίας

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider