Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εισφορές: Πόσο αυξάνονται οι κλίμακες για σύνταξη, υγεία και επικούρηση για το 2023 - Αναλυτικοί πίνακες
Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

«Κλείδωσε» στο 9,6% η αύξηση των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ για το 2023, παρά τις αντιδράσεις των εκπροσώπων τους που ζητούσαν «πάγωμα» των αυξήσεων, ελέω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού.

Η αύξηση ισχύει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών.

Οι μη μισθωτοί έχουν περιθώριο μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2023 να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία και να καταβάλουν τις εισφορές Ιανουαρίου έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Έτσι ένας ελεύθερος επαγγελματίας που πλήρωνε για την κατώτερη - και πιο δημοφιλή- ασφαλιστική κατηγορία 210 ευρώ, από τώρα και στο εξής θα πληρώνει 230 ευρώ για εισφορές κύριας ασφάλισης και υγείας, συν 10 ευρώ υπέρ του λαγαριασμού ανεργίας της ΔΥΠΑ.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2023 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Ως αντίβαρο στην αύξηση ήταν υπό εξέταση το σενάριο κατάργησης της εισφοράς υπέρ ανεργίας (10 ευρώ το μήνα). Ωστόσο η δημοσιονομική της επίπτωση κρίθηκε ως αξιόλογη, με αποτέλεσμα να «παγώσει» για φέτος η κατάργησή της.

Συνεπώς η αύξηση των εισφορών ξεκινά από 20 ευρώ στην πρώτη κατηγορία και φτάνει έως τα 54 ευρώ στην υψηλότερη κατηγορία εισφορών.

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης των αυτοτελώς απασχολουμένων και των ελευθέρων επαγγελματιών ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ προσαυξάνονται κατά 9,64% και διαμορφώνονται ως εξής:

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης και υπέρ αγροτικής εστίας των ασφαλισμένων του πρώην ΟΓΑ και διαμορφώνονται ως εξής:

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κλάδου υγείας και διαμορφώνονται ως εξής:

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς εφάπαξ παροχής διαμορφώνονται ως εξής:

Τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών για την καταβολή της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς επικουρικής ασφάλισης του e-Ε.Φ.Κ.Α. και του Τ.Ε.Κ.Α. διαμορφώνονται ως εξής:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο 9,6% η αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες το 2023 - Παράταση στην επιλογή κατηγορίας

Εισφορές: Τι αλλάζει το 2023 για τους εργαζόμενους με μειωμένη απασχόληση και τους ΙΔΟΧ του Δημοσίου

Τέλος Δεκεμβρίου τα ειδοποιητήρια παράλληλης ασφάλισης - Τον Φεβρουάριο οι νέες εισφορές για επαγγελματίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider