Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στην αναμονή για τον τελικό λογαριασμό χιλιάδες επιχειρήσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στην αναμονή για τον τελικό λογαριασμό χιλιάδες επιχειρήσεις
Ακόμη περιμένουν τα εκκαθαριστικά ενώ στις 31/1 εκπνέει η προθεσμία για εφάπαξ επιστροφή των ποσών της κρατικής ενίσχυσης για όσους δεν τήρησαν τους όρους χορήγησης της επιστρεπτέας. Γιατί εμφανίζονται οι καθυστερήσεις.

Στην αναμονή για τον τελικό λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι στις 31 Ιανουαρίου 2023 εκπνέει η προθεσμία για την εφάπαξ πληρωμή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής από όσους δεν τήρησαν τους όρους της κρατικής ενίσχυσης, η ΑΑΔΕ δεν έχει στείλει ακόμη τα νέα εκκαθαριστικά με τα οφειλόμενα ποσά με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να παραμένουν στο σκοτάδι.

Στις επιχειρήσεις αυτές, η ΑΑΔΕ είχε στείλει στις αρχές Νοεμβρίου 2022 «ραβασάκια» με τα οποία καλούνταν να επιστρέψουν εφάπαξ και με τόκο του 100% της επιστρεπτέας προκαταβολής καθώς μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν τηρήσει τους όρους του προγράμματος (δεν είχαν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ή δεν τήρησαν τη ρήτρα για την απασχόληση).

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε δεύτερη ευκαιρία για να γλιτώσουν από την επιστροφή των κρατικών δανείων παρατείνοντας την προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ενώ βελτιώθηκε ο τρόπος υπολογισμού της διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Η καθυστέρηση στην αποστολή των νέων σημειωμάτων από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στον εντοπισμό παραλείψεων και λαθών που δεν διορθώνονται με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2022. Με τη συγκεκριμένη απόφαση τροποποιήθηκε ο όρος της επιστρεπτέας προκαταβολής για τη ρήτρα διατήρησης που προσωπικού με στόχο επιχειρήσεις με τυπικές παραβάσεις να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης. Ωστόσο από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν προέκυψαν νέα προβλήματα με αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διορθωτικής απόφασης ή παράτασης της προθεσμίας για την επιστροφή των κρατικών δανείων.

Δικαιολογητικά

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται ο έλεγχος της εγκυρότητας ή μη των δικαιολογητικών που απέστειλαν οι επιχειρήσεις στα τέλη Δεκεμβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα η ΑΑΔΕ θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στον προσωπικό λογαριασμό κάθε επιχείρησης και επαγγελματία προκειμένου να ξεκινήσει η πληρωμή του επιστρεπτέου τμήματος του κρατικού δανείου.

Έλεγχος ενστάσεων

Επίσης στο «σκάνερ» των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χιλιάδες αιτήσεις και ενστάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία αλλά «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα ανάψει το «πράσινο» φως για την καταβολή των κρατικών δανείων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα δικαιωθούν. Όσοι λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με 2+1 διαφορετικές απαντήσεις «πολιτικοί» και «τραπεζίτες» στην Ευρωζώνη απέναντι στην απειλή της ύφεσης

Τα έσοδα από ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και φόρους εισοδήματος στήριξαν τον Προϋπολογισμό του 2022

Συστήνονται Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης και Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων με κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

gazzetta
gazzetta reader insider insider