Ήρθε η ώρα των αυξήσεων στις συντάξεις 1,7 εκατ. δικαιούχων - «Κλειδί» η προσωπική διαφορά

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήρθε η ώρα των αυξήσεων στις συντάξεις 1,7 εκατ. δικαιούχων - «Κλειδί» η προσωπική διαφορά
Η προσωπική διαφορά είναι ουσιαστικά το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα των αυξήσεων και καθορίζει το ποιοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές αυξήσεις.

Με αναδρομικά ενός μήνα θα καταβληθούν από την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου οι συντάξεις Φεβρουαρίου, που θα περιλαμβάνουν αυξήσεις για 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους, ύστερα από μία 12ετία περικοπών και καθήλωσης εισοδημάτων.

Η αύξηση του 7,75% θα περάσει σε όλες τις κύριες συντάξεις, (γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας) που καταβάλλονταν ή είχαν έναρξη καταβολής ως 31/12/2022.

Οι δικαιούχοι συνταξιούχοι είναι:

  • Συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά
  • Συνταξιούχοι με μικρή προσωπική διαφορά που θα εξαλειφθεί από την αύξηση των συντάξεων
  • Συνταξιούχοι με αρνητική προσωπική διαφορά.

Ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη θα λάβουν όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας και αναπηρίας από όλα τα Ταμεία, αλλά και συνταξιούχοι λόγω γήρατος με 20 ως 30 έτη ασφάλισης. Επίσης όλοι οι νέοι συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά που βγήκαν στη σύνταξη με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου (από 13/5/2016 και μετά).

Παρότι τις αυξήσεις θα δικαιωθούν 1.724.713 συνταξιούχοι, οι 350.000 εξ αυτών θα δουν μικρότερα ποσά καθώς ένα μέρος του ποσοστού θα «ροκανίσει» η μείωση της προσωπικής διαφοράς. Ωστόσο υπάρχουν και 900.000 συνταξιούχοι που δεν θα δουν αύξηση στην τσέπη, επειδή έχουν υψηλή προσωπική διαφορά.

Όσο για τους νέους συνταξιούχους (που πήραν σύνταξη μετά την 1/1/2023) ισχύουν τα εξής δεδομένα:

- θα λάβουν την αύξηση κατά 7,75% στην εθνική σύνταξη (ισχύει οριζόντια για όλους)
- θα λάβουν υψηλότερη ανταποδοτική σύνταξη λόγω της τιμαριθμοποίησης των συντάξιμων αποδοχών, με την προσθήκη του υψηλού πληθωρισμού του 2022 στη βάση υπολογισμού για τον μέσο όρο των μηνιαίων μισθών από το 2002 και μετά.

«Κλειδί» η προσωπική διαφορά

Το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα των αυξήσεων και καθορίζει το ποιοι θα λάβουν πραγματικές και ποιοι λογιστικές είναι η προσωπική διαφορά.

Ακόμη και όσοι δεν δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους το 2023, μηδενίζουν ή περιορίζουν το ύψος της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να δουν πραγματικές αυξήσεις στο άμεσο μέλλον. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, θα ενημερωθούν από τον ΕΦΚΑ στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς.

Πάντως, οι παλαιοί συνταξιούχοι που έχουν θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 60 με 70 ευρώ εκτιμάται ότι δεν θα δουν καμία καθαρή αύξηση το 2023. Σε αυτούς τους ασφαλισμένους, όπως εκτιμούν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, συγκαταλέγονται και πολλοί, με συντάξεις κοντά στα 700 με 800 ευρώ.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 850 ευρώ καθαρά. Με την εφαρμογή της αύξησης του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που θα έχει θα είναι περίπου 66 ευρώ, ενώ το ετήσιο 792 ευρώ. Θα αγγίξει δηλαδή το 93% μιας επιπλέον σύνταξης.

Σε άλλη περίπτωση συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά 190 ευρώ. Με την αύξηση του 7,75% (δηλαδή, 77,5 ευρώ τον μήνα), η προσωπική διαφορά μειώνεται στα 112,5 ευρώ και προσβλέπει σε μελλοντική αύξηση στην τσέπη.

Το πρόγραμμα πληρωμής των αυξήσεων

Οι συντάξεις που θα αυξηθούν είναι όσες εκδόθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 και συγκεκριμένα οι κύριες συντάξεις με αίτηση έως 30 Νοεμβρίου 2022. Τα «φουσκωμένα» ποσά θα τα λάβουν ως εξής:

  • Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9.
  • Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και ΔΗΜΟΣΙΟ που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του 7,75% μπορεί να αυξηθεί σε 8,4% το φθινόπωρο, αν οι επιδόσεις της οικονομίας είναι μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023. Μόλις ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ τα τελικά ποσοστά το φθινόπωρο, θα γίνει γνωστό αν προκύψει και συμπλήρωμα αύξησης για τις συντάξεις που θα δοθεί το 2024 και θα ισχύει αναδρομικά για όλο το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την αύξηση των κύριων συντάξεων κατά 7,75% - Αναλυτικά παραδείγματα

Σταϊκούρας: Ισχυρή η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας - Μεγαλύτερη από 7,5% η άνοδος των συντάξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider