Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρόστιμα από 1η Σεπτεμβρίου για τους παραβάτες - Τα επόμενα βήματα

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πρόστιμα από 1η Σεπτεμβρίου για τους παραβάτες - Τα επόμενα βήματα
Η περίοδος προσαρμογής λήγει και από την προσεχή Πέμπτη και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα προχωρήσει στην υποβολή προστίμων σε όποια επιχείρηση παραβιάσει τις υποχρεώσεις της.

Βαριές «καμπάνες» περιμένουν τους εργοδότες που παρατυπούν σχετικά με τη ψηφιακή κάρτα εργασίας, καθώς το πρόστιμο φτάνει έως και τα 10.000 ευρώ και θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1η Σεπτεμβρίου.

Σε λίγες ημέρες εκπνέει η περίοδος προσαρμογής στα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες (με πάνω από 250 υπαλλήλους) για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και ξεκινά η ουσιαστική εφαρμογή της.

Το προηγούμενο δίμηνο επιχειρήσεις και εργαζόμενοι είχαν το περιθώριο να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς, χωρίς κυρώσεις. Η περίοδος αυτή λήγει και από την προσεχή Πέμπτη και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας θα προχωρήσει στην υποβολή προστίμων σε όποια επιχείρηση παραβιάσει τις υποχρεώσεις της.

Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής θα επικεντρωθούν στην πραγματοποίηση ελέγχων μετά την λήξη της βάρδιας, για την πάταξη της υποδηλωμένης εργασίας. Όπου διαπιστώνεται ότι η ψηφιακή κάρτα εργαζόμενου δεν είναι ενεργοποιημένη, θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο στην επιχείρηση που παραβατεί. Επειτα από τρεις παραβάσεις εντός χρονικού διαστήματος 12 μηνών, επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Το Υπουργείο Εργασίας ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς που διαπιστώνουν φαινόμενα καταστρατήγησης του μέτρου, να προχωρούν σε καταγγελίες προς την Επιθεώρηση Εργασίας, επώνυμα ή ανώνυμα, οι οποίες θα ελέγχονται άμεσα.

Επέκταση και σε άλλους κλάδους

Στην πρώτη φάση εφαρμογής η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει περίπου 121.000 εργαζόμενους, ενώ δρομολογείται η επέκτασή της και σε άλλους κλάδους της οικονομίας σε βάθος 12μήνου.

Ηδη από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η απογραφή του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας, κάτι που θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε όλες τις επιχειρήσεις. Μόλις απογραφούν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, θα ενεργοποιηθεί η δεύτερη φάση (πιθανότατα από 1/1/2023) της ψηφιακής κάρτας που αφορά την εφαρμογή της σε ΔΕΚΟ, βιομηχανίες, εταιρείες security, ασφαλιστικές κλπ.

Το καλοκαίρι του 2023, στο σύστημα θα μπουν και όλες οι επιχειρήσεις στην εστίαση και στον τουρισμό.

Υπενθυμίζεται πως η Ψηφιακή Κάρτα είναι μια εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (myErgani app). Οι επιχειρήσεις θα έχουν το CardScanner app, το οποίο θα «διαβάζει» την Ψηφιακή Κάρτα του εργαζόμενου κατά την είσοδο και την αποχώρηση του από την εργασία και θα διαβιβάζει σε πραγματικό χρόνο τις πληροφορίες στο ΠΣ Εργάνη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Χωρίς φρένα» οι αυξήσεις σε όλη την Ευρώπη – Οι πιέσεις στην Ελλάδα και η έκτακτη Σύνοδος

Εργοδοτικές αυθαιρεσίες με την ψηφιακή κάρτα εργασίας - Τα κόλπα των επιτήδειων για να παρακάμπτουν το νόμιμο ωράριο

Φοιτητική κατοικία: Πόσο κοστίζουν ακίνητα έως 35 τ.μ. σε 17 περιοχές της Αθήνας – Η διαθεσιμότητα σε 20 περιοχές με τιμές ως 60.000 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider