Στην «προκρούστεια κλίνη» επιδόματα και απαλλαγές - Τι συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην «προκρούστεια κλίνη» επιδόματα και απαλλαγές - Τι συνεπάγεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Χιλιάδες πολίτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπερέβη το ισχύον -κατά περίπτωση- όριο, κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματά τους.

Εξι πολύτιμα επιδόματα που στηρίζουν το εισόδημα των ευάλωτων νοικοκυριών κινδυνεύουν να απολέσουν 300.000 πολίτες, εξαιτίας της αύξησης στην αξία της ακίνητης περιουσίας τους.

Ουσιαστικά, εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, χιλιάδες δικαιούχοι επιδομάτων τα χάνουν ή κινδυνεύουν να τα χάσουν όπως επίσης και τις εκπτώσεις που δικαιούνται λόγω της χαμηλής αξίας των ακινήτων που κατέχουν.

Χιλιάδες πολίτες των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους, μετά την αύξησή της, υπερέβη το ισχύον -κατά περίπτωση- όριο μέχρι το οποίο τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών θα χάσουν τη δυνατότητα αυτή, αν και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο για τη χορήγηση των επιδομάτων αυτών προβλέπονται και περιουσιακά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία η φορολογητέα – αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από κάποιο όριο, προκειμένου να παραμείνουν δικαιούχοι.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, τα επιδόματα που συνδέονται με περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:

- Tο Eλάχιστον Εγγυημένο Εισόδημα που λαμβάνουν πάνω από 220.000 δικαιούχοι με συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έως

  • 90.000 ευρώ αν είναι άγαμοι,
  • έως 105.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι ή έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και δεν έχει εξαρτώμενα τέκνα,
  • έως 120.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης και ένα εξαρτώμενο τέκνο,
  • έως 135.000 ευρώ αν είναι έγγαμοι ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης και δύο εξαρτώμενα τέκνα και
  • έως 150.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι ή έχουν σύμφωνο συμβίωσης και τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.

- Tο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔEH που προβλέπει έκπτωση έως 42% έναντι του οικιακού τιμολογίου για όσα ευάλωτα και φτωχά νοικοκυριά πληρούν τα κριτήσια. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη ενός άγαμου χωρίς τέκνα στο κοινωνικό τιμολόγιο είναι, μεταξύ άλλων, η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος πέραν του ενός. Δηλαδή για μια τετραμελή οικογένεια (με πατέρα, μητέρα και δύο ανήλικα παιδιά) το όριο αντικειμενικής αξίας για την ένταξη στο «κοινωνικό τιμολόγιο» είναι 180.000 ευρώ (120.000 ευρώ για τον σύζυγο και 15.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε ένα από τα δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Το Επίδομα Στέγασης που λαμβάνουν περίπου 285.000 δικαιούχοι. Για τη λήψη του η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, με ανώτατο όριο τα 180.000 ευρώ.

- Το Επίδομα Θέρμανσης που εισπράτουν πάνω από 450.000 δικαιούχοι. Τα όρια αξίας της ακίνητης περιουσίας είναι 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και 300.000 ευρώ για έγγαμο δικαιούχο.

- H φοροαπαλλαγή για την πρώτη κατοικία, σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ, με προσαύξηση 25.000 ευρώ για τα πρώτα δύο εξαρτώμενα μέλη (τέκνα) και 30.000 ευρώ για καθένα μετά το τρίτο.

- Ο μειωμένος κατά 50% ΕΝΦΙΑ. Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του είναι μέχρι 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

- Η απαλλαγή από το 100% του ΕΝΦΙΑ. Οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτομα με βαριά αναπηρία άνω του 80% δικαιούνται 100% απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εφόσον το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων, στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητoς ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

«Kαλούμε την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα την αξία της ακίνητης περιουσίας των δικαιούχων αυτών των επιδομάτων, καθώς κινδυνεύουν να τα χάσουν, παρότι τα έπαιρναν με τις παλιές αντικειμενικές αξίες» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ντόμινο αλλαγών στους φόρους φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς παράταση η προθεσμία υπογραφής συμβολαίων με τις αντικειμενικές αξίες του 2021

gazzetta
gazzetta reader insider insider