«Ώρα μηδέν» για τον ΕΝΦΙΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ώρα μηδέν» για τον ΕΝΦΙΑ
Μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου θα έχουν αναρτηθεί  τα νέα εκκαθαριστικά. Έως το τέλος του μήνα η πληρωμή της πρώτης δόσης. Πώς θα δείτε και θα εκτυπώσετε το νέο  «λογαριασμό» του φόρου ακινήτων.

Όλα είναι έτοιμα για τα «αποκαλυπτήρια» του νέου ΕΝΦΙΑ. Η ΑΑΔΕ «έτρεξε» την εκκαθάριση, τις δοκιμές και τους ελέγχους για να αποφευχθούν λάθη και άδικες χρεώσεις και το αργότερο μέχρι την Τρίτη 10 Μαΐου θα έχει αναρτήσει τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων που περιμένουν να δουν περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η καθυστέρηση στην έκδοση των εκκαθαριστικών, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη από τις 10 μηνιαίες δόσεις του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαΐου. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει ότι η πρώτη δόση του φόρου ανεξάρτητα από την ημερομηνία βεβαίωσής του θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022. Σημειώνεται ότι ο νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου.

Με τα νέα εκκαθαριστικά, περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι ενώ για περίπου 900.000 ιδιοκτήτες δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή. Η «καμπάνα» του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει φέτος για 350.000 φορολογούμενους που θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021 με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να προκύπτουν για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες.

Πώς θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι θα βρουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ ακολουθώντας έξι βήματα:

1. Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

2. Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».

3. Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».

4. Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

5. Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Η είσοδος στη σελίδα γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

6. Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022.

Η ΑΑΔΕ έχει «τρέξει» την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τα εξής δεδομένα:

- Νέα κλίμακα: Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για τους ιδιοκτήτες με ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης έχουν ενοποιηθεί κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Για όσους έχουν ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ, ο συντελεστής του βασικού φόρου παραμένει αμετάβλητος, ενώ για τους έχοντες ακίνητα σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης οι συντελεστές του βασικού φόρου αυξάνονται. Οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων είναι «κουρεμένοι έως και 80%.

- Έξτρα φόρος για ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Επιβάλλεται επιπλέον φόρος, με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου, ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ και εφόσον ο φορολογούμενος κατέχει ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

- Ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ. Για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 20%.

- Εκπτώσεις φόρου: Οι συντελεστές έκπτωσης του φόρου αυξάνονται για τους έχοντες μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

- Απαλλαγές φόρου 50% και 100% για έχοντες χαμηλά εισοδήματα: Υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider